Sådan kunne et europæisk brint-net se ud i 2040

Plus21. april 2021 kl. 11:2513
Sådan kunne et europæisk brint-net se ud i 2040
Illustration: Energinet.dk.
En vision om 40.000 km brint-rør på kryds og tværs af Europa er et bud på brint i fremtidens grønne Europa. Men gas og brint opfører sig forskelligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Brint baseret på vedvarende energi er i høj kurs, og flere europæiske lande, især Holland og Tyskland, er langt fremme med planer for udbygning af rørledninger til transport af brinten. Det skyldes især behovet for at udskifte fossilt brint med grønne alternativer for eksempel i stål- og raffinaderiindustrien.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
26. april 2021 kl. 20:46

Ja, det kunne være smart. Måske et problem med sandstorme? Men når nu talen kommer til Sahara: Hvorfor ikke genetablere centralafrikas evne til selvforsyning ved via vind- og solenergi at pumpe vand til området for den tidligere Tchad-sø?

12
22. april 2021 kl. 21:53

Der kræves masser af brint som erstatning for kul og olie i fremtidig fossilfri infrastruktur efter 2040.

Nedenstående link "Hydrogen. The Bridge between Africa and Europe" beskriver mulige energi infrastukturer mellem Europa og Afrika.

Verdens energibehov kan dækkes af et arealstørrelse på 8% af Sahara, da solcelle og vind energi kapacitet faktor her kan være over 50%.

A European energy system based on 50% renewable electricity and 50% green hydrogen can be achieved by 2050. The green hydrogen shall consist of hydrogen produced in Europe, complemented by hydrogen imports, especially from North Africa</p>
<p>What needs to be done To be realized in 2050 (to cater for Europe’s energy demand)</p>
<p>Production Wind capacity 1,800 GW; 1,300 GW in Europe and 500 GW in North Africa</p>
<p>Electrolyser Capacity 3,400 GW; 700 GW in Europe and 2,700 GW in North Africa Infrastructure</p>
<p>Hydrogen pipelines 1,000 GW pipeline connection between Europe and North Africa. Re-use existing gas pipeline infrastructure in Europe and North Africa, conversion from natural gas to hydrogen Expand pipeline capacity, especially from south to north of Europe. Realize pipeline connections between North African countries from east to west.</p>
<p>Electricity grid Massive capacity expansion of the electricity grid, at least with a factor 2 on a volume base Grid re-enforcement and new grids are required between the renewable electricity production in Northern and Southern Europe and the load centers. Capacity expansion of interconnections between countries. Realize an electricity grid in and between North African countries</p>
<p>Storage Salt caverns 15,000 Salt caverns; 10,000 in Europe, 5,000 in North Africa Hydrogen storage in empty gas fields if possible Batteries are required, especially for day-night storage; North Africa could rely much more on battery storage than on hydrogen storage, due to its climatological conditions Heat storage Seasonal heat and cold storage for space heating, especially in aquifers and rock formations. This is important for North-Europe

Hydrogen. The Bridge between Africa and Europe. September 2019

https://profadvanwijk.com/wp-content/uploads/2019/09/Hydrogen-the-bridge-between-Africa-and-Europe-5-9-2019.pdf

11
22. april 2021 kl. 12:13

Ved spaltning af vand til brint fås ilt som et biprodukt. Når ilt forbinder sig med andet, så er det en iltning/forbrænding. I den største del af Jordens eksistens var iltniveauet lavt. Pludselig steg det og gav anledning til udvikling fra mikrober til flora og fauna. Ved til sigtet brug af brint vil det forbinde sig med frigjort ilt - forbrænding. Tilsiger - og elegant. Hvad sker der, når mennesker involvere? Fejl? Hvad sker der ved læk af brint? Det søger vel ud til det interplanetariske og interstellar rum? Altså tabt for Jorden, hvor det efterladte ilt skal forbindes med et eller andet for at holde koncentrationen på et konstant niveau? ? Hvis ilten ikke forbruges ved flere brande, så vil koncentrationen vel øges og bevirke død hos den del af faunaen, der er aklimatiseret til det nuværende iltniveau? Er der nogen, der har styr på, hvad der vil ske? ?

10
22. april 2021 kl. 02:58

Hvad ville det koste at lagre strømmen i store batterie som f.eks. Tesla gør og udbygge ladestandere med V2G og bruge alle batteriernbe i elbilerne som lager som vil blive stillet "Gratis" til rådighed mod variabel el-pris?

Jeg tro at satse på V2G vil være smartede og billigere end at bruge penge på energiøer og brinteventyret..... hellere subsiduere elbiler så de kommer på vejene og samtidig giver os renere luft og bedre biler end energiøer, brintfabrikker og rørledninger.

Hvis vi støtter V2G teknologien så motiverer vi også bilfabrikkerne til at implementere denne teknologi i højere grad hvilket rteducerer CO2 uden for DK grænser også

9
21. april 2021 kl. 23:13

I stedet for dette absurde spild af resourcer så udvid el-nettet og producer den nødvendige brint, hvor den skal bruges.

Vi har allerede el-nettet, olie pipelines og naturgasnettet, og nu vil industrien bygge endnu et energidistributionsnet.

Dette har intet med "grøn omstilling" at gøre. Det er statstøtte til industrien under kamoflage af miljø og klima tiltag.

8
21. april 2021 kl. 22:39

Kunne et gasfyr på enkel vis brænde brint i stedet for naturgas?

Måske ikke så besværligt. Gasfyr kører oftest med en blæser, som gasmængden så tilpasses. For den samme luftmængde kræves 4 gange mere brint (volumen) end naturgas. Hvis dette bringes i orden ser det ud til at effekten pr luftmængde vil blive 1 til 1,2 gange effekten ved naturgas og samme luftmængde.

Så vidt jeg ved har det noget med wobble tallet at gøre om dyser og ventiler skal skiftes, men målt i effekt relativt til blæseren i fyret er det ikke en stor forskel. Gasmåleren vil godt nok køre meget hurtigere, 3 til 4 gange hurtigere for samme effekt.

7
21. april 2021 kl. 21:14

Et stort og vedvarende forbrug der kan komme fra forskellige steder i Europa alt efter udbud vil virke stabilicerende på strøm fra vind og sol.

Det er nok grunden til den store lovprisning. Det vil jo være rart hvis elprisen ikke bliver negativ alt for længe.

Hvor lav skal elprisen være før det kan betale sig med et hydrolyseanlæg og salg af brinten i stedet for el. Eller man kan spørge om brintsalget kan betale investeringen.

6
21. april 2021 kl. 14:49

Rigtig meget kemisk industri bruger idag fossile kulbrinter som udgangsmateriale til at producere materialer vi har brug for (f.eks. plast). I fossile kulbrinter leveres kulstoffet typisk i et oxidationstrin omkring 0 (eller ned til -4, alt efter hvordan man betragter covalente bindinger), hvilket er ganske konfortabelt i forhold til produkter som f.eks. plast.

Skal vi i fremtiden producere de samme materialer ud fra f.eks CO2 (som er den eneste kulstofkilde som vi er sikre på at have RIGELIGT af), så skal vi bruge en hulens masse brint til at reducere kulstoffet til det oxidationstrin hvor vi gerne vil have det (typisk meget lavere end de +4 det er i CO2).

5
21. april 2021 kl. 13:37

Der er ikke tale om et energilagringsprojekt, der er tale om at erstatte fossilt brint som vi i dag bruger 70 millioner ton af med grøn brint. Det udleder over 10 Kg CO2 at fremstille et kilo fossilt brint. Derudover forventer man at fremtidens stålproduktion skal reduceres med brint i stedet for kul (CO).

Et stort og vedvarende forbrug der kan komme fra forskellige steder i Europa alt efter udbud vil virke stabilicerende på strøm fra vind og sol.

4
21. april 2021 kl. 12:55

Fantasien savner ingen grænser, når det gælder vindmøller og brint, som nu forsøges koblet på gasnettet..

En ekspert som har beskæftigte sig med emnte i mange år - bl. a. i EUregi fortæller om gaslobbyen, so nu forsøger at få andel i den pengestrøm man har sendt til vindmøllelobbyerne. Møllerne producerer jo en masse strøm som ikke kan bruges i elnettet og derfor har man fundet på at lave elektrolyse med brintfremstilling bl. a. for dog at få det til at se ud som om man har check på det hele.

Artiklen "Hydrogen Strategy to Nowhere" er offentliggjort i tidsskriftet European Scientist.

Han interviewes om emnet her:

https://www.naturalgasworld.com/the-hydrogen-illusion-interview-with-samuel-furfari-on-his-explosive-new-book-gastransitions-85316 et interview med Furfari

https://energypost.eu/a-new-energy-bible-samuele-furfari-explains-why-technology-is-king/

2
21. april 2021 kl. 12:08

Brint er den dyreste, farligst og dårligst løsning på energi lagring.

Dette har INTET med klima og en grøn løsning at gøre, tværtimod.

Med et energi tab i produktion og konvertering fra VE strøm, til brint og retur til strøm, på 75-85% så, er det Vindmøllefabrikkernes våde drøm.

Men naturen, klimaet og dyrene bliver den store taber når vi skal bruge endnu mere plads til Vindmøller og Solcellemarker.

At vores politiker bifalder disse løsninger vidner om total mangel på viden og forståelse for energi, klima og miljø.

1
21. april 2021 kl. 11:54

Hvis det bliver vejen, så skal der da vist gang i færdig udviklingen af Brændselsceller så de kommer ned i pris og kan bruges i huse, større bygninger og virksomheder. Så kan el-biler oplades og bygninger opvarmes på samme tid, de steder hvor dette er mest hensigtsmæssigt. Ellers bliver H2 jo nok kun til tung transport og specielle industrielle processer, samt backup og regulerkraft til el-forsyningen.