Sådan vil danske Bengtson sende raket til Månen om fem år
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sådan vil danske Bengtson sende raket til Månen om fem år

En million dollars. Så mange penge går danske Kristian von Bengtson og hans Moonspike-hold efter at indsamle via Kickstarter på kun en måned.

Pengene skal gå til kickstart af et projekt, der vil bringe en raket til Månen og lande et gram - en Moonspike - med digitale data i form af billeder og video fra folk, der har doneret penge til projektet. Den omfattende plan er blevet til over de seneste ni måneder, og kan nu ses efter i sømmene.

Se den samlede plan her

Se Kickstarter-kampagnen her.

Og selvom en million dollars kan lyde optimistisk, så finder Kristian von Bengtson det slet ikke urealistisk.

»Der er eksempler på endnu mere ambitiøse projekter, som f.eks. Lunar Mission One, der har rejst millioner af dollars på Kickstarter, så jeg tror på, at det kan lade sig gøre. Men nu må vi se. Vi har lagt alle æg i en kurv,« lyder det.

Læs også: Dansker melder sig i rumkapløbet: Vil sende sonde til Månen

Moonspike-holdet har da også brugt de ni måneder i samarbejde med konsulenter på blandt andet at skabe den helt rigtige Kickstarter-annoncering og aftaler med op til 30 store internationale mediehuse, der kører artikler og indslag om deres projekt i disse dage.

Med lanceringen af Moonspike lægger holdet stor vægt på, at de har arbejdet praktisk med raketter og rumfartøjer gennem danske Copenhagen Suborbitals (CS). En stor del af holdet kommer netop herfra. Det gælder blandt andet ingeniørerne Flemming Nyboe og Steen Andersen, der har stået bag henholdsvis programmeringen af aktiv styring og kommunikation med raketterne i CS. Fra CS kommer også folk som René Olsen, der har arbejdet med byggeriet af rumkapsler, og Carsten Brandt, der er tegner og grafiker. Kristian von Bengtson lægger da heller ikke skjul på, at han har savnet CS, siden han forlod projektet sidste år.

»Jeg har aldrig fortrudt, at jeg forlod CS, men livet er ikke det samme uden et rumprogram i ens liv,« siger Kristian von Bengtson, der dog ikke ser et konkret samarbejde med CS som en mulighed, men nærmere at de to projekter får gavn af vidensudveksling og fælles promovering.

En mio. dollars rækker til et år

Den afgørende forskel mellem Moonspike og CS er, at det ikke er frivilligt. Alle folk i Moonspike er lønnede, og har i de ni måneder, projektet har kørt, brugt af en startkapital, som blandt andet entreprenøren og samarbejdspartneren Chris Larmour var med til at skaffe. Chris Larmour, der er fra Storbritannien, er selvstændig konsulent, og har en baggrund i telekommunikations- og softwarebranchen, men lever i dag af at hjælpe med opstart af virksomheder.

Men hvis Moonspike får millionen på Kickstarter, så er det kun nok til at holde projektet kørende i ét år:

»Vi kan køre 12 til 14 måneder med Kickstarter-midlerne, og på det år kan vi lave en motortest og fremvise koncepter på navigationssystemer og turbopumper, men herfra skal vi have fat i mere seriøse samarbejdspartnere,« siger Kristian von Bengtson.

Planen er at ramme Månen inden fem år med en raket opsendt fra den afrikanske østkyst nær Mombassa. Indtil videre er Moonspike indregistreret i England, og har skaffet sine godkendelser gennem de britiske rumfartsmyndigheder, men planen er at rykke til Danmark.

»Vi har kig på en stor hal i nærheden af lufthavnen, som Boeing tidligere har brugt,« siger Kristian von Bengtson.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvilken betydning får det for CS? - Fortsætter de navngivne personer i CS eller?
Med det sagt, kan man godt se på illustrationerne, at der er en hvis kobling mellem moonspike og CS.

 • 4
 • 0

Tak, det var også det jeg forventede. Formuleringen "En stor del af holdet kommer netop herfra" gav dog nogle grimme billeder om enten/eller, ikke både/og som det heldigvis er.

 • 5
 • 0

Fuldstændig enig i den bekymring! Udgangspunktet må være at det på ingen måde får negativ indvirkning på CS hvis det skal give nogen rimelig mening over for CS støtterne. Og det skal det naturligvis!

Jeg vil gerne krydse fingre for at der kan komme erfaringsudveksling således at CS for eksempel kunne anvende Moonspikes turbopumpe koncept på længere sigt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pistonless_pump

Faktisk kunne det være værd at overveje om Moonspike kunne leje sig ind i overskydende halplads hos CS med det formål at CS folkene var tættere på og kunne dele resourcer foruden at CS dermed fik flere penge til raketter givet deres ret høje faste udgifter.

Personligt syntes jeg at en et gram spike har mere præg af konceptkunst end en egenlig mission. En større raket og en sonde der kan sende billeder efter blød landing på månen havde mere været mig. Men ok, det er stadigvæk et stort mål at ramme med så lille et budget givet hvad amatører indtil nu har opnået på den interplanetariske front.

Rigtig god fornøjelse med Moonspike, Kristian et al!

 • 4
 • 1

Jo det kan du da have ret i Niels men hvis der er travlt på arbejdet så er det gerne fritiden det går ud over :-) CS bestemmer vel heller ikke hvor meget af fritiden bliver brugt hos CS?

Så det må da 100% komme til at påvirke CS på godt og ondt.

 • 6
 • 0

Umiddelbart virker det mest som et cirkus, hvor der skal sælges noget merchandise. Fokus er tydeligvis lagt på PR og de kommercielle muligheder der giver at få omtale de rigtige steder. Som om projektet er designet efter hvad man tror sælger bedst, og ikke efter hvad de indvolverede har lyst til og mener er det rigtige. Den slags er der altid en fare ved om holder på sigt.

Sikkert sjovt for de, der er med, men jeg kan nu bedre lige setuppet i CS, hvor det nok er professionelle folk, men hvor det alligevel har et amatørpræg over sig. Det er nemmere at identificere sig med og derfor mere vedkommende. "Det kunne jo være en selv."

Men held og lykke med Moonspike. Det må være fedt for de indvolverede at få løn for deres arbejde og samtidig være et sted, hvor økonomien tillader lidt mere. Ikke mindst sætter det jo DK på kortet. Jo mere der rumler i andedammen omkring det her, desto bedre for alle parter.

 • 9
 • 0

Har fuldstændig samme bekymring - har derfor annulleret min støtte til CS, da jeg simpelthen ikke tror på at de samme mennesker har kapaciteten til begge programmer. Håber dog jeg tager fejl, og så må jeg revurdere hvor min månedlige støtte skal hen fremover....

 • 4
 • 5

Mon ikke der er en vis synergieffekt i at have endnu en raket producent med både betydelige midler og mediedækning i nærområdet..


Et gæt kunne være at det vil koste CS synlighed fordi Moonspike har flere midler, et mere ambitiøst mål, satser på en større raket, rejser forbi LEO og har mere tid til at kommunikere. Alt andet lige har CS færre tid/penge resourcer end Moonspike satser på at få. Jeg kunne godt blive bekymret for CS på sigt hvis det kommer til at betyde at vigtig viden flytter over til Moonspike og ikke har tid til CS mere.

 • 0
 • 0

også spekulere på om moonspike havde indflydelse på at raketten i CS tog længere tid om at blive færdig og dermed miss'ede opsendelse i år (udover de tekniske problemer)?

Rigtig øv situation.

Mit gæt ville være kun 2 raketprojekter i dk til sommer: moonspike og jyderne (kan ikke huske hvad de hedder?).

 • 0
 • 1

Har fuldstændig samme bekymring - har derfor annulleret min støtte til CS, da jeg simpelthen ikke tror på at de samme mennesker har kapaciteten til begge programmer. Håber dog jeg tager fejl, og så må jeg revurdere hvor min månedlige støtte skal hen fremover....

Jeg er ikke helt med på forskellen på at CS'ere har andre fuldtidsjob ved siden af CS (Eller CS ved siden af andre job :) og så at de laver moonspike ved siden af CS (eller CS ved siden af moonspike)?

 • 3
 • 0

Har fuldstændig samme bekymring - har derfor annulleret min støtte til CS, da jeg simpelthen ikke tror på at de samme mennesker har kapaciteten til begge programmer.

Så kan man jo diskutere hvilket projekt, der er mest realistisk!

Prøv at sammenligne data for Moonspike raketten (Ms) med Space X Falcon 1 (F1) og se så på udviklingsomkostningerne!

Antal trin: Ms: 2, F1: 2
Længde: Ms: 23,4 m, F1: 21,3 m.
Diameter: Ms: 1,5 m, F1: 1,7 m.
Trust, trin 1: Ms: 377 kN, F1: 454 kN.
Trust, trin 2: Ms: 29 kN, F1: 31 kN.
Udviklingsomkostninger: Ms: ?? (forstudie US$1 million, Kickstarter US$0,8 million), F1: US$90 millioner.
Pris pr. raket: Ms: ??, F1: ca. US$8 millioner.

Da Moonspike folkene næppe er dygtigere end Elon Musk og de andre folk bag Space X, skal der sgu sælges nogen billetter på Kickstarter, hvis det her ikke bare skal ende som et luftkastel i lighed med K Von B's selvmordsmission til Europa :-)

 • 18
 • 2

Mit gæt ville være kun 2 raketprojekter i dk til sommer: moonspike og jyderne (kan ikke huske hvad de hedder?).


Jeg ville blive meget meget meget forbavset hvis ikke CS sender to Nexø raketter op næste sommer og har en kørende BPM-100 teststand med en forholdsvist velfungerende BPM-100 motor. Spica-1 skal som også nok blive opsendt i 2017.

Min primære bekymring er faktisk om Flemming Nyboe får tid til at udvikle gimbal og truster styring til CS. På den anden side er det netop hvad han skal udvikle til Moonspike så man kunne håbe på synergi med CS/Spica her.

 • 4
 • 0

Det er meget simpelt.

Hvis man har verdens bedste job: hvorfor så bruge éns energi andre steder end hvor der både er penge og ambitioner til at realisere det.

Hvorfor lege med legetøjsbiler hvis du kan få lov til at køre i den ægte vare ;-)

 • 3
 • 0

gør det helt, helt rigtige her.

Vi er utroligt heldige at den slags sker i dette land med udgangspunkt i græsrods laget.

Jeg tror det bliver starten på begyndelsen af et reelt dansk erhvervsmæssigt rumeventyr.

Jeg glæder mig iøvrigt rent fagligt over at se H2O2 spiller en rolle et sted hvor typisk hydrazin og tetraoxid ville være det typiske professionelle valg.

Spændende og visionært.

Peter Madsen

 • 11
 • 8

Realisme og drømme hænger sjældent sammen :-)

Det gør det også svært at kende forskel på plattenslagere og "helte" når det kommer til disse projekter. Mars one har i hvertfald aldrig været min kop te.

Første gang Elon Musk begyndte at snakke om raketter har folk omkring ham nok ment at han var blevet skør.

 • 1
 • 0

gør det helt, helt rigtige her.

Var det ikke lige netop HEAT 1600 og dine ekstremt højtflyvende planer om interstellare rejser og Danmarks nye rumprogram (vi er allerede medlem af ESA), som du (CS) knækkede halsen på?

Jeg tror ikke, at hverken du eller K Von B har gjort sig klart, hvad det koster at udvikle raketter i den størrelsesorden. Hvad er det lige, der gør dig og K Von B så ekstremt meget dygtigere end bl.a. Space X, at I kan reducere prisen på en stort set identisk raketteknologi til måske 1/10 eller 1/100?

 • 9
 • 2

Inden der går for meget spekulation i den.

Grunden til at Moonspike's grafik er genkendelig er at det er Carsten Brandt og VonB der har lavet tegningerne. Carsten sammen med Jonas Linell i samme periode leveret tegninger til CS i præcis samme omfang som tidligere - så ingen ændringer der.

Mht. Flemming Nyboe og Steen Andersen - så har Flemming stået for alt vedr. styresystem og målinger til GNC på Nexø raketterne - præcis som han "plejer". Flemmings opgaver i CS har alle dage været afgrænset til dette område og det er altid leveret med UG kryds og slange. Steen Andersen's primære opgave i CS er FIDO - dvs. kontrolsoftware til mission control. Steen har på Nexø raketterne stået for implemetering af GPS systemerne. Al anden programmering og elektronik er leveret af Bo Brændstrup, Peter Scott og div. andre.

De problemer der gjorde at vi måtte udsætte Nexø missionen har intet at gøre med manglende engagement fra d'herrer.

Og det er også vigtigt at påpege at Moonspike og CS er to helt forskellige projekter der intet har med hinanden at gøre. CS mission er uændret - men vi håber da på at kunne drage nytte af hinandens ekspertiser og vil være i tæt kontakt. Præcis som vi er det med DSC og mange andre raketprojekter rundt om i verden. Der er iøvrigt CS medlemmer der også leverer ekspertise til DSC - og omvendt.

Raketverdenen er lille :-)

/Wilson

 • 19
 • 2

Jeg tror det bliver starten på begyndelsen af et reelt dansk erhvervsmæssigt rumeventyr.


Hvilket jo ville være helt vildt godt for Danmark! Men man skal ikke lukke øjnene for at om en 10-15 år vil Skylon begynde at være klar til brug hvilket meget vel kunne gøre ikke genbruglige raketter alt for dyre til at være af kommerciel interesse til den tid. Brug hellere tiden til at få styr på raketter, aktiv styring og snak med nogle flyfolk så der kan laves genbrugelige opsendelsesplatforme.

 • 0
 • 0

Carsten, det korte svar er at bygge en mindre optimeret og billigere fremstillet platform som også yder væsentligt mindre end de professionelle raketter. Bare se BPM-5 og sammenlign med SLS's opdaterede SSME motorer: BPM-5 kører med ca halv hastighed på udstødningen. Mindre optimeret, billigere designs, mindre ydelse, samme fysiske virkelighed.

 • 2
 • 1

Har en pointe...når han sammenligner Falcon 1, Moonspike og såmænd også Heat 1600.

Erfaringen fra sommerens Nexø arbejde bør også tages med.

Summen af det er at skal den slags gøres rigtigt, og som man plejer, kort sagt som Falcon, så koster det seriøst meget tid, og mange penge. Og Ingeniørtimer ER penge i sidste ende.

Ikke minds Nexø siger netop det.

Spørgsmålet er om der er noget alternativ.

Hvis ikke Moonspike projektet på en eller anden måde gør noget på en helt alternativ måde...så vil det enten koste det sædvanlige, eller ikke kunne lykkes.

Men giv det en chance !

Mest af alt håber jeg man ikke falder i hullet med at gøre det traditionelt...og von B kan om noget bringe det alternative til bordet.

Jeg deler bekymringen for CS, men vil minde om at ting udvikler sig. Måske har CS vist os det det kunne, og uden CS var dette initiativ næppe kommet.

Bare de husker at tænke alternativt.

Mediesiden...det er da bare sådan den skal skæres. Hvordan ellers ?

Go do it !

Peter Madsen

 • 10
 • 6

lidt malurt i koppen...

Så er der jo sådan set ingen raketprojekter i danmark som er kommet bare i nærheden af at skyde en raket op over 100 km linien.

Et 10% skud er stadig flot men det er stadig kun et 10% skud.

Så raket-industrien må du vente rigtigt mange år på endnu :-)

 • 6
 • 0

1 gram komplet ligegyldig digital data på månen. Det er meningsløst. Hva f.... skal man med et par billeder af familien på månen?
Projektet mangler simpelthen et formål med perspektiv.
Efter min mening er det langt mere spændende og meningsfyldt at forsøge at få en person over 100 km grænsen.

 • 20
 • 1

Man kan da ikke sammenligne en SpaceX raket som skal sende tons-tunge satelitter op med en raket som skal send en "bog-støtte" op?

Prisen må være væsentlig lavere. Specielt når den ikke skal være man-rated.

5 år x 1 mio $ giver 5 mio $ som er lige med ca. 33 mio. kr.

 • 4
 • 0

Dette ing. indlæg var på i morges ved 7-tiden men var fjernet igen ved 8-tiden ?

Som "gammel" trofast CS støtte var min allerførste frygt, at mediernes fokus nu blev flyttet bort fra CS.
Specielt hvis Moonspike programmet satser hårdere på reklame end CS er i stand til.

Bare rolig CS - min moralske og økonomiske støtte til jer forbliver uændret.

CSS nr.32

 • 16
 • 1

Det sætter vi MEGET stor pris på Jan (og alle i andre)..

Alle i CS har været MEGET trætte den sidste uge men der er så småt ved at komme gang i kedlerne igen.

Lige nu kører vi undervisning for NTU (Fra Singapore) så det er folk ret optaget af i denne uge. I øvrigt er både Nyboe og Steen på listen over undervisere :)

Next step er at vi skal have efterårets testplan på skinner - der er lagt i ovnen til en masse BPM-5 tests og arbejdet med de store motorer. Iøvrigt bemærkede jeg den anden dag i værkstedet at Nexø 2 allerede så småt er igang med at blive samlet - på trods af den generelle udmattelse :)

 • 13
 • 0

Tja Kasper, en rigtig god forudsætning for at nå 100 km op i et suborbitalt skud er at man har en motor der kan levere arbejdet, en raket der kan styres på den ønskede måde, nogle dygtige raketfolk der kan få det til at ske samt nogle støtter der kan levere det økonomiske fundament.

Min primære bekymring går på om CS kan bevare sin synlighed for at have støtter nok. For det tekniske skal de nok kunne levere på sigt. Desuden har det nye CS har en langt mere realistisk raketteknisk værktøjskasse end det gamle!

 • 3
 • 1

Mest af alt håber jeg man ikke falder i hullet med at gøre det traditionelt...og von B kan om noget bringe det alternative til bordet.

Ja, som f.eks. at udvikle en helt traditionel apolloide rumkapsel med en diameter på 2 m, når den største raket, man havde realistisk mulighed for at sende op, havde en diameter på omkring 65 cm :-)

HEAT 1X var på mange måder utraditionel; men derefter var det altså bare en kedelig kopi af et 60 års gammel design, som du og K Von B satsede på, så kan han ikke gøre det væsentlig bedre, skal han skaffe omkring ½ milliard kr, hvis projektet skal være realiserbart!

Det vil være skæbnens ironi, hvis endnu et urealistisk luftkastel ender med at slå CS ihjel ved at flytte fokus, nu hvor de endelig har fået de realistiske briller på.

 • 6
 • 5

arbejdet med de store motorer.


Mon ikke vi er mange der glæder os til blogs om BPM-100 endsige tests heraf? Tror dog at vi må forberede os på at BPM-100 udviklingen bliver dyr i motorer fordi det er svært at sikre forbrændingsstabilitet i en stor motor. Men fortvivl ikke! Masser af saftig crashp*rn forude! :o)

 • 6
 • 0

Det vil være skæbnens ironi, hvis endnu et urealistisk luftkastel ender med at slå CS ihjel ved at flytte fokus, nu hvor de endelig har fået de realistiske briller på.

Den del er jeg 100% enig med Carsten i.
VonB står som medlem af CS og nu starter han så et projekt op der skal fiske penge af samme segment som CS. Hvorfor? Er det ikke ambitiøst nok med mand 100km eller er det bare ikke godt nok hvis ikke man selv står i spidsen for projektet? Syntes det ville have været fint hvis han havde kastet sin energi ind i CS igen, men jeg er mildest talt træt og bekymret over at han (igen igen) skal starte et lettere vidtløftig projekt i luften som kan suge interesse / penge væk fra CS. Desværre bliver det lidt tåget for mig om mit bidrag til CS nu indirekte bliver et bidrag til at støtte et "visionært" projekt med at banke et søm i månen.
Jeg må tænke mig om!

 • 13
 • 0

Desværre bliver det lidt tåget for mig om mit bidrag til CS nu indirekte bliver et bidrag til at støtte et "visionært" projekt med at banke et søm i månen.


Sådan ville jeg ikke se på det. I stedet for ville jeg foretrække at man ser sin støtte til CS som en støtte til CS og lader de andre aktører forfølge deres egne drømme. Når folk i flok begynder at tvivle på CS er det lige netop at CS får problemer med at skaffe midler nok til at fortsætte.

Men ja, skulle man endelig være morsom kunne man da påstå at Moonspike har spist søm! ;-) Sorry, Kristian! ;-)

 • 3
 • 0

Hvis man regner som visse personer ovenover, så når man til den konklusion at Linux, BSD, GNU og mange andre projekter er umulige at gennemføre.

Der er mange årsager til at det kan lykkes. Det kan godt være at principperne bag en raket har været kendt siden anden verdenskrig. Men udviklingen står ikke stille. Målene er anderledes. Metoderne nogle andre.

Falcon 1 var et udviklingsprojekt rettet imod at udvikle Falcon 9. Der blev brugt de sejeste teknologier der er kendte. De ansatte de bedste i industrien til god løn. Der blev brugt eksotiske materialer og alt hvad der skal til for at nå målet.

Amatørprojekterne er derimod et studie i hvordan man kommer længst for få midler. Der bliver opfundet nye metoder som deles frit. Selv SpaceX fortæller ikke konkurrenterne om deres secret sauce.

CS har allerede bevist at de kan bygge en væskeraket. Ok, den har ikke fløjet endnu, men vi har ingen anledning til at betvivle at den kan flyve. Måske skal den igennem et par forsøg, men designet ser sundt ud. Man har allerede demonstreret meget ved tidligere flyvninger.

Kan de også lave en større raket? Tja hvorfor ikke? Ok, det kan vise sig at motoren ikke kan skaleres, men selv i det tilfælde, så vil det være muligt at gå Falcon 9 vejen og flyve med flere mindre motorer.

 • 7
 • 3

Benny Simonsen:

Desværre bliver det lidt tåget for mig om mit bidrag til CS nu indirekte bliver et bidrag til at støtte et "visionært" projekt med at banke et søm i månen.

Hvordan dog det? Støttemidlerne til CS går selvfølgelig til CS-projektet.

At nogle få personer kan overføre viden eller erfaringer mellem de to organisationer, kan kun komme begge til gavn, al den stund, de ikke konkurrerer..

De resultater og erfaringer, som CS opnår takket være støtternes bidrag, bliver jo i forvejen spredt til alverden.

 • 11
 • 3

Synes det virker som et lidt uambitiøst projekt, at sende 1 gram til månen, når man tænker på alle de andre projekter som kæmper om Googles Lunar Xprice. Og synd hvis det går ud over andre seriøse danske projekter. Nu glæder jeg mig til at se nogle flere test, især af BPM100 motoren, og så kan man kun glæde sig til foråret, hvor de to Nexø raketter skal op :)

 • 10
 • 0

Synes det virker som et lidt uambitiøst projekt, at sende 1 gram til månen


Men det siger vel noget om hvor meget raket der skal til at levere en lille nyttelast til månen særligt når det er med en amatørrakets effektivitet og styring. Grunden til at prospaceflokken optimerer som de gør er netop at de gerne vil have en stor vægt afsted til LEO.

Den ting der faktisk bekymrer mig mest med Moonspike er hvordan de vil undgå at fuel fryser i det øverste trin før der drages afsted mod månen fra LEO. Hvis man skal tro prospaceflokken er det et ganske reelt problem.

 • 6
 • 0

Hvis man regner som visse personer ovenover, så når man til den konklusion at Linux, BSD, GNU og mange andre projekter er umulige at gennemføre.

Sikke noget vrøvl. Der handler om projektstørrelse. Linux kunne skrives af én mand uden andre omkostninger end strøm, cola og pizza; men her skal man bl.a. i gang med at udvikle en 75 gange større motor end den, CS har bøvlet med det sidste år, og der skal udvikles en hurtigroterende, stempelløs turbopumpe i miniaturestørrelse som dem fra Pratt & Whitney. Ikke noget med gamle brandpumper og langsomtroterende turbiner med stor diameter. Desuden er raketten ikke passiv stabil, så Flemming kommer virkelig på arbejde med at stabilisere et ustabilt system, og det vil stille meget store krav til aktuatorernes hastighed og kraft. Det bliver rasende dyrt og tidskrævende, fordi alt skal optimeres, hvis projektet i det hele taget skal kunne lykkes. Der er en kolosal forskel på den effektivitet og optimeringsgrad, der kræves, for at sende noget op i 110 km højde med en sluthastighed på 0 og at sende det til månen med en undvigelseshastighed på omkring 12 km/s.

Amatørprojekterne er derimod et studie i hvordan man kommer længst for få midler.

... og ikke mindst uden at udbetale løn; men det er der jo heller ikke tale om her, hvor alle er lønnet, og taxameteret derfor kører meget hurtigt.

 • 6
 • 1

Og det er også vigtigt at påpege at Moonspike og CS er to helt forskellige projekter der intet har med hinanden at gøre. CS mission er uændret - men vi håber da på at kunne drage nytte af hinandens ekspertiser og vil være i tæt kontakt. Præcis som vi er det med DSC og mange andre raketprojekter rundt om i verden. Der er iøvrigt CS medlemmer der også leverer ekspertise til DSC - og omvendt.

Raketverdenen er lille :-)


Jeg synes faktisk det er ekstremt fedt at have to græsrods rumfartsprojekter, hvor det ene vil bringe en mand til rummet og tilbage, og det andet et billede af min kat til månen. Begge ting som bare smager rigtigt godt af rumfart, og sætter fantasien i sving. Hvis nu det havde været "fragte en mand til månen", så ville jeg måske nok stille mig op i koret af tvivlere, men som det er ser jeg ikke noget som helst urealistisk ved begge projekter, men ønsker dem held og lykke begge to. Tænk at have den luksus at kunne følge en 2,3,4 Danske rumfartsprojekter over de kommende år, det er sgu da for fedt!

It's good to be alive.....

 • 3
 • 0

Mon ikke der er lidt forskel på at skulle certificeres til at flyve NASA folk til dokning med ISS, og så at crashe en raket ind i månen?

Jo, det er der; men den halve milliard kr. i udviklingsomkostninger er for Falcon 1, som ikke skulle certificeres. Dragon kapslen til ISS kræver en Falcon 9 med en højde på 58 m, en diameter på 3,66 m og en vægt på 506 ton. Det er en helt anden raket, som koster omkring US$60 milllioner (US$133 millioner pr. mission til ISS) og har kostet ca. US$300 millioner i udviklingsomkostninger.

 • 3
 • 1

Sikke noget vrøvl. Der handler om projektstørrelse. Linux kunne skrives af én mand uden andre omkostninger end strøm, cola og pizza

Ja sikke noget vrøvl du skriver her Carsten ;-) Grundstenen til Linux kunne skrives af en mand, men at Linux er blevet det det er i dag skyldes rigtig mange folks arbejde.
Til gengæld har du ret i at det er et kæmpe brød VonB har slået op, men det er jo ikke nyt. Faktisk er brødet jo blevet lidt mindre efter Mars One og Project Europa (hvor man nok i bogstavelig forstand har måtte erkende at det var for langt ude til at kunne suge penge nok ud af støtter gennem længere tid).
Naturligvis vil det store brød aldrig blive bagt, men hvis nu vi forestiller os det lykkedes at samle millionerne ind så bliver der måske bagt en tvebak og det vil blive udråbt som en kæmpe bedrift.
Suk. Jeg vil varmt anbefale at dem der har lyst til at støtte projektet sender pengene direkte til Elon Musk. Det vil give meget mere valuta for pengene end at betale marketingsafdelingen i Moonspike for at levere propaganda de næste par år. Sorry VonB jeg tror simpelthen ikke på projektet og hvis jeg gjorde ville jeg finde det totalt uinteressant.

 • 12
 • 1

Hej Carsten.

Hvorfor skriver du så nedladende om CS idet du skriver:

udvikle en 75 gange større motor end den, CS har bøvlet med det sidste år,

CS har som amatørorganisation udviklet fra bunden og testet en helt ny styrbar bi-liquid raket på ca. et år. Og motoren har endda vist sig både at være holdbar og at kunne levere gennem flere test. Ærgerligt at vi så ikke kunne nå at få den affyret grundet skred i tidsplanen og begrænsningerne med at bestille/reservere affyringsområdet inkl. koordinering med og af statslige organer fra to lande. Og ja det er rigtig ØV. Også rigtig øv på streamingsiden, hvor vi har ligget vandret de sidste par måneder for at luse ud rigtig mange af de fejl jeg har fundet i vores videoproduktionsplatform.

Men Carsten, hvorfor nedgør du den indsats ved at betegne det store arbejde som "at bøvle med en motor"? Er det bevidst eller er du bare ude af stand til at bedømme lødigheden og tonen i det du skriver?

mvh Peter

 • 9
 • 3

Hvorfor skriver du så nedladende om CS idet du skriver:

udvikle en 75 gange større motor end den, CS har bøvlet med det sidste år,

Det er da rigtigt, at I har "bøvlet" en del med motoren - ikke mindst med injektoren. Det var jo lige netop derfor at jeg - for at være konstruktiv - kom med et alternativt forslag 5. januar, som var væsentlig lettere at lave, da det kun bestod af tre drejede dele - se http://www.innovatic.dk/knowledg/diverse/U... . Havde I valgt at prøve den løsning i det mindste som en midlertidig løsning, indtil "brusehovedet" var klar, kunne I formodentlig have kommet igang med test af stråleror, tryksætningssystemer etc. allerede fra februar og var så måske nået at blive færdig til tiden! Det er vel også et faktum, at I har "bøvlet" en del med montering af spacerne, forkerte vinkler etc., og at motoren ikke er helt stabil og specielt ikke ved lave tryk. Bl.a. oscillerer den under prestage. Det har I så accepteret; men motoren er i mine øjne ikke helt færdigudviklet, og I skal nok få jeres at se til, når den skal skaleres en faktor 20.

Når jeg bruger ordet "bøvlet" er det ikke for at nedgøre CS; men for at sætte tingene i relief. CS havde planer om to Nexø raketter i forsommeren og muligvis en Spica i eftersommeren, men nåede ikke én eneste trods en meget stor arbejdsindsats specielt i den sidste tid. Med det in mente er det altså ikke "bare lige" at udvikle raketteknologi - specielt ikke når motoren skal være 75 gange større.

 • 5
 • 2

Ja sikke noget vrøvl du skriver her Carsten ;-) Grundstenen til Linux kunne skrives af en mand, men at Linux er blevet det det er i dag skyldes rigtig mange folks arbejde.

Det er rigtigt, at efter at første version blev frigivet, er der kommet mange flere folk på, men han kunne sagtens selv have bragt Linux op på det nuværende stade. Det havde bare taget lidt længere tid. Så svært er det altså heller ikke at skrive et operativsystem, når det vel at mærke ikke skal sikkerhedsgodkendes. Det kræver under 1 kbyte at skrive et simpelt real-time operativsystem, der kan skifte nogle tasks og foretage de mest basale semafor operationer. Det er bare den moderne PC verden med dens ekstremt ineffektive metoder, som for en stor dels vedkommende stammer fra UNIX verdenen (programmering med C hieroglyffer og 7-bit ASCII over internettet), der har formået at skabe operativsystemer, som hverken er real-time eller sikkerhedsgodkendt; men som til gengæld fylder enormt og er smask fuld af fejl og sikkerhedshuller ;-)

 • 3
 • 5

@ Kanstrup

Kald du det bare "bøvlet". Det er under alle omstændigheder et negativt ladet ord, og sådanne er jo, hvad du har til overs.

Det ville ikke have givet mening at bruge tid på en anden injektor, end den endelige. Hverken i forhold til brændkammeret, forbrændingen eller strålerorene.

At en motor oscillerer ved lave tryk, herunder pre-stage, er naturligt. Vi har en god og stabil motor med en injektor, som gør nøjagtigt, hvad vi ønskede..

At flere leverandører ikke leverede til tiden, og/eller ikke det specificerede, kan vi ikke gøre for.

> ...og I skal nok få jeres at se til, når den skal skaleres en faktor 20.

Det er ikke din forudsigelse. Det er vores. Og det er et af hovedargumenterne for, at vi har udviklet BPM-5 før vi går i gang med BPM-100.

Vi har f.eks. skrevet i en blog:

"For det første kan vi med BPM-5 skyde os ind på at beherske en mængde basale forhold i nogenlunde frihed for de mere kryptiske fænomener, som vi med stor sandsynlighed vil støde på, når vi går i gang med "Den store Motor". BPM-100 vil typisk frembyde diverse svingningsfænomener og stille store krav til udvikling af injektorerne."

 • 4
 • 3

Hej Peter og Niels

Men Carsten, hvorfor nedgør du den indsats ved at betegne det store arbejde som "at bøvle med en motor"? Er det bevidst eller er du bare ude af stand til at bedømme lødigheden og tonen i det du skriver?

og

Kald du det bare "bøvlet". Det er under alle omstændigheder et negativt ladet ord, og sådanne er jo, hvad du har til overs.


26 mar 2015 skrev Niels Foldager en blog med navnet "Gennem bøvl mod himlen". Så det er vel egentlig jer selv der startede med at bruge ordet "bøvl".
Niels Foldager skriver videre i sin blog: "Skulle vi ikke gennem problemer for at opnå vores mål, ville CS-projektet mangle sin hele magi." Det synes jeg lyder rigtigt.
CS er nu engang en amatør organisation, så siger det vel sig at i er amatører. Jeg synes CS'erne skal være stolte over at turde gå i gang med noget som ikke er kernekompetance og med begrænset udstyr og midler. Det mindst bøvlede er kun at gøre det man allerede kan eller gøre ingenting.

 • 8
 • 0

Hvorfor ikke lave en Falcon 9 så?

En cluster er absolut heller ikke triviel. Plus at man så skal udvikle en BPM-12 og producere, teste og kvalificere 9 gange så mange motorer.

 • 0
 • 0

Noget siger mig at det mere drejer sig om mad på bordet for von B, end et reelt projekt, men det vil tiden jo vise. Synes han har haft lidt for mange "højtflyvende" projekter igang de senere år.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten