Sådan sparer Danmark to milliarder på vindmølleudbygning
Det behøver ikke at være hundedyrt at få etableret 50 procent vindkraft i elforsyningen i 2020.
Ifølge nye beregninger kan Danmark teoretisk set nå op på 50 procent vindkraft i 2020 for omkring 600 mio. kroner om året.
Det er omkring en fjerdedel af de 2,3 mia. kroner, som let kan blive el-forbrugernes regning i 2020, hvis ikke der bliver lagt loft over betalingen til de private selskaber, der byder ind på at bygge vindmølleparker i Danmark.
For at sikre en lavere pris kunne staten oprette et nonprofit-selskab a la Sund og Bælt, som går ind og 'byder med' på fremtidige mølleparker og dermed kan sikre en fair konkurrence og lavere priser.
Det fremgår af en ny analyse af økonomien i 50 procents vindkraft, som civilingeniør og partner Hans Henrik Lindboe fra Ea Energianalyse har udarbejdet for Ingeniøren.
Milliarder i overpris
I analysen har han sammenlignet forskellige prisprognoser for vindmølleparker i den traditionelle udbudsmodel med diverse analyser af, hvad vindmøllerne egentlig koster, hvis et statsligt selskab i stedet bygger og finansierer dem med et forrentningskrav på ca. 7 procent.
»Forskellen på de to strategier er næsten to milliarder kroner årligt i 2020, og det er alt for meget. Jeg mener ikke, at vi danskere skal betale mere end højst nødvendigt for udbygningen med vindkraft, og derfor bliver vi nødt til at gøre noget for at reducere forskellen mellem de to beløb mest muligt,« siger Hans Henrik Lindboe.
Høje afkast giver forskellen
Han mener, at prisforskellen først og fremmest skyldes manglende konkurrence og de højere afkast, som selskaberne i disse år opnår på havmøllebyggerier, sådan som vi blandt andet så det ved Anholt-parken.
»Med regeringens ambitiøse mål for vindudbygningen er det vigtigt at være prisbevidst. Den danske udbudsmodel giver stor økonomisk sikkerhed for de bydende selskaber, fordi der er faste afregningspriser i mange år samt garanteret netadgang. Det bør afspejle sig i selskabernes afkastkrav,« siger han.
Forbrugerne betaler
For eksempel viser en analyse fra Deloitte, at prisen for den næste store havmøllepark, Kriegers Flak, med en udbudsmodel bliver 80 øre pr. kWh i 12 år, som elforbrugerne skal betale.
Dette er lavere end de 105 øre pr kWh, som blev betalingen for Anholt havmøllepark, men det er stadig højt. Hvis man i stedet bruger en omkostningsvurdering fra Energistyrelsens seneste havmøllerapport samt en rente på 7 pct., vil man opnå en pris på 50 øre pr. kWh for havvindmøller på samme sted.
»Præcis hvor det rigtige afkastkrav ligger, er svært at sige, men det er vigtigt for elforbrugernes pengepung, at vi finder det rigtige niveau. For regeringen er det sikkert mere væsentligt at nå målet med 50 pct. vind i praksis,« siger partner i Ea Energianalyse Hans Henrik Lindboe.
Opret vindkraftens Sund og Bælt
Derfor foreslår han, at staten opretter et nonprofit-selskab i stil med Sund og Bælt, som kan give bud, der i praksis vil fungere som et prisloft og samtidig sikrer, at Danmark får etableret det antal parker, der skal til, for at vi kan nå vores mål i 2020.
Man kan så for eksempel stile efter, at selskabet - som man kunne kalde 'Seawind.dk' - vinder 30 procent af udbuddene.
»Men det er vigtigt, at selskabet arbejder efter offentliggjorte regler om afkastkrav, forrentning og et risikotillæg, så alle kan få indsigt i priser og vilkår. Og så må 'Seawind.dk' selvfølgelig under ingen omstændigheder byde så lavt, at der bliver tale om tab for staten,« siger han.
*Men tror du så overhovedet, at kommercielle selskaber vil byde på danske mølleparker i konkurrence med et statsligt selskab? *
»Ja, det tror jeg da, at de vil. Man kan eventuelt lave en bud-strategi, hvor man udbyder møllerne i mindre projekter, som også gør det attraktivt for andre og mindre investorer end de helt store energiselskaber,« siger han.
Men har staten knowhow til at stå for sådan et byggeri?
»Det er ikke noget problem. Enten kan 'Seawind.dk' indgå et partnerskab med en kommerciel aktører - som så ikke kan byde selv - eller man kan trække på den store skare af konsulenthuse og rådgivere i hele Europa, der arbejder med vindmøller til havs,« siger han.
2100 MW ny vindkraft i alt
Udbygningen med 50 procent vindkraft i 2020 kan ifølge Hans Henrik Lindboes model opnås nemt og i tide ved en kombination af havvind, kystmøller og landvindmøller.
Konkret opererer hans analyse med 600 MW offshore-vindkraft på Kriegers Flak mellem Sverige og Danmark, men dog fordelt på tre mindre parker på hver 200 MW.
Kystmøllerne - altså møller placeret tæt på land, som vi kender det fra Middelgrunden - skal være den store trækhest med 1.000 MW fordelt ud over landet.
Endelig skal der udbygges meget behersket på land - omkring 50 MW ekstra vindkraft om året frem til 2020. Udbygningen integreres i den igangværende udskiftning af mindre møller med større møller.
Udbygningen kommer til at kræve en samlet investering på knap 60 mia. kroner. Heraf er de 10 mia. nettilslutning og -forstærkning.
Den samlede omkostning for samfundet udgøres af investeringer samt drift og vedligehold - fratrukket værdien af den producerede strøm.
