Sådan vil det internationale atomagentur holde snor i Irans atomkraft

’I dag er en historisk dag.’

Sådan indledte verdens mægtigste nationer i dag sit budskab til omverdenen, da den længe ventede atomaftale med Iran faldt på plads efter flere udskudte deadlines.

Den såkaldte P5+1-gruppe, der består af USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig plus Tyskland, kunne efter en massiv diplomatisk maraton ånde nogenlunde lettet op. Løbet er dog ikke helt til ende.

Først og fremmest kan den amerikanske kongres med ny lovgivning endnu stikke præsident Obama en kæp i hjulet – et scenarie, som verdens mægtigste mand allerede har foregrebet ved at vifte sin veto-ret.

Men dernæst venter den vanskelige implementering af aftalen, der skal forlænge Irans såkaldte breakout timeline fra 3 måneder til et år. USA’s udenrigsminister, John Kerry, der har været en af hovedforhandlerne bag aftalen, erkender ifølge The Guardian, at implementeringen af aftalen er vigtigere end teksten.

»Jeg vil ikke stå her og sige, at alting kommer til at gå uden problemer,« fortalte ministeren efter aftalen kom i hus.

Ikke baseret på tillid

John Kerry understregede, at han er overbevist om, at nationerne med atomaftalen kan beskytte de vitale interesser – hvoraf den mest prominente er at afholde Iran fra at udvikle atomvåben.

»Vi har sat rigeligt med mekanismer på plads med hensyn til overholdelse af aftalen,« forsikrede udenrigsministeren på et kort pressemøde.

Læs også: Overblik over atomaftalen: En diplomatisk marathon nærmer sig målstregen

De præcise mekanismer er i aftaleteksten nu mere specificeret end nogen sinde før. Samtidig har det internationale atomagentur (IAEA) i dag underskrevet en køreplan med Iran, som skal gøre op med de to parters årelange armlægning og give agenturet den information, den er behov for.

Og det er verifikation – ikke tillid – der skal holde Iran til aftalens tekst, forsikrede præsident Obama i en tale til nationen tidligere i dag.

150 inspektører

Derfor behøver IAEA heller ikke komme på konstante uanmeldte besøg hos Iranske atom-faciliteter – aftalen specificerer, at Iran giver agenturet lov til at sætte moderne overvågningsudstyr op.

Udstyret tæller for det første en online måler af berigningsniveau, der på afstand kan undersøge, om Iran overholder aftalen om ikke at berige uran til over 3,67 procent.

Læs også: Atomaftale er ingen garanti mod iransk a-bombe

Dertil kommer elektroniske forseglinger, der kan advisere IAEA, hvis en ellers beslaglagt centrifuge, der kan bruges til at berige uran, bliver åbnet.

Endelig har aftalen detaljeret, hvordan tungtvandsreaktoren Arak skal bygges om. Det nye design foreskriver at reaktoren skal arbejde ved et maksimalt tryk på 330 bar, og en gennemgang af kølevæske på højst 610 kg i sekundet. Den samlede liste af ændringer skal gøre, at reaktoren ikke længere producere våbenegnet plutonium ved normal drift.

Aftalen nævner ikke specifik noget om kamera-overvågning, hvilket ellers tidligere har været på tale fra amerikanske embedsmænd.

Fysisk bliver IAEA også en permanent del af de Iranske forskningsstationer. Iran forpligter sig i aftale til at sørge for lang-tids visa til IAEA-medarbejderne samt til at stille arbejdspladser til rådighed for inspektørkorpset, der skal tælle mellem 130 og 150 personer.

Aftale om militærbase svævende

Med de praktiske hensyn af vejen, har Iran og IAEA stadig en lang fælles historie for fejder om mistanke om lyssky atomforskning og nægtet adgang til forskningsfaciliteter. Ifølge den ny-underskrevne køreplan skal alt det dårlige blod være renset væk inden den 15. oktober i år.

Ved den deadline sigter parterne efter at have løst ’alle tidligere og nuværende udeståender,‘ lyder det ambitiøst i aftalen.

Læs også: Uran eller plutonium? Her er bomberne, som Iran ikke må bygge

En enkelt knast er dog skubbet foran til separate forhandlinger: Spørgsmålet om militærbasen Parchin, hvor FN tidligere har mistænkt Iran for at foretage våbentest, der relatere sig til udvikling af atomvåben. Så sent som i august sidste år nægtede Iran adgang til militærbasen.

Køreplanen, som IAEA i dag har beskrevet på sin hjemmeside, beskriver dog kun planen for militærbasen med en løs vending:

’Iran og IAEA er blevet enige om en anden separat ordning vedrørende Parchin,’ skriver agenturet.

Det er endnu uvist, hvad den aftale skal bestå af.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg læste lidt for hurtigt og fik: Sådan vil det internationale atomur holde snor i Irans atomprogram

OK, hvordan kan de det med et ur?!? Det skal jeg læse!

Tid til at holde pause foran skærmen :-D

  • 1
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten