Sådan skal de nye sygehuse i Køge og Hvidovre se ud

Et 11 etager højt supersygehus skal afløse det kun tre etager høje Køge Sygehus over de kommende otte år. Det viser illustrationerne af vinderforslaget i arkitektkonkurrencen, som blev offentliggjort torsdag.

»De har tegnet et meget flot universitetssygehus, som bliver et sundhedsfagligt vartegn for hele Region Sjælland. Projektet overbeviser med sin arkitektur og struktur om, at det vil være robust både under planlægningen, udførelsen og i fremtiden,« siger regionsrådsformand Steen Bach Nielsen i en pressemeddelelse.

Vinderforslaget er tegnet af Rådgivergruppen USK, der består af C.F. Møller Danmark A/S, Alectia A/S og Rambøll Danmark A/S med CUBO arkitekter A/S, Gehl Architects og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S som underrådgivere. Holdet har tidligere vundet projekteringen af Det Ny Universitetshospital i Skejby.

Forslaget indebærer, at to af de nuværende sengelænger bliver revet ned og erstattet med nye, der kan blive op til 11 etager (inkl. kælder). Alle sengestuer får udsigt til skov eller ud mod Køge Bugt. Installationsteknisk har gruppen ladet sig inspirere af nogle af de løsninger, der er under overvejelse i forbindelse med det nye universitetshospital i Odense - nemlig ved at fravælge centralvarme- og køling til fordel for decentrale anlæg på størstedelen af tilbygningen.

Læs også: Supersygehus får vakuumtoiletter og varmepumper i hvert eneste rum

Fordelene ved at bruge reversible varmepumper mindre anlægsomkostninger som følge af mindre pladskrævende installationer, mindre ledningstab, og ingen spredning af luftbårne bakterier og vira mellem stuerne. Desuden kan man nemmere udskifte dele af et anlæg, når det giver totaløkonomisk mening frem for at vente på at et centralt anlæg er blevet helt nedslidt. Det gør det også lettere at ændre et rums funktion. Der vil dog stadig være områder på hospitalet, hvor kølebehovet er så stort, at det skal klares med centrale anlæg, der enten kan være baseret på grundvandskøling eller varmedrevet absorptionskøling.

Alle sengestuerne får flot udsigt. Efter planen skal reversible varmepumper til hvert rum klare både opvarmning og køling. Det vil både gøre det nemmere at skifte rummenes funktion, spare anlægsomkostninger og fjerne risikoen for at sprede smitte gennem ventilationssystemet. (Illustration: C.F. Møller, Alectia og Rambøll) Illustration: C.F. Møller, Alectia og Rambøll

Forslaget indeholder også et rørpostsystem til blod- og vævsprøver og lagerrobotter til at transportere mad, sengetøj, medicin og brugt service til og fra afdelingerne.

Rådgivergruppen foreslår, at man bruger præfabrikerede elementer i så stor stil som muligt, fordi især erfaringer fra britiske hospitalsbyggerier viser, at det giver færre fejl og højere installationshastighed. I forslaget nævner gruppen selv skakte, vandrette føringer og decentrale komponenter, men gruppen forventer også, at man i løbet af byggeriet kan få udviklet nye produkter, der kan produceres offsite.

En anden teknisk nyudvikling, som gruppen holder øje med er døgnrytmestyret belysning og farvet lys, der måske kan gøre patienter hurtigere raske og nedsætte helbredsriskoen ved natarbejde for personalet. Døgnrytmebelysning bliver testet på Aarhus Universitetshospital og Glostrup Sygehus i de kommende år.

Læs også: Lys og lyd skal fremme behandlingen på sygehuse

Planen i Køge er at udbygge sygehuset i flere etaper fra 2015 til 2021. Det samlede budget er fire milliarder kroner eksklusive moms.

Den nye del af Hvidovre Hospital får åbne gårdrum, der lukker endnu mere lys ind end dem, der er i den eksisterende bygning. Forpladsen vil skråne ned mod kælderetagen, så den bliver et lyst opholdsrum i stedet for kun at kunne være parkeringskælder og transportareal, som i det eksisterende hospital. (Illustration: Aarhus Arkitekterne + Schmidt Hammer Lassen Architects) Illustration: Aarhus Arkitekterne + Schmidt Hammer Lassen Architects

Nogle år før skal Hvidovre Hospitals nye afdeling stå klar. Vinderen af konkurrencen om at designe den 30.560 m2 store udvidelse af hospitalet blev også offentliggjort torsdag.. Sejren gik til Aarhus Arkitekterne og Schmidt Hammer Lassen Architects, der har ingeniørvirksomhederne Royal Haskoning DHV og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma og landskabsarkitekterne Kragh & Berglund med som underrådgivere. Dommerne kunne have udvalgt op til tre af de syv indkomne projekter til videre bearbejdning, men valgte kun ét ud.

Tilbygningen bliver suppleret med en ombygning af sengeafsnittene på det eksisterende hospital, så 4-sengsstuerne i de kommende år bliver afløst af 1- og 2-sengsstuer.

Den nye afdeling skal ligge vest for de eksisterende bygninger og blandt andet huse en ny akutmodtagelse, et kvinde-barn-center og en hjerteafdeling.

For at sikre fleksibilitet i forhold til kommende ombygninger foreslår holdet bag Hvidovre-projektet, at den nye tilbygning bygges op med pladsstøbt søjle-pladekonstruktion med indspændte søjler og udeladelse af vægskiver.

Budgettet for om- og tilbygningen er 1,45 milliarder kroner. Byggeriet skal efter planen gå i gang i 2016 og stå klart i 2019.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

det sygehus i køge ser da flot ud fra den vinkel, men hvordan ser det ud fra gadeniveau? hvor praktiske er de parkerings faciliteter? og vil layoutet ikke gøre det svært for besøgende at finde rundt? kunne man ikke lave et mere praktisk og centralt bygningslayout, med parkering tæt på, og så have parken ved siden af?

/Jeppe

  • 0
  • 0

Køge sygehus har allerede den form som man ser på billedet - de røde bygninger er det oprindelige sygehus fra 1989. Det er faktisk relativt let at finde rundt i da alle bygninger grænser op til en central gang. Parkeringspladserne ligger i hele hospitalets længde - så man kan parkere ud for den rigtige bygning.

Kort over Køge sygehus

  • 1
  • 0

PS: Jeg håber at de tænker over at få lavet bedre tilkørselsforhold for ambulancer - Lige nu skal man igennem trafikken på Lyngvej - og hele vejen rundt om sygehuset for at komme til akutmodtagelsen.

Med en relativt beskeden indsats kunne man lave en tilkørsel ad Ølbyvej reserveret ambulancekørslen og få meget hurtigere transport til AKUTsygehuset.

  • 0
  • 0

på det originale billede ser det ud til at parkeringspladserne skal ligge under træerne i ringen rundt om området, og kun der kun vil være en lille parkeringsplads foran indgangen, derfor tænkte jeg det ville være bedre at flytte dem tættere på.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten