Sådan kommer du bedst gennem personlighedstesten

Vær 100 procent ærlig

Har du ikke prøvet en test før, vil du måske føle, at du blotter dig og risikerer at afsløre dine allerværste sider. Men husk på, at testen ikke er det endelige facit, men skal bruges som et dialogværktøj og derfor aldrig må stå alene. De bedste testresultater opnås, når du er ærlig og forsøger at svare så umiddelbart som muligt. Mange oplever, at enkelte spørgsmål er umulige at svare på, fordi ingen af svarmulighederne passer på personligheden, men lad være med at tænke så meget og følg i stedet din intuition. Frygt ikke for, at et enkelt svar vil give et misvisende billede. Det sker ikke.

Tænk ikke på virksomheden

Lad være med at prøve at fremstille dig selv som den profil, du tror, matcher virksomhedens krav. Selv om de søger en leder, ved du jo ikke hvilke lederegenskaber, der lægger vægt på. Forsøger du at ændre din personprofil, risikerer du at falde igennem i den efterfølgende samtale. Det minimerer dine chancer for at fremstå som en klar og tydelig profil.

Tal om dig selv

Når du har svaret på testspørgsmålene, vil du gennemgå resultaterne med en certificeret testkonsulent, og jeres samtale vil danne grundlag for den endelige skriftlige adfærdsrapport. I den samtale er det vigtigt, at du er åben og fortæller om dig selv. Jo mere du siger, jo mere nuanceret bliver din endelige profil, og jo større er chancen for, at konsulenten ser dine styrker klart. Er der resultater, som du mener er fejlagtige, bør du komme med eksempler på, hvorfor det ikke passer. Viser testen for eksempel, at du er indadvendt, så beskriv konkrete episoder, hvor du har været det modsatte.

Brug testen som baggrundsviden

Ender du med at komme til samtale med virksomheden, så undlad at tale direkte om testresultaterne. Lad være med at sige, at du godt ved, at testen beskriver dig som indadvendt, men at det ikke passer. Det virker, som om du er i defensiven og presset. Vis i stedet gennem din opførsel, at du er et udadvendt menneske, der ikke er bange for at tage initiativ og kan kommunikere. Med testen i hånden kan du blive skarp på, hvilke sider af dig selv du skal sørge for at få fremhævet under jobinterviewet.

Se testen som dit redskab

Er du nyuddannet eller kun har få års erfaring, er testen et særligt vigtigt redskab for dig. Den kan dokumentere alt det, du ikke kan bevise gennem et langt og detaljeret cv og giver dig mulighed for at profilere dig langt bedre end blot en samtale. Brug testen aktivt i dialogen med virksomheden og find ud af, om din profil matcher deres behov. Spørg for eksempel ind til, hvad de kan tilbyde en profil som dig. På den måde får du både vist dig selv og bliver klogere på virksomheden.

Læs også: Forbered dig på jobsamtalens spørgsmål