Sådan skal el, gas og fjernvarme spille sammen i byerne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sådan skal el, gas og fjernvarme spille sammen i byerne

Med 44 millioner kroner kassen fra Det Strategiske Forskningsråd skal professor Henrik Madsen fra Danmarks Tekniske Universitet de næste seks år lede og drive et nyt center ved navn Cities. Det skal udvikle it-løsninger til analyse, drift og udvikling af fuldt integrerede energisystemer i byerne.

Centrets arbejde tager udgangspunkt i, at forskning i smart grids og integration af vedvarende energi hidtil ofte har været sektoropdelt og rettet mod el, fjernvarme og energimarkeder hver for sig. Derfor er Danmark gået glip af gevinsterne ved at integrere det samlede energisystem.

Cities-projektets primære formål er at udvikle it-modeller til at sammenkoble de forskellige løsninger og energisystemer, el, gas, fjernvarme og biomasse. Det skal give grundlag for at nedsætte CO2-udslippet.

Projektet har fokus på byer, fordi de giver gode forudsætninger for høj fleksibilitet i energisystemet på grund af stor befolkningstæthed og veludbyggede energinetværk. Desuden står byerne for 80 pct. af den globale CO2-udledning.

Det nye center samler forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet samt en universiteter i Korea, USA, Irland, Østrig og Tyskland. Desuden indgår en lang række danske og udenlandske virksomheder samt brancheorganisationer.

Programkomiteen for Bæredygtig Energi og Miljø under Det Strategiske Forskningsråd har uddelt i alt 300 millioner kroner til i alt 14 projekter. Bevillingen til Cities er den største af de 14.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu er vi jo trods alt nogle stykker, der i temmelig mange år har arbejdet med el, varme & brændsel som logisk sammenhængende størrelser, og vi har skam også undret os såre over den nævnte, yderst kontra-produktive "sektoropdeling".

Projektet vil i hvert fald med sikkerhed kunne afdække hvor rigide og sejlivede faggrænserne er blevet. Alene at få tankegangene hos el- og varmefolk anbragt på samme planet vil være en velvoksen opgave. Men det er unægtelig nødvendigt, hvis al den "smarte" snak skal blive til andet og mere end netop snak.

Held og lykke!

  • 2
  • 0

Set lidt udefra er det egentlig komisk, at man nu i mange år med flid har lavet en art privatisering som skulle gøre det billigere for kunderne. Nu viser det sig så, stor forbavselse, at disse selskaber opererer helt privat ud fra deres egne optimeringer og det er måske ikke optimalt ud fra helheden.
I stedet for at overveje privatiseringerne, så prøver man nu at få kunderne til at agere ud fra en optimal helhed, men selvfølgelig uden nogen gulerod for kunden selv.
20 års indoktrinering om at elforbrug er syndigt og højt beskattet har sat sine spor, som ikke er så lette at slette igen. Når man så hører alle historierne om el-overskud, er det som at gnide salt i såret.

  • 3
  • 0