Sådan svarer du under jobsamtalen, når de spørger til din løn

Du vil gerne have jobbet. Men du vil også gerne have en så høj løn som muligt. Så hvad svarer du, når din måske kommende arbejdsgiver på et tidspunkt under jobsamtalen siger: 'Hvad skal du have i løn?' - eller det mere indirekte: 'Hvad får du i løn i dit nuværende job?'

Du kan skyde højt og satse på, at de stadig rammer inden for budgettet, men med risiko for, at arbejdsgiveren mener, at du er for dyr og derfor ikke tilbyder dig jobbet. Eller du kan skyde for lavt og få jobbet, mens din arbejdsgiver vil få high fives og bonus af virksomhedsledelsen for at gøre en god handel.

Så hvad svarer du?

Find det job, du skal forhandle løn om, her

Dét ved karriererådgiver Morten Esmann fra Ingeniørforeningen IDA. Men inden han løfter sløret for dit svar, er der lige noget, du skal gøre først.

Forbered dig på spørgsmålet

»Gå ind på IDAs lønberegner og se, hvad lønniveauet er for den type stilling, du søger. Så kender du lønspændet. Derefter skal du beslutte dig for, hvad din smertegrænse er. Og være villig til at takke nej, hvis du får tilbudt jobbet med en løn, der ligger under din grænse,« siger han.

Læs også: Få styr på din løn med IDAs lønberegner

Hvad din smertegrænse er, kan afhænge af flere ting. Hvis jobbet ligger tæt på dit hjem med kort transporttid, har fleksible arbejdstider, så du kan være mere sammen med familien og dyrke din fritid, og der er en god pensionsordning og måske anden god fryns som en årlig periode til efteruddannelse og så videre, så kan smertegrænsen ligge lavere, end hvis jobbet vil fylde meget og ligge langt fra hjemmet og være uden fryns.

Det kan også være, at det område, du kommer til at arbejde med, er så spændende og perspektivrigt, at du er villig til at gå for en lavere løn, end hvis du finder jobbet lidt mere kedeligt. Uanset hvad er det kun dig, der kan bestemme, hvad din smertegrænse er.

Her kommer svaret

Selve spørgsmålet om lønnen skal du så vidt muligt lade din kommende arbejdsgiver rejse. Hvis du spørger til lønnen for tidligt, kan det let komme til at virke, som om du er mere interesseret i lønnen end i jobbet, og det gavner ikke det indtryk, du efterlader.

Læs også: Ingeniørernes løn stiger støt - se hvor meget

Og når spørgsmålet så kommer, kan du ikke undslå dig fra at svare. Men uanset hvordan spørgsmålet er formuleret, kan du svare således, foreslår Morten Esmann:

»Når jeg ser på jobbets indhold og min erfaring, vil jeg vurdere, at en løn omkring xx tusinde kroner vil være rimelig. «

Hvis du ønsker en forhandling

Dit konkrete udspil kan være funderet i IDAs lønberegner eller i oplysninger, som du har gennem dit netværk, siger Morten Esmann. Hvis du gerne vil forsøge at presse lønnen, så er hans råd, at du lægger dig lidt over, hvad du håber på at få. Satser du for eksempel på 45.000, så nævn beløbet 48.000 som et udgangspunkt. Pointen er, at hvis de 45.000 er inden for skiven, vil et bud 3.000 over ikke skræmme nogen væk.

Læs også: Lønforhandling for introverte

Men du skal ikke forvente af få en synlig reaktion på dit lønkrav fra arbejdsgiveren, hvis I er tidligt i forløbet, siger Morten Esmann:

»Medmindre din løn rammer helt galt, vil de blot notere dit beløb uden at foretrække en mine, og det vil så indgå i den samlede overvejelse. Og her vil det faglige trods alt veje tungest.«

Hvis du gerne vil have en indikation på stedet af, om dit lønudspil ligger inden for rammerne af deres forventninger, kan du spørge direkte. Måske vil de svare, men du kan ikke være sikker på, at svaret er helt ærligt. For arbejdsgivere er ikke interesseret i at fremstå nærige ude i byen. Derfor kan de lade, som om dit udspil var inden for rammerne, og så give dig et afslag, der er begrundet i helt andre ting, selv om løngabet måske var afgørende.

Læs også: Kun hver fjerde taler løn med sine kolleger

Mere til lønnen end penge

Hvis det ender i en forhandling, så husk, at der er mere til jobbet end penge. Hvis de ikke vil give mere end et vist beløb i løn, så spørg til efteruddannelse, bonusordninger, løfter om lønstigning ud fra nogle konkrete resultater, fritid eller anden fryns, som kan være en del af en samlet pakke, du godt kan sige ja til, selv om lønnen rent nominelt måske ligger under det, du havde håbet på.

»Husk bare en ting: Hvis du ikke er tilfreds med lønnen ved ansættelsen, så bliver du det nok heller ikke, når du starter i jobbet, og så vil din utilfredshed måske fylde for meget i din hverdag. Og så er det bedre at sige nej. Lad være med at gå under din smertegrænse,« lyder rådet fra Morten Esmann.

Læs også: 5 gode grunde til at kvitte dit job