Sådan lyder de irriterende lavfrekvente støjkilder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sådan lyder de irriterende lavfrekvente støjkilder

Et stigende antal danskere er plaget af lavfrekvente lyde, og typisk kommer de fra ventilatorer, varmepumper, kompressorer og vindmøller. Ofte er det lavfrekvente område et grænseland, hvor lyd kan føles fysisk, men lydforskere på Aalborg Universitet har gennem tiden haft lejlighed til at måle og optage lavfrekvent støj hos mange støjplagede danskere.

For disse lyde gælder, at det kan være svært at skelne mellem lyd og vibrationer, og hvis der er tvivl, kan forskerne finde på at spille de optagne lyde for folk.

»Nogle gange er genkendelsesglæden meget stor, og de udbryder bare: Yes! Det er præcis sådan, jeg oplever det,« siger professor Henrik Møller, der har arbejdet med lydmålinger i mange år ved Aalborg Universitet.

Læs også: Lavfrekvent støj plager stadigt flere danskere

Herunder gengiver Ingeniøren et udpluk af de lyde, som danskerne typiske henvender sig med. Men det bør bemærkes, at ikke alle højttalere og anlæg kan afspille de dybeste toner i lydene. Vi kan heller ikke vise, hvor kraftige lydene er, da vi jo ikke ved, hvor højt du skruer op for dit anlæg.

Læs også: Læs danskernes oplevelser af lavfrekvent støj og tinnitus

Optagelserne er lavet med en lineær frekvensgang, så der er altså ikke skruet op for hverken bas eller diskant. Kommentarer er fra Henrik Møller.

Eksempel 1: Varmepumpe udendørs i skel
Pumpen kører på en fast frekvens lige under 50 hZ, men har en del overtoner. Der er desuden forskellig raslen og svævninger, som på et tidspunkt bliver lidt hurtigere. Optagelsen er udendørs, og der er lidt fuglekvidren, som giver en idé om lydens styrke.

Eksempel 2: Køleanlæg i bygning
Køleanlægget har kompressorer eller ventilatorer, der kører på en forholdsvist fast frekvens, i det aktuelle klip lige under 50 Hz, svarende til en asynkron motor drevet af netfrekvensen. Der ses styrkevariationer, såkaldte svævninger, der indikerer, at der er flere motorer, der kører med lidt forskellig frekvens. Anlægget er dårligt opsat, ryster bygningen og kan høres i hele opgangen.

Eksempel 3: Vindmøller - udendørs, 190 meter fra nærmeste mølle
Det vil nok overraske mange, at lyden fra vindmøller er andet og mere end swish swish-lyde. Tæt på er der en hel del mekanisk 'skramlen' og en hel del 'rumlen'. Analyser viser nogle tonelignende lyde ved bestemte frekvenser, i det aktuelle tilfælde blandt andet omkring 45 Hz og 70 Hz. Som toner er de dog meget 'urene', og vi opfatter dem ikke som toner.

Eksempel 4: Vindmøller - udendørs hos nabo
Udendørs hos naboerne er det lidt det samme lydbillede. Vi kan stadig høre både sus, rumlen og mekaniske lyde.

Eksempel 5: Vindmøller - indendørs hos nabo
Indendørs hos naboen er der sort set kun rumlen. I eksemplet er alle vinduer og døre lukkede, men med åbne vinduer kommer der selvfølgelig mere højfrekvent lyd, og lydbilledet bliver mere lig det udendørs.

Eksempel 6: Vindmøller - indendørs med kraftig lavfrekvent tone
Her er støjen domineret af en kraftig tone på 61 Hz. Tonen er mere ren end i de andre vindmølle-eksempler, og den kan for eksempel stamme fra en defekt gearkasse. I mange tilfælde kommer og går toner, og de udstråles ofte forskelligt i forskellige retninger i forhold til møllen. Nogle oplever, at de er kraftigst i med-, mod- eller sidevind, men det behøver ikke være vinden, der får lyden til at transmitteres bedre, det kan også være, fordi møllen drejer med vinden.

Lyd

Varmepumpen har tydeligvis en scrollkompressor, og sådanne har et ret trælst lydbillede.
Selv har jeg en Toshiba luft/luft med en anden form for rotationskompressor, som er utrolig støjsvag.
Bagboen har også en Toshiba, bare noget større til 2 indedele, og den kan næsten ikke høres udendørs, men indendørs rammer vibrationerne, der forplanter sig via den lette sandjord, vores alrums egenfrekvens.
Det er dog mere pudsigt end egentligt generende.

  • 1
  • 0

Som boende på landet, mener jeg det er væsentligt med lyd fra landbrugsmaskiner, gårde der har stationært maskineri kørende og konstant færdsel fra nærliggende amtsveje/motorveje. Er de taget med i betragtningen?

  • 6
  • 1

Jeg ville gerne prøve at besøge en vindmøllestøjplaget husstand for at mærke det på egen krop.
I det etagebyggeri, jeg er flyttet ind i, kunne jeg ikke sove det første halvår, fordi en ventilator i fyrrummet lavede en dyb snurren, der forplantede sig op gennem rørføringen fra kælderen op til fjerde sal. Jeg måtte selv ned og fikse en overgang, der nedsatte den mekaniske kontakt mellem ventilator og rørføring. Aldrig har stilhed været så vidunderlig. Om de andre beboere havde vænnet sig til det, eller om de gik rundt med stress og mavesår, tør jeg ikke spå om.

  • 6
  • 0