Sådan steger matematikeren en burger på kortest tid

Burgere er fastfood. Matematiker har fundet opskriften på, hvordan man hurtigst steger en burger. Illustration: Bigstock/d8nn

Det er grilltid, og der bliver vendt bøffer og burgere på havegrillerne i hastigt tempo.

Skal det gå hurtigt, har den fransk-canadiske matematiker Jean-Luc Thiffeault fra University of Wisconsin i USA nu fundet den bedste metode, som han beskriver i en større artikel i tidsskriftet
Physica D.

For de interesserede er artiklen frit tilgængelig som et preprint på arxiv.org.

Som enhver god forsker forsimpler Thiffeault situationen, så han betragter i sin analyse en homogen matematisk burger af en tykkelse på 2 cm, der har helt symmetriske termiske egenskaber.

Han placerer burgeren, der i udgangspunktet har en stuetemperatur på 25 grader, på en flad overflade med en temperatur på 200 grader.

Så opstiller han ligninger for varmeoverførslen og udregner, hvor hurtigt burgeren blive gennemstegt til en temperatur på 70 grader alt efter hvor mange gange, han vender burgeren undervejs på grillen.

Partiel differentialligning

Modellen for grillstegning fører frem til en partiel differentialligning, hvis løsning man kan finde ved at udvikle efter egenfunktioner. At finde det optimale antal vendinger kræver ydermere en numerisk analyse med brug af et matematikprogram.

Her i sommervarmen springer vi den detaljerede matematik over og stoler på, at den har Thiffeault nok helt tjek på. Vi går direkte frem til resultaterne, der viser, at hvis man steger burgeren med kun én vending undervejs, så tager det 80 sekunder at gennemstege burgeren.

Benytter man derimod fire vendinger, så kan man skære tiden ned til 65 sekunder - og det er vel også værd at tage med, hvis der skal masseproduceres mange burgere på kort tid.

I princippet er det endnu bedre med mange flere vendinger undervejs. Man at øge antallet af vendinger til 20 vil kun skære yderligere et sekund eller to af stegetiden, så det er næppe besværet værd, mener Thiffeault.

Inden du implementerer opskriften er det værd at notere, at Thiffeault afslutningsvis i sin videnskabelige artikel skriver, at resultaterne kun er kvalitative, og at stegetiderne i modellen kun er omkring det halve af det, som ses i praksis.

Reduktionen i stegetid på næsten 30 pct. ved at vende fire gange frem for blot en, skulle derimod være god nok, mener han, da den tidligere er beskrevet af andre.

Velbekomme.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den oprindelige burger, blev grillet på begge sider samtidig https://www.dr.dk/drtv/episode/spise-med-p...

For tiden er jeg ret vild med en smash-burger, når jeg får lyst noget hurtigmad.

Kraftig gasblus under den tynde smedejernspande, tænde op for bollevarmeren. Købte briocheboller i varmeren, kødet på den meget varme pande, mas det meget tyndt. Når bøffen vændes lægges en skive ost på, og låg over. Fyld på underbollen (Hælen iflg. Spise med Price) bøffen på, evt mere fyld og overbollen (Kronen) på.

Alt på under fire minutter fra der tændes under panden.🙂

  • 3
  • 0

At Jean-Luc Thiffeault er matematiker vil jeg ikke betvivle, men han burde ikke kunne kalde sig forsker. En telefonopringning til McDonalds eller en kok kunne sikkert have givet et mere virkelighdsnært brugbart svar, og sparet os for hans ligegyldigheder.

  • 3
  • 17

Antager det er bøffen han placerer på en varm overflade, med mindre modellen tager højde for forskellige termiske egenskaber af bolle, salat, bacon, dressing, løg, ristede løg, avocado, etc.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten