Sådan kan én respirator bruges til fire patienter

Charlene Babcock har delt luftforsyningen fra en respirator op for at kunne have flere patienter koblet på samme maskine. Illustration: Skærmdump: Youtube

Hvis det skulle komme så vidt, at coronavirusudbruddet fører til så mange indlæggelser på hospitalerne, at der bliver rift om respiratorer, har to læger udviklet en mulig løsning.

Ifølge Greg Neyman og Charlene Babcock kan en respirator med få enkle greb modificeres til at forsyne op til fire patienter med luft på samme tid.

Løsningen er at fæstne et T-rør til enden af slangen, som kobles til respiratoren, for så at koble to slanger i denne kobling. Hvis respiratoren skal kobles til flere end to patienter, fæstnes en kobling med mere end to udgange til slangen.

I videoen herunder forklarer Charlene Babcock løsningen.

Ikke testet på patienter

Løsningen er tænkt som et rent krisetiltag i tilfælde af, at der bliver for dårlig adgang til respiratorer. Løsningen kan imidlertid indebære, at patienterne smitter hinanden, så hvis den skal bruges på coronapatienter, skal alle, som er koblet til maskinen, være smittet.

Løsningen forudsætter, at patienterne, som er koblet til maskinen, har nogenlunde samme lungekapacitet, forklarer Charlene Babcock, som påpeger, at metoden ikke er testet på patienter endnu. Det kan også gøre det vanskeligt at betjene patienter med kraftigt nedsat lungefunktion.

»Jeg håber, at vi slipper for at bruge respiratoren på denne måde, men man ved aldrig, hvad der kan ske under en katastrofe,« siger hun.

Greg Neyman og Charlene Babcock, der begge er læger ved St. Johns Hospital i Detroit, USA, publicerede i 2006 en artikel, hvori de forklarer, hvordan de har testet metoden med lungesimulatorer.

Forberedt på at bruge metoden

Flere internationale medier har omtalt metoden, og den canadiske tv-kanal CBC har talt med en sygehuslæge, som er forberedt på at bruge løsningen.

Alain Gauthier, der har respiratorbehandling som speciale og arbejder på et hospital uden for Ottawa, siger til tv-kanalen, at han opdagede løsningen med at splitte luftforsyningen op i en Youtube-video, og at han er forberedt på at bruge den som en sidste udvej.

Fortsat kapacitet

I en krisesituation er der maksimalt mellem 1.200 og 1.400 intensivpladser på norske hospitaler, hvis alle tilgængelige respiratorer tages i brug, har den norske sundhedsminister, Bent Høye, udtalt.

Artiklen er fra tu.no.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fint i linker til den norske artikel fra 21 marts 2020. Et åbent spørgsmål - er der nogen danske producenter der kan tilbyde sådanne "1 til 4 led " til den danske regeringen.. + udlandet

  • 0
  • 2

Løsningen forudsætter, at patienterne, som er koblet til maskinen, har nogenlunde samme lungekapacitet, forklarer Charlene Babcock, som påpeger, at metoden ikke er testet på patienter endnu. Det kan også gøre det vanskeligt at betjene patienter med kraftigt nedsat lungefunktion.

Umiddelbart burde det kunne lade sig gøre at introducere en forsnævring i røret i retning af de af patienterne der har bedst lungekapacitet og dermed kompensere for ulige lungekapacitet. Det er dog ikke en simpel øvelse.

Det er også et problem at patienterne jo sagtens kan have andre komplikationer/infektioner end COVID-19, som kan sprede sig mellem dem når de er koblet på samme luft-indtag.

  • 4
  • 4

Der er tale om en ren teoretisk demonstration. I praksis blev det vist gjort i Las Vegas som salvage-terapi i meget kort tid på enkelte skadestuer efter skudmassakren 2017. Pga et øjeblikket akut behov Teknisk set er det muligt at seriekoble, men der er stor terapeutisk forskel på at bridge lungeraske patienter i kort tid indtil operation eller transport, og på dage/ugelange forløb med primær lungesygdom, hvor ventilation er terapien i sig selv. Tidaler/tryk/rampe osv er vidt forskellige og seriekobler man patienterne risikerer man at gøre langt mere skade en gavn.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten