Sådan! leder du på 40 timer

1. juli 2011 kl. 00:45
Balance mellem familie- og arbejdsliv står højt på mange lederes ønskeliste. Her får du forfatter Trine Koldings bedste råd til, hvordan du som leder får din arbejdstid ned på 40 timer om ugen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Beslut dig

Gør dig klart, hvorfor du vil reducere din arbejdstid. Hvis du ikke kan svare på, hvorfor det er vigtigt at gå hjem tidligere end normalt, vil du hele tiden tøve med at gøre det. En mandlig leder sagde engang: 'Både arbejde og familie er vigtige værdier, men i sidste ende vil der altid være noget, der er vigtigere end andet. Hvis du ikke selv træffer valget, ender omgivelsernes forventninger med at træffe valget for dig'. Når du først har truffet og accepteret beslutningen, minimerer du spildtid og overvejelser med dig selv. Og når tidsrammen er sat, har du et klart ressourcemæssigt udgangspunkt for at fastsætte mål, prioritere, planlægge og uddelegere.

Få klare succeskriterier

For at kunne prioritere dine arbejdsopgaver skal du vide, hvad du bliver målt på. Få derfor den øverste ledelse til at præcisere og konkretisere dine succeskriterier så meget som muligt. Derefter er det langt nemmere at opstille klare mål både for dig selv og dine medarbejdere.

Acceptér, at du aldrig bliver færdig

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som leder vil der altid ligge flere opgaver på dit bord, end du kan nå. Acceptér, at det er et grundvilkår og ikke er ensbetydende med, at du ikke gør dit arbejde godt nok. Hvis du opstiller klare mål og kender dine succeskriterier, er det lettere at uddelegere og prioritere opgaverne - og dermed nemmere at forlade kontoret med god samvittighed.

Lean din ledelsesstil

Respektér din egen tid lige så meget som andres. I lean handler det om at fjerne alt overflødigt fra processen. Det samme gælder for din ledelsesstil: Reducer de opgaver, der ikke bringer værdi med sig. Nogle ledere dropper smalltalken, andre spørger forud for alle møder: 'Hvad er formålet og værdien med at mødes? Og er jeg som leder den rette til opgaven?'. Hvis mødeindkalderen ikke kan svare klart på spørgsmålene, så overvej, om du skal bruge tid på mødet.

Kom ud af driften

Planlæg faste tidspunkter, hvor du trækker dig tilbage fra de daglige opgaver og får ro til at tænke langsigtet strategi. Den form for fokus-tid kræver, at du tør lukke døren til kontoret eller måske tager en fast hjemmearbejdsdag for at opnå den nødvendige koncentration. Mange ledere ser det som deres fornemste opgave at være tilgængelig for medarbejderne hele tiden. Men hvis du planlægger fast 'fokus-tid', vil det ofte hurtigt blive en integreret del af afdelingens samlede planlægning, hvor medabejderne ved og accepterer, at du ikke kan forstyrres.

Vær modig

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lange arbejdstider bliver stadig belønnet i mange danske virksomheder. Signalværdien i at lægge mange timer på jobbet er en udfordring og en mental barriere for alle ledere, der beslutter sig for at reducere deres arbejdstid. Du skal være parat til at bryde med den gængse forestilling om, at den gode leder er den, der knokler til sent. En leder med en arbejdsuge på 40 timer skal have modet til at gå imod strømmen.

Trine Kolding
Forfatter til bogen 'Den effektive leder - succes med en 40 timers arbejdsuge'. Hun underviser desuden i personlig effektivitet og planlægning og afholder en række arrangementer om 'den effektive leder', blandt andet i IDA Lederforum i oktober.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger