Sådan ruster du dig til en disruptiv fremtid
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sådan ruster du dig til en disruptiv fremtid

Luften svirrer med droner, små robotter vimser rundt og servicerer os, og vi har overladt rattet til styre­systemet i vores selvkørende bil. Kigger vi frem mod 2025, vil vi have endog meget svært ved at få øje på den verden, vi lever i nu.

Det er dog ikke de nye opfindelser i sig selv, der vil vende op og ned på vores liv, men at vi skal vænne os til en helt ny måde at agere på, mener civilingeniør og ledelseskonsulent Tune Hein:

»De selvkørende biler er bare teknologi. Det specielle i den sammenhæng er, at vi ikke længere behøver køre vores børn til fodbold, det kan de selv. Jeg tror, at mine teenagebørn er den sidste generation, der får kørekort,« forudser Tune Hein.

Søger du nyt job? Tjek mulighederne på Jobfinder.
På mange måder er 2025 allerede begyndt, for de teknologier, der vender op og ned på vores verden, er her allerede og har været springbræt for forretningssucceser som Uber, der truer taxibranchen, AirBnB, der på kort tid er blevet en alvorlig fare for hotellernes forretningsmodel, og Local Motors, der udfordrer bilproducenterne med brugerdesign og mikroproduktion.

Alle bliver ramt

’Disruption’ er det ord, der bliver brugt til at beskrive en teknologisk udvikling, som får fundamentet til at smuldre under vores måde at gøre tingene på og under forretningsmodeller, der ellers syntes bygget på klippegrund.

»Ingen går fri. Det rammer os alle og kommer også til at banke på din gadedør. Selv hvis du har en lille vognmandsforretning på Djursland, kommer der en eller anden tjeneste på nettet, hvor folk deler deres lastbiler, eller der bliver solgt ledig kapacitet af lastbiler i Tyskland. Det er selvfølgelig skræmmende, men udviklingen er en god nyhed for ingeniører, for ingen forstår den bedre,« mener Tune Hein.

Men selvom ingeniører forstår teknologien, kræver det alligevel en dyb indånding og omstillingsparathed i den helt store stil:

»Man er nødt til at gøre op med sig selv, sit verdensbillede, sin måde at tænke på og sin måde at forstå forretningsmodeller på. Det er kort og godt et opgør med ‘plejer’,« siger Tune Hein, som sammen med Thomas Honoré har skrevet bogen 'Disruption’, som netop er udkommet.

Hvis man vil være klar til at håndtere den disruption, man uvægerligt møder, skal man tage på en dannelsesrejse i tre trin, anbefaler Tune Hein:

Trin 1: Erkendelse

Man skal erkende og forstå, hvad der sker. Det gør man ved at interessere sig for og forstå de tre dynamikker, der danner baggrundstæppet for omvæltningen:

Digitalisering og it-enabling, som handler om, at produkter bliver båret digitalt frem, selvom ydelsen ikke i sig selv er digital. Taxiudbyderen Uber leverer transport fra A til B, men bliver formidlet digitalt. I den forstand kan alle blive berørt, fordi alle produkter kan håndteres digitalt, når det gælder valg, bestilling og betaling.

Læs også: Opskriften på en ExO-komet: Vend op og ned på markedet og på vedtagne normer og traditioner

Deleøkonomi er også en superstærk tendens, der handler om at dele eller at sælge ledige ressourcer. Det kan være et ledigt rum eller en ledig seng i dit hjem, et ledigt sæde i din bil eller udlejning af dit sommerhus, når du ikke er der. Men det er også på business-to-business-området, når man udlejer sin lastbil i stedet for at lade den stå i garage i weekenden.

Globalisering. Selvom globaliseringen er en gammel traver, er den stadig væsentlig, fordi den stiller ydelser og produkter til rådighed utroligt billigt. Det kan være billig arbejdskraft eller ledig kapacitet hos f.eks. en udenlandsk ekspert. Man er ikke længere afhængig af eksperten i København, men kan købe sin ydelse hos en spansk ekspert.

Trin 2: Aktiv deltagelse

Begynd at arbejde med dig selv. Stil dig selv spørgsmålet: Hvad kan jeg gøre som ‘disrupter’ i stedet for selv at blive ‘disruptet’? Hvordan kan jeg redde min virksomhed?

Spil ind med ideer på din arbejdsplads og sørg for at komme med på projekter, der arbejder med dette felt.

Forsøg at bruge meget tid med iværksættere og unge mennesker; ene og alene af den grund, at de er oppe på beatet og dermed en kilde til inspiration, hvad enten det er din nabo eller din datter. Unge iværksættere er digitale indfødte og lever allerede i den nye verden. Hos dem kan du opleve en masse af den her tænkning.

Trin 3: Skærp din faglige profil

Spørg dig selv, hvad du skal gøre for at få en profil, der vil gøre dig attraktiv nok til at kunne få et job i f.eks. MobilePay eller i Dinero, der er et nyt økonomisystem. Kort og godt handler det om at skærpe din profil de nye smarte steder, så du også skærper dit cv.

Ændringerne rammer alle medarbejdertyper og alle virksomheder. Derfor skal du stille dig selv spørgsmålet: Hvordan kan min virksomhed blive ramt? Hvad sker der med mig, når den bliver ramt? Det er også en god øvelse at spørge sig selv: Hvis jeg fik en halv mia. kroner til at starte helt forfra, hvordan kunne jeg så gøre det mest muligt digitalt?

Læs også: Digitale startups truer etablerede virksomheder

Sidder du som ingeniør i kundesupport, kunne du prøve at tænke på din opgave som halv deleøkonomi. Mange opbygger digitale communities, som hjælper hinanden med support, og derfor behøver kunder ikke ringe til en virksomhed for at få gode råd. Hvad betyder det for dit arbejde?

Google har f.eks. ‘disruptet’ advokaters virke. Før havde advokaten monopol på sin viden. I dag kan folk google meget selv, men advokaten bevarer sit job, fordi klienterne betaler for den tryghed, det giver, at de har hans underskrift. Kan rådgivende ingeniører komme ud for noget lignende? Det er de nødt til at forholde sig til.

Emner : Karriereguide
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først