Sådan får du succes i dit første job
Følg regler og snus til kulturen
Få styr på både formelle og uformeller regler. Det første kan du ofte klare ved at læse personalehåndbogen eller spørge dig for. Det er straks sværere med de uformelle regler og traditioner. Derfor er det en god idé at lure af, hvad dine kolleger gør. Snus til kulturen og find ud af, hvad der er tradition for at gøre i konkrete situationer. Selv om der f.eks. ikke er formelle påklædningsregler, så klæd dig på en måde, så du ikke stikker for meget ud.
Bed om tilbagemelding
I begyndelsen af ansættelsen er det særlig vigtigt at være i dialog med din chef. Sørg for som mininum at tage en samtale med chefen to uger før prøveperiodens udløb eller seks måneder efter din ansættelse. På den måde kan du få svar på, om virksomheden er tilfreds med din indsats, og du kan sætte fokus på det, der undrer dig eller gør din dagligdag besværlig, f.eks. at du mangler værktøj til at udføre dit arbejde eller har brug for oplæring for at løse dine opgaver tilfredsstillende.
Glem alt om Kloge-Åge
Selvfølgelig ønsker din nye arbejdsplads at få al den ny viden, du kommer med til organisationen. Men del din viden med kollegerne på en måde, så de ikke føler, at de er bagud. Prøv i stedet af finde ud af, hvad du kan lære af de erfarne kolleger. Hvis du udnytter deres kompetencer, kommer du hurtigere ind i den arbejdsrytme, der findes i organisationen, og du kan bidrage med kompetencer dér, hvor de er svage.
Brug Facebook med omtanke
Nogle virksomheder har formelle regler, der klart siger, at du ikke må bruge sociale medier i arbejdstiden og kun må gå på hjemmesider, der er relevante for dit arbejde. Hvis der ingen regler er, så begræns brugen. Det er helt naturligt at tage en fem minutters pause, hvor man henter kaffe, eller bladre avisen igennem. Bruger du Facebook eller Twitter på samme måde, kan det ikke genere nogen.
Involver dig:
Lær dine kolleger at kende ved at deltage i sociale arrangementer. Tag med på udflugter og til julefrokost, og dyrk firmasport. Når du lærer kollegerne at kende i uformelle sammenhænge, er det meget nemmere at arbejde sammen med dem til daglig.
