Sådan finder Google en ny rute

Plus23. marts 2021 kl. 17:308
Sådan finder Google en ny rute
Et kort med byer og veje er her vist matematisk som en graf med knuder og kanter. Ved hver kant er vist en vægt, der kan repræsentere afstand eller den tid, det tager at bevæge sig mellem to knuder. Illustration: Ingeniøren.
Uden forhåndsantagelser og forenklinger er det umuligt hurtigt at generere en rute mellem to steder i et meget stort netværk.
Artiklen er ældre end 30 dage

ALGORITMER Nødvendige Approksimationer

Google Maps er et af de mest kendte og anvendte systemer til at finde vej fra et sted til andet.

Applikationen har udspring i et desktopprogram, som de danske brødre Lars og Jens Eilstrup Rasmussen i 2003 kodede i C++ i deres eget startup-firma Where 2 Technologies hjemmehørende i Sydney, Australien.

Begge brødre studerede oprindeligt ved Aarhus Universitet. Kun Lars gjorde dog sin uddannelse færdig, før de fortsatte deres karrierer i udlandet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
25. marts 2021 kl. 15:56

Alle kan submitte fejl til Google Maps, herunder at ændre om et vejstykke er egnet til biler eller cykler, men også f.eks. flytte en forkert placering af kortmarkøren i nybyggeri.

Der bl.a. et link til det nederst til højre, når du åbner Maps på desktop.

7
24. marts 2021 kl. 21:39

"Sådan finder Google en ny rute" - det får vi netop IKKE at vide. Tværtimod får vi at vide, at det kan vi ikke få at vide, da det er hemmeligt. Og så først i sidste linje af artiklen. Imponerende. Er det sådan noget, man lærer på journalistlavskolen?

6
24. marts 2021 kl. 14:23

Givetvis. Det giver bare rent traffikmæssig ingen mening. Eftersom landevej og motortrafikveje typisk ligger direkte i forlængelse af hinanden og ofte på strækninger uden motorveje

5
24. marts 2021 kl. 12:39

I det her tilfælde er det nok et bevidst valg fra Googles side - at motortrafikveje også droppes, hvis motorveje droppes.

4
24. marts 2021 kl. 11:27

Man skal huske, at disse forskellige navigationssystemer alle benytter grundkort, og at selv den bedste algoritme ikke kan korrigere for fejl eller mangler i grundkortet.

Som eksempel kan jeg nævne at i mit sommer husområde findes især een natursti, egnet til gang og cykler, men absolut ikke til bil. Vi har haft en gæst, som blev dirigeret til denne sti af sit elektroniske kort - givet vis fordi stien var registreret forkert.

Så selv den bedste algoritme vil komme til kort, hvis "systemet" bygger på gamle, billige eller uaktuelle kort. Så bag navigatorens varemærke ligger også et kortvalg - og DET har stor betydning.

3
24. marts 2021 kl. 07:40

Hvis man eksempelvis fravælger brug af motorveje i ruteindstillinger/navigation så fravælges samtidigt brug af flere motortrafikveje og 90 km strækninger på almindelig landeveje. Dette er i hvertfald gældende for flere strækninger i Jylland.

2
23. marts 2021 kl. 21:44

Hvad er det du savner i den forbindelse eller hvad mener du går galt?

1
23. marts 2021 kl. 18:29

Hvis bare den kunne lære at kende forskel på motorveje og motortrafikveje. En simpel ting skulle man mene.