Sådan overlever du som kvindelig leder i et mandsdomineret erhverv

Følg spillets regler - og improvisér

Det er nødvendigt at følge spillets regler - fuldstændig som når man spiller tennis eller håndbold, men for at træde i karakter skal man også tænke ud af boksen. Forbedringer og toppræstationer skabes ved at stille spørgsmål ved gamle mønstre og ved at bringe nye ideer på bordet, nye måder at gøre tingene på. Rigtig mange kvinder undlader at stille spørgsmål, bede om forklaringer og komme med nye ideer, fordi de er bange for at komme til at se dumme ud. Men selv om du ikke er 100 procent sikker på din idé, så fyr den af alligevel.

Tag ikke noget personligt

Hvad der end sker omkring dig, skal du ikke tage det personligt. Selv når en situation forekommer meget personlig, eller hvis andre direkte fornærmer dig, så har det ikke noget med dig at gøre. Det, andre siger, gør og mener, stammer fra deres oplevelse af verden og ikke fra din. Deres sandhed behøver ikke være din sandhed.

Vid, hvad du står for

Kvinder gør ofte sig selv en bjørnetjeneste, fordi de tror, de skal præstere mere og bedre end mænd - med det resultat, at de ofte forsøger at være ligesom mænd. I stedet skal de stole på sig selv og deres egne evner. Jo mere man stoler på sig selv, des mere vil man lede andre efter sine egne præmisser i stedet for at blive påvirket af alle andres meninger.

Brug din femininitet og intuition

Kvinder er dygtige til at lytte og drage omsorg for andre, men de skal også huske sig selv, for ellers bliver de drænet for kræfter. Kvinder har en kæmpe fordel, hvis de tør stole på deres veludviklede intuition og bruge den som ledelsesredskab. Det åbner for en mere autentisk ledelse, hvis de tør stå ved sig selv og vise, hvem de er.

Hav modet til at udfordre

Tro på, at du kan, for så kan du. Det kræver, at du ønsker og tror, at din måde at gøre tingene på er lige så gyldig som mændenes. Troen kommer fra en grundlæggende følelse af at være okay og at have værdi som kvinde. Det kræver nogle gange et dyberegående arbejde at genfinde den tro, men begynd med at forestille dig, hvordan det ville være, hvis du slet ikke kunne fejle. Hvad ville du så gøre?

Christina Aros arbejder som såkaldt 'succestræner' og holder bl.a. foredrag om modige og motiverende medarbejdere og ledere. Ejer af virksomheden ArosbyAros. Tidligere leder og bestyrelsesmedlem.

Læs også: Sådan planlægger du din karriere