Sådan lader man en elbil op på 20 minutter

14. april 2011 kl. 12:4317
Danmarks første hurtiglader til elbiler er netop indviet i København. Opladeren barberer opladningstiden ned til blot 20 minutter, fordi man lader direkte på batteriet. Men ladetiden kan komme helt ned på 6 minutter i fremtiden, siger producenten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med en ny ladestander, der netop er indviet i København, er det slut med at vente op til otte timer på at elbilens batterier får kræfterne tilbage. Nu kan du lade din elbil på den samme tid, som det tager at læse dagens avis og få en kop kaffe. I hvert fald hvis du er kørt til indre København, hvor klima- og energiminister Lykke Friis netop har indviet Danmarks første offentlige hurtig-ladestation til elbiler.

Den korte ladetid er mulig, fordi man lader direkte på elbilens batteri og ikke igennem elbilens elektronik.

Hurtig-laderen kan lade de nye elbiler fra Mitsubishi, Peugeot og Citroen op til 80 procent af deres batterikapacitet på 20 minutter - til sammenligning tager en almindelig opladning op til otte timer.

Læs også: Se hurtigladeren i aktion

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er elbil-infrastrukturfirmaet ChoosEV og teknologiselskabet ABB, der står bag hurtig-laderen. Per Rømer Kofod er segmentchef for smartgrid i Danmark hos ABB, og han er begejstret.

»Det her er et kæmpe skridt fremad,« siger han og forklarer, hvordan standeren lader direkte på bilens batteri og ikke igennem bilens eget ladekredsløb.

Systemet indeholder frekvensomformere, der konverterer elnettets vekselstrøm til jævnstrøm, hvorefter standeren kan lade direkte på elbilens batteri, såkaldt drives-teknologi.

Teknologien er gammelkendt, men udnyttet på en ny måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har startet med at se på, hvilken teknologi vi allerede har på hylderne,« siger Per Rømer Kofod.

Standeren lader med op til 50 kilowatt, men det er elbilen selv, der bestemmer, hvor meget den skal lades og hvor hurtigt. På den måde kan elbiler, der ikke kan klare 50 kilowatt også lade ved hurtigladeren, og man undgår overopladning.

Frekvensomformeren er integreret i hurtig-laderen, for hvis den var bygget ind i elbilen, ville det øge bilens vægt og dermed mindske dens fart og rækkevidde.

I øjeblikket er det elbilernes batterisystemer, der sætter grænser for hastigheden, men hurtig-laderen kan udbygges til at lade med op til 250 kilowatt i fremtiden. Derfor forventer Per Rømer Kofoed også, at ladetiden for elbiler kan komme helt ned på seks til otte minutter.

Hurtigladeren følger den japanske CHAdeMO protokol, som er en standard for udformningen af ladestikket og det sprog, som ladestanderen og elbilen taler sammen. Det betyder, at alle biler med stik af CHAdeMO-standarden kan lade i hurtig-laderen. Laderen er dog forberedt til, at man kan udstyre med stik af andre standarder også.

Hurtig-lader er en reservedunk

Hurtig-laderne skal ikke erstatte opladerne i folks eget hjem og på arbejdspladserne, men skal snarere ses som et supplement eller en reservedunk. ABB forventer således, at hurtigopladerne kommer til at stå for fem til ti procent af opladninger af elbiler.

Alligevel mener Per Rømer Kofod, at hurtig-laderen er banebrydende, fordi elbilejerne ikke behøver spekulere så meget over rækkevidden på batteriet.

»Når fastchargere bliver udbredt, så vil det lave om på, at man ikke kan bruge elbilen til at køre fra Sjælland til Jylland,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom man nu kan oplade en elbil på tyve minutter, så tager det stadigt længere tid end at tanke en benzinbil. Tror du ikke, at det vil holde nogen forbrugere væk fra elbilerne?

»Der er da sikkert nogen, der vil opleve det som en hæmsko,« siger han, men tilføjer i samme åndedrag, at elbiler har fordele frem for benzinbiler. For eksempel kan elbil-ejeren lade sin bil derhjemme og i fremtiden også på arbejdspladsen hver dag. Derfor behøver han i hverdagen slet ikke at benytte en hurtig-lader.

»Set over et år tror jeg, at elbilejere kommer til at tilbringe langt mindre tid på tankstationer, end vi gør i dag med benzin- og dieselbiler, fordi langt de fleste opladninger foretages hjemme eller på arbejdspladsen,« siger han.

Hvor mange standere forventer I, at der skal sættes op?

»Det tør jeg ikke sige, men jeg tør godt sige, at det her er startskuddet til noget større,« siger han.

Buffer af gamle batterier

Hurtig-laderne trækker mange watt ud af elnettet. Derfor vil det være nødvendigt at udbygge elnettet nogle steder for at sætte hurtig-laderne op, medgiver Per Rømer Kofod.

For at tage spidsbelastningen på elnettet, så nævner han, at man kan bruge batteridepoter til at udjævne belastningen på nettet, såkaldt Energy Storage.

Depoterne kunne være bygget af gamle elbilbatterier, og Per Rømer Kofod forestiller sig, at depoterne kunne indgå i fremtidens intelligente elnet ved at opsamle for eksempel overskudsstrøm fra vindmøller om natten. Batteridepotet kan så være tilknyttet hurtig-laderen.

Under alle omstændigheder skal der tages højde for hurtig-ladernes indvirkning på elnettet.

»Fastchargere kan være gift for smartgridet, hvis det ikke bliver gjort på en intelligent måde,« siger han.

Hurtig-laderen på Landgreven er en prototype. ABB forventer at være klar med en serieproduceret model i løbet af i år.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
20. april 2011 kl. 09:46

Fordelen ved en elbil er jo, at du lader derhjemme, og at du har rigeligt med tid til at gøre det i, så du behøver ikke den store installation derhjemme.

Og der er rigeligt med Lithium i verden, både i "simple" miner og som udvinding af havvand (fabrik er under opførelse i Sydkorea). Og så kan det genanvendes, så vi kommer ikke til at mangle Lithium.

Ladestanderen på Landgreven er tilsluttet det nærmeste kabelskab, hvor der var også var den nødvendige kapacitet. Og ja, der skal bruges meget, men placeret de rigtige steder er det ikke et problem. Det svarer jo kun til 3 normale husstandes tilslutning.

V2G kommer, der er en del forsøg i gang rund om i verden, og det varer ikke længe før de første biler kommer på markedet med V2G mulighed. Og batteriet tager ikke skade af at køre +/- få kWh hvilket er brugbart, når der kommer mange elbiler, til udglatning af vindmøllerne samt peak shaving i kogespidsen.

Elbiler er gode til at gemme strøm i korte perioder, men er ikke gode til at gemme fra en blæsende uge til en uge med sol og vindstille - men det findes der andre teknikker der kan. Brint er en god ide, især hvis man kan udnytte det tab brændselscellerne giver. Det kan man i kraftvarmeværker så det er der brinten skal benyttes, og ikke i transportsektoren.

16
20. april 2011 kl. 01:34

fortvivl ikke, du er åbenbart ikke bekendt med de andre gode lagermuligheder vi har. I det eksisterende gaslager i Lille Thorup er der plads til 1300 GWh i form af brint produceret med overskudsstrøm. Og skulle det ikke være nok har vi en håndfuld flere eksisterende gaslagre samt rig mulighed for at etablere flere.

Dette havde jeg faktisk selv gået og tænkt på. Hvor er brint-folket henne, og hvor effektiv kan man lave en brændselscellestak til brint? Ved at beholde den nuværende model med "tankstationer", kan man producere brint når dette er økonomisk, og have en varierende pris som forbrugerne kan forholde sig til som med den måde man idag aflæser benzinprisen på tanken. De store, allerede eksisterende, gaslagre kunne måske (på sigt) bruges til at forædle brinten med kulbrinter til brug for luftfarten og nær-skibstrafikken. Dette kræver dog naturligvis lidt udvikling (men mon ikke den kommer)

15
20. april 2011 kl. 00:28

Antag 2 millioner elbil med 50 kWh batteri i hvert. Det er et energilager på 100 GWh. Det er ca. den mængde strøm vi bruger på et døgn.

Elbiler bliver aldrig noget stort lager og du kan glemme alt om at føre el tilbage i nettet igen.

Men fortvivl ikke, du er åbenbart ikke bekendt med de andre gode lagermuligheder vi har. I det eksisterende gaslager i Lille Thorup er der plads til 1300 GWh i form af brint produceret med overskudsstrøm. Og skulle det ikke være nok har vi en håndfuld flere eksisterende gaslagre samt rig mulighed for at etablere flere.

14
20. april 2011 kl. 00:17

Det er ikke ham der har brug for det - det er Energiministeren der skal lagre vindmølleenergien og senere trække på den når der nu ikke er andre energilagre ved vindstille - og så må man nok heller ikke køre elbil das energien skal bruges andre steder.

13
19. april 2011 kl. 20:27

Jan, kan du ikke fortælle lidt om hvorfor du har brug for at lade din bil på 20 minutter derhjemme?

12
19. april 2011 kl. 20:24

Tja, koblet direkte til fynsværket kunne dette være realistisk. Pt. blot endnu mere varm luft, da el fra vindmøller stadig koster 156%, umulig at gemme (jojo, grav da endelig ruslands 10 tidszoner op til et vandreservoir, godaw do, økseskaft) installationer er ikke blot utilstrækkelige, men nok på vippen til at være umulige at gennemføre i tilstrækkelige dimensioner. En oplader i disse dimensioner skal bruge 3 x 400V x 80A MINIMUM. Igen, godaw do, økseskaft. Kan en elbil ikke indpasses i enhver husholdning, er den i bedste fald værdiløs!!! Selvfølgelig, skal hver større by bare dele 1 bil, burde det kunne gennemføres. Evt. ladere opbygget af gl. batterier, kondensatorbatterier etc., kan "man" virkelig ikke se det er komplet galimatias. Elbilen har snart haft lige så mange år på bagen som ottomotoren, og når den stadig ikke engang til anklen. Nye elbiler er pt. baseret på LMP batterier, og der er ikke lithium nok i verden til noget som helst!!! Og bare en lille smule beregning og økonomi, vil vise at en lader bliver sindssyg dyr for at kunne opfylde en moderne families krav, men lad os da endelig alle flytte ind i byen. Der er den off. trafik også meget bedre. Sjovt nok, har et tætbefolket og højteknologisk land som Japan næsten ingen elbiler??? Gad vide hvorfor?

11
15. april 2011 kl. 10:51

Metoden er jo stadig relativ ny, men de undersøgelser der har været i Japan har vist, at der ikke er muligt at se nogen degradering af batterierne.

Ladningen sker op til 80%, og i det område kan batterierne tåle meget strøm. Over de 80% lades der "kun" med 3,2 kW.

Batterierne lades heller ikke med konstant 50 kW, faktisk lades Mitsubishi, Peugeot og Citroen kun med max 44,5 kW, og kun i en kort periode, hvorefter den falder langsomt til batteriet er nået 80%, og opladningen stopper.

9
14. april 2011 kl. 19:42

Motor batteriet i Peugoet ion er på 330V (88*3,7V), og lades med op til 125A, der lades meget forsigtigt efter 80% ladestand er opnået, jeg kan ikke se hvor langt man kan aflade, men hvis det er til 30% ladestand og vi lader til 80% ladestand så skal vi kun have 8kWh til vores 16kWh batteri.

Jeg har set tal på at bilen skulle modtage 12kWh, men det vil jo kræve en total afladning, eller rettere 3,2kWh til de 20% slowladning i toppen og 0,8kWh i bunden, men en så dyb afladning ville ødelægge batteriet, så det må være forkert.

Tilbehørs batteriet er på 12V og påtrykkes 14V når bilen er startet op, strømmen tages fra motorbatteriet.

8
14. april 2011 kl. 18:21

Igen seriøse elbiler bruger spændinger under 100V og alle de nye elbiler er 200V+ eller nok nærmere 300V og op. Nissan leaf er 200V og Peugoet Ion 330V. Nissan siger 10% tab af batterikapacitet over 10år ved udelukkende brug af hurtig opladning sammenlignet med normal 230V opladning. Hurtigt gæt: Peugoet ion som jeg tror det er i video lader altså med noget i retning af 150A for at nå det på 20min. Det kan en moderne lithium batteripakke på 16kWh(Peugoet Ion) sagtens håndtere.

7
14. april 2011 kl. 18:13

Tesla Roadster har et batteri på 375 volt: http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_roadster#Battery_systemNissan Leaf lader ved 480 volt 125 ampere: http://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_leaf#Recharging

Har du overvejet at elbiler ikke kører på starterbatterier? Den er en helt anden teknologi. Den næste ladestandart specificerer 1000 volt og 400 ampere (IEC 62196-3 - DC Charging): http://en.wikipedia.org/wiki/IEC_62196#IEC_62196-3_-_DC_Charging

6
14. april 2011 kl. 17:05

i El-bilerne. 48 V eller 72 V DC.

Snupper vi 48 V vil de 50 kW betyde en strøm på ca. 1.042 A Snupper vi 72 V vil de 50 kW betyde en strøm på ca. 694 A

Begge strømstørrelser vil med den indre modstand i batterierne afsætte en så voldsom varme at man må forvente adskillige batteribrande. Jeg skal ikke lige sige hvor stor strømmen kan være i praksis, men personligt bliver jeg betænkelig hvis strømmen kommer op over 1/4 af kapacitetstallet i Ah ved et 12 V batteri - Ladespændingen må dér ikke overstige ca. 14 V (næsten 15 V). Der udvikles knaldgas (Brint+Ilt).

Sulfateringen af pladerne øger modstanden , hvilket giver VIRKNINGER!

Der kommer nok lignende problemer med LiMH batterier.

»Vi har startet med at se på, hvilken teknologi vi allerede har på hylderne,« siger Per Rømer Kofod. En skønne dag har de nok sprunget budgetterne i luften. Smart at benytte kendt teknik, men hvor kendt er LYNLADNING egentlig?

5
14. april 2011 kl. 15:13

Jeg ser den positive mulighed i hurtig-laderen

Det er den alternative løsning til de længere ture, til dagligt brug er det en ret dårlig løsning.

  1. Større slitage på batterierne end nødvendigt
  2. 20minutter er lang tid at vente, men kort til at handle hvis der er kø i Fakta.
  3. Med godt 4kr per kWh bliver det ikke den billigste løsning.
  4. Hvis en hurtiglader kan nå 3 biler i timen, og der holder 9 biler i køen foran dig, så skal du sidde i kø og fryse i 3 timer før du kan få en delvis opladning.
4
14. april 2011 kl. 14:52

Jeg ser den positive mulighed i hurtig-laderen, at det gør elbiler aktuelle for os som bor i byerne, og som ikke kan lade et elkabel slange sig ud af vinduerne fra 2. sal og henover fortovet natten over. Med hurtigladeren får vi mulighed for - som i dag - at køre omkring en 'tankstation' om morgenen, og så iøvrigt køre rundt om dagen.

Herligt!

Dog er en betingelse at tiden kommer lidt længere ned end 20 minutter, og at man finder frem til en måde som ikke påvirker batteriet mere end ellers. Og måske er det for meget at forvente? Så byfolket er måske stadig ikke med på elvognen...

3
14. april 2011 kl. 14:51

Depoterne kunne være bygget af gamle elbilbatterier, og Per Rømer Kofod forestiller sig, at depoterne kunne indgå i fremtidens intelligente elnet ved at opsamle for eksempel overskudsstrøm fra vindmøller om natten. Batteridepotet kan så være tilknyttet hurtig-laderen.

Den tror jeg ikke på, men et nyt mobilt batteri indkøbt til formålet, side 19:http://akerwade.indigofiles.com/AkerWade_EV_Infrastructure_Presentation_FEB28_2011.pdf

El-bil batterierne holder til 2.000 opladninger, eller sagt på en anden måde så vil der først begynde at komme batterier der ikke længere egner sig til biler om 5 år, og det vil ske i forhold til hvor mange elbiler der er i drift nu, så skal vi lige fraregne de batterier som folk ønsker tilknyttet deres både, deres huse og deres hobby, jeg kunne godt forestille mig at "off grid bevægelsen" vil sætte sig på batterierne i yderligere 6-8år, og efter den tid er det kun produkthandleren der ser en værdi.

Hurtig-laderen kan lade de nye elbiler fra Mitsubishi, Peugeot og Citroen op til 80 procent af deres batterikapacitet på 20 minutter - til sammenligning tager en almindelig opladning op til otte timer.

Nej hurtig-laderen kan ikke lade 80% af bilernes batterikapacitet på 20 minutter, men den kan lade med op til 50kW indtil batterierne når en en ladestand på 80%.

2
14. april 2011 kl. 14:32

I had the impression that using fast recharging has a seriously deleterious effect on the battery life

  • det mener jeg også(?) Mon ikke det bla. er grunden til, at der står:

Hurtig-laderne skal ikke erstatte opladerne i folks eget hjem og på arbejdspladserne, men skal snarere ses som et supplement eller en reservedunk.

1
14. april 2011 kl. 14:23

I had the impression that using fast recharging has a seriously deleterious effect on the battery life. Since batteries are so expensive that would be a very considerable negative cost to be added in on the costs. I'd be interested to hear other's views about this.

Interesting thought: If many electric cars are charging overnight, will that steadily improve the value of generation sources like wind turbines which generate through the night (on windy nights anyway)?