Sådan reddes elektronisk udstyr fra havets salt
Saltvand og elektronik er ikke en god kombination, men når der sker ulykker eller forbrydelser til søs, har politiet ofte brug for alle de data, de kan få ud af navigationssystemer, mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr, der var om bord på de involverede fartøjer.
Nogle få firmaer har specialiseret sig i at hjælpe myndighederne med at redde data ud af skadet elektronik og er blevet godkendt til at håndtere bevismaterialer. Et af dem er det amerikansk-ejede selskab Ibas. Her fortæller landechef Henrik Andersen, hvordan selskabet typisk håndterer elektronik, der har været i saltvand.
»Det første, man skal gøre, er at få transporteret elektronikken til vores laboratorium, uden at den tørrer ud. Begynder det først at tørre, vil saltet få nogle af de elektroniske dele til at korrodere og andre til at ruste. Derfor skal man putte enhederne i en lufttæt pose og få det ud til os med det samme, så vores ingeniører kan gå i gang. Der findes en masse råd om, at man bare skal lægge sin mobiltelefon ned i en pose med ris, hvis den er blevet våd, men det hjælper hverken mobiltelefonen eller riskornene.«
Man skal heller ikke forsøge at sætte strøm til enhederne, før de er blevet undersøgt.
»Det vil være at myrde sin telefon. Det skal man lade være med,« understreger Henrik Andersen
Skal fragtes til renrum og rengøres
Ibas har renrum, hvor de elektroniske enheder bliver fragtet ind og pakket ud. Der begynder ingeniørerne så den egentlige rengøring.
»Har vi at gøre med traditionelle diske fra computere, er det vigtigt at få renset saltet væk. Selv det mindste saltkorn på diskens overflade kan få læse/skrive-hovedet til at lave skader, der ødelægger den magnetiske belægning. Vi bruger forskellige væsker og rensemetoder til at få salt og skidt væk fra disken og de indvendige dele af kabinettet, så der ikke er partikler, der senere kan løsne sig og falde ned på disken.«
SSD-diske, som bruges i mobile enheder, har heller ikke godt af at opholde sig i saltvandet.
»Mobile enheder bliver klassificeret i forhold til, om de kan tåle vand og eventuelt ligge i væske et givent stykke tid. Men på et eller andet tidspunkt vil der komme vand ind. Og hvis enheden af en eller anden grund er blevet fysisk beskadiget, vil der helt sikkert komme vand ind. Og SSD-diskene er hverken luft- eller vandtætte, så hvis de har været i havvand, vil saltet aflejre sig. Så der skal enheden skilles ad og diskene renses og tørres helt, før vi begynder at hive data ud.«
Når udstyret er tørret, hentes rådata ud
Hvis enhederne har været helt fyldt med væske, hældes væsken fra, hvorefter enhederne får lov at tørre ved rumtemperaturen i laboratoriet, der ligger på 21 grader. Er enheden blot fugtig, afhænger tørreprocessen af, hvilken type væske der er årsag til skaden.
Når enhederne er helt tørre, tilsluttes de Ibas’ udstyr, og der laves en kopi af alle rådata, som politiets efterforskere kan arbejde videre med - eventuelt med Ibas’ sikkerhedsgodkendte personale som konsulenter, der hjælper med at skabe mening ud af rådataene.
Hele processen foregår med høje sikkerheds- og dokumentationskrav, fortæller Henrik Andersen.
»Der er nogle krav til sikkerheden i den bygning, hvor bevismaterialerne opbevares. Desuden skal personalet, der håndterer bevismaterialet, være sikkerhedsgodkendt. Når vi så modtager materiale fra politiet, udformes der et såkaldt ‘change of custody'-dokument, der fortæller, hvem materialet overdrages fra og til. Dokumentet skal underskrives af den, der overdrager. Hvis det så er nødvendigt, at vi inddrager nogle andre folk i opgaven, skal der igen laves et ‘change of custody’-dokument. Vi må heller ikke ændre data på originalenheden, så når vi har trukket rådata ud, arbejder vi ikke mere på den,« siger han.
Rådata bliver krypteret
Rådataene ligger derefter krypteret i Ibas' systemer, så de ikke efterfølgende kan blive manipuleret med.
Når politiets efterforskning er overstået, og en eventuel retssag begynder, kan selskabets ingeniører blive indkaldt som fageksperter i retssagerne for at fortælle om, hvordan data er genskabt, og hvad data fortæller om, hvad der er gjort og af hvem.
»Vi kan forklare, hvem der har gjort noget, hvornår og hvordan de har gjort det. Men hvorfor er det op til det juridiske system at opklare,« fortæller Henrik Andersen.
Politiet fortalte tirsdag, at de havde afsluttet de tekniske undersøgelser af ubåden.
Peter Madsen blev lørdag varetægtsfængslet i 24 dage på en begrundet mistanke om uagtsomt manddrab på den svenske journalist Kim Wall. Politiet opretholder den oprindelige sigtelse for drab. Mandag ændrede byretten afgørelsen til 'uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder'. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau i et telegram gengivet på jp.dk Peter Madsen nægter sig skyldig, men har accepteret varetægtsfængslingen.
