Sådan fungerer elektromotoren

29. september 2018 kl. 10:001
Sådan fungerer elektromotoren
Illustration: Ingeniørernes Kulturarv.
Selvom der endnu ikke var den store interesse for elektriciteten som drivkraft herhjemme i 1893, var udviklingen af elektromotoren i fuld gang i USA og Europa, da ingeniør Alfred Levy fortalte om principperne i Ingeniørforeningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Link Illustration: Ingeniørernes Kulturarv.

Ingeniørens tidsmaskine

Link Illustration: MI Grafik.

Siden 1892 har Ingeniøren forsynet de danske ingeniører med nyheder inden for teknikkens verden. Mange af dem er et gensyn værd, og i Ingeniørens tidsmaskine dykker vi ned i de gamle årgange og linker til nogle af de vigtige, interessante, sjove eller bare læseværdige artikler. Find selv flere her i Ingeniørernes Kulturarv.


Klik på billedet for at læse artiklen fra 30. december 1893

Læs også: Københavns første elværk fik folk til at græde i Gothersgade

Læs også: Københavns Sporveje overvandt uvilje mod luftledninger

Læs også: Rørpost vinder indpas i moderne virksomheder

Læs også: Sådan fungerer de nye transistorer

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. oktober 2018 kl. 00:04

Jeg kan huske at der taltes om tre motortyper. Serie motor med samme strøm gennem magnetisering og anker. Kunne i princippet løbe løbsk uden belastning. Parallel motor, der havde et voldsomt startmoment og i princippet fast hastighed. Compound motor med en blanding af de to førnævnte. Til drev af grammofoner og tape, fandt man så på at drive dem med et kredsløb, der gav en svag negativ impedans, som netop ophævede impedansen i børster og anker. Resultatet var en meget stabil hastighed. Vekselstrøm gav så induktionsmotoren og synkronmotoren og nu har jeg mistet overblikket over de muligheder der findes og bruges. Jeg har stadig en gammel Philips DC vaskemaskine motor, som er ret fantastisk. Den kan køre fra ca. 2V til 400V, og er næsten umulig at dreje hvis terminalerne kortsluttes.