Sådan skal Rødovre-husene sprænges

12. maj 2012 kl. 11:002
Sådan skal Rødovre-husene sprænges
Illustration: Miklas Njor.
Søndag skal højhusene Agerkær og Ruskær i Rødovre endelig sprænges. Forud er gået en kompliceret nedrivning med sidste-øjebliks overraskelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Det er herfra, vi sprænger. Her samler vi de sidste kabler, vender os om og sprænger.« William Sinclair fra det skotske nedrivningsfirma Safedem klikker med tungen, idet hans tommelfinger trykker på et imaginært tændapparat.

Han står på en græsplæne mellem højhusene Agerkær og Ruskær i Rødovre. Fem år efter, at boligforeningen AAB valgte, at husene skulle rives ned, fordi de ville være for dyre at renovere, møder husene på søndag deres endeligt.

Forud er gået en kompliceret nedrivningsproces, hvor AAB har vaklet mellem sprængning og nedrivning, og da man endelig kom i gang, fandt rådgiverne først PCB i malingen på altaner og svalegange, derefter bly i malingen på vinduerne og i sidste øjeblik også asbest i skillevæggenes opklodsning og i udluftningsrørene til affaldsskakten.

Læs også: Se Rødovre-højhus styrte i grus før det sker

Entreprenør med erfaring

»Fordi asbesten blev fundet så sent, har det været svært at nå at få det væk. Vi har taget både lørdage, søndage og lange arbejdsdage i brug. Vi har haft rigtig mange mænd på et meget lille område, og derfor har det været ret komplekst at have med at gøre,« siger direktør Jan Brandis fra nedrivningsfirmaet Brandis A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brandis har hyret skotske Safedem til at stå for selve sprængningen. Det var nemlig et krav i kontrakten, at entreprenøren skulle have lavet en lignende nedrivning inden for de seneste fem år.

Der er ikke tidligere sprængt boligblokke i Danmark, så ingen danske firmaer havde erfaringen, men Safedem har sprængt mere end 80 boligblokke. Alligevel var husene i Rødovre komplicerede, siger William Sinclair:

»Husene her har nogle ujævnt fordeltesvagheder, så det har været kompliceret at planlægge sprængningen. Men vi er sikre på, at de nok skal komme ned på søndag.«

Ing.dk dækker søndag sprængningen af højhusene i Rødovre.

Følg sprængningen på ing.dk

Ing.dk dækker søndag sprængningen af højhusene i Rødovre.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. maj 2012 kl. 20:13

Tidspunkt???