Sådan finder politiet et lig til havs
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sådan finder politiet et lig til havs

I øjeblikket leder store dele af Københavns Politi og Forsvaret efter den svenske journalist Kim Wall, som forsvandt torsdag nat, efter hun havde været ude at sejle med Peter Madsen i ubåden UC3 Nautilus.

Hun eftersøges både til lands og til vands. Til lands foregår det primært via efterretninger og mulige optagelser fra private overvågningskameraer i området, hvor hun skulle være sat af. Her håber alle på at finde Kim Wall i god behold.

Men samtidig eftersøges der også til vands, i tilfælde af at hun aldrig nåede i land. Og det er ingenlunde en nem sag at finde frem til en genstand af menneskestørrelse, når man har et stort område at afsøge.

Som at lede efter miner

»Metoden, som bruges til at finde lig, er den samme, som bruges til eksempelvis at finde miner,« siger Klaus Randrup, operationschef i Forsvaret. Han understreger, at han ikke udtaler sig om den igangværende sag, men udelukkende om efterforskninger generelt.

Via side-scan sonars, som typisk slæbes efter skibet, gennemsøger man systematisk det område, hvor man formoder, at den efterlyste genstand befinder sig. Og alt efter genstandens størrelse, indstiller man frekvensen i de lydbølger, som sendes ud.

Høj eller lav frekvens

Lydbølgerne bestemmer det billede, man får tilbage, men det er hele tiden en afvejning. Afdækker man området med en høj frekvens, vil det give et meget detaljeret billede af havbunden, men samtidig vil det indsnævre det areal, som afdækkes.

Samtidig benytter man sig af side-scan sonarer, som har et relativt højt antal ”loops.” Klaus Randrup forklarer det som, at »hvis du kigger på din hånd og spreder fingrene ud, så repræsenterer hver finger et loop. En stikker direkte ud, en anden har en hældning på 80 grader osv.« siger han.

Det er samme koncept med loops på sonarerne – hver især afdækker de ét bestemt område, som tilsammen giver et forhåbentlig fyldestgørende billede af havbunden.

»Hvis vi ved, at det, vi søger, findes i et afgrænset område, såsom en havn, er opgaven naturligvis simplere. Men har vi at gøre med et langt større og åbent område, såsom Køge Bugt, er det enormt svært at finde et lig på havbunden,« konkluderer Klaus Randrup.

ROV’er og dykkere

Men finder de noget, som på sonarerne kunne ligne et lig, skal det naturligvis verificeres. Her sendes enten dykkere eller ROV’ere (Remotely Operated Vehicles – af Klaus Randrup kaldet ”undervandsdroner”).

Disse sendes ned for at verificere, hvorvidt den registrede genstand var den, man ledte efter. Det skete faktisk en enkelt gang, da man ledte efter UC3 Nautilus.

»En enkelt gang fik vi en melding om noget, som muligvis kunne være u-båden. Her sendte vi et hold dykkere ud for at verificere, hvorvidt det var tilfældet. Det var det, som bekendt, ikke,« fortæller Klaus Randrup.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Læste om en umulig sag sidste år, hvor man havde opgivet. Nogle sendte en pro drone op som skannede et meget stort område over land fra både stor højde og høj opløsning (så hurtigere at skanne vha de 2 dimensioner? ... satellite en mulighed så ... med meget høj opløsning?)

Men det afgørende var efterbehandlingen og billedebehandlingsalgoritmen til analyse af det enorme digitale materiale. Den hjalp med at finde og udvælge interessante objekter som en optimering på det her store søgerum - og et af de forslag var liget som befandt sig flydende under vandet i en flod.

Så måske skulle man få skannet et stort område fra stor højde i første omgang med arial drone footage eller lignede - og så søge med sådan en global optimeringsalgoritme eller hvad det var målrettet digital billedebehandling. Det her selskab har vist specialiseret sig i det. Nogen har i hvert fald erfaring med den her type nye eftersøgning i store og komplekse områder (altså her var det over land, men algoritmen fandt liget flydende under vandoverfladen i en flod)

Altså ud over brug lokal sonar ligesom forklaret i den her artikel.

Kan desværre ikke finde link til det selskab som fandt personen på den her metode, men læste det inden for sidste års tid ... kiggede efter linket i min samling ... måske ikke gemt (nok ikke lige sådan en man gemmer til senere hyggelæsning til billedebehandlingsalgoritmer og innovationsarbejde) ... men researchede da på avancerede moderne algoritmer til billede behandling.

Finder jeg linket en af dagene til den artikel, som enten handlede om optimeringseksemplet eller simpelthen var en nyhedsartikel, der nævnte metoden ifb. eftersøgningen blev afsluttet ... så skal jeg nok poste det igen her ...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten