Sådan får du balance mellem job og familie

18. februar 2016 kl. 13:30
Et æggeur, en god nats søvn og uddelegering ude og hjemme er blandt de ingredienser, der kan give dig livslyst og energi i stedet for udbrændthed og stress. Læs her, hvordan det hænger sammen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som de fleste andre drømmer du sikkert om et liv i balance med plads til både en spændende karriere og et varmt og velfungerende familieliv. Men hvordan holder du balancen, så det ikke ender i udbrændthed og stress, når dine mange forskelligrettede drømme trækker i dig fra mange forskellige sider?

Det har Helle Rosdahl Lund, direktør i Center for balance mellem arbejdsliv og familieliv, et godt bud på. Allervigtigst er det at forfølge dine egne drømme.

Er du kørt træt? Få en ny start på Jobfinder.

»Livsglæde, energi og det arbejdsliv, der passer dig, dit liv og din familie er målet. Ikke det, der gælder for andre, men lige netop det, der er det rigtige for dig, så du er rodfæstet og robust og ikke bliver blæst omkuld,« understreger Helle Rosdahl Lund, som her giver otte gode råd om at balancere mellem job, familie og fritid.

Hop ind på førersædet i dit liv

Livet er en livslang opgave. Der er ingen opskrift. Derfor er det også vigtigt, at det er dig, der er i førersædet i dit liv. Spørg dig selv, hvad du gerne vil opnå i år – og gå efter det.
Sørg for at stoppe op og finde ud af, om du er på vej det rette sted hen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Find dine 'heller'

Beslut din arbejdstid – og overhold den

Selvom du planlægger din dag nok så omhyggeligt, står uforudsete hændelser ofte og banker på, og har du en arbejdsdag, der er fleksibel, risikerer du, at hjernen aldrig får tid til at have fri, som den skal have for at fungere.

Beslut derfor din arbejdstid og styr hårdt efter det. Sørg for at have tidslommer, hvor du har fri, og hvor du ikke kan træffes. Det gælder både som leder og i et team. Få afklaret forventningerne til, hvornår I er på, og hvornår I har fri. Det skal ikke være ’one size fits all’, men klar forventningsafstemning, koordinering og overholdelse af forventningerne.

Det sjove er, at forskning viser, at det også gør os mere effektive, og at vi kommunikerer bedre, hvilket fremmer samarbejde og de resultater og mål, vi skal nå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fleksibel arbejdstid får udenlandske eksperter til at blive

Få styr på dine søvnvaner

Søvnen er din ven. Søvnen er gratis og bivirkningsfri medicin. Mens du sover, sker der mange processer i kroppen, der hjælper dig mod sygdom, og gør dig klar til næste dags udfordringer.

Her er blot fire af fordelene ved søvn: fremmer indlæring og hukommelse, har en positiv påvirkning af humøret, reducerer mængden af stresshormonet kortison og regulerer appetitten

Den bedste vej til en god nats søvn er en fast sengetid og et fast tidspunkt for, hvornår du står op.

Læs også: Dong-ingeniør: »Det bør være legalt at rykke et møde, fordi man har sovet dårligt«

Eleminér alle push-beskeder

Der er push-meddelelser over alt, og de kommer konstant: En mail, en sms, breaking news eller måske besked fra en, der vil spille med dig online. Slå dem fra. De kræver for meget fokus, og hver gang du får en besked, bliver du hevet ud af det, du er ved at lave.

Når du eleminer alle push-beskeder, kan du koncentrere dig om det, du skal, og det, du anser for det vigtigste.

Deleger, deleger og deleger

Ingen skal lave det hele selv. Det er ineffektivt. Det tager for lang tid. Og det har en stressende effekt. Ingen har glæde af, at du er stresset, sur og overbelastet - hverken hjemme eller på arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænk derfor over, hvilke opgaver der kan uddelegeres både hjemme og på arbejdet, og hvem der er den rette til at overtager en given opgave. Tag dig den nødvendige tid til at oplære en ny i en given opgave.

Læs også: En god chef er det bedste værn mod stress

Brug ’tomatteknikken’

Det kunne lyde sådan, men det har ikke noget med madlavning at gøre. Tomatteknikken handler om at blive mere effektiv og produktiv uden at brænde ud. Den stammer fra en italiensk studerende, der i slutningen af 80’erne begyndte at læse i intervaller. For at holde styr på tiden benyttede han et køkken-ur, der lignede en tomat – deraf navnet.

Her er teknikken, som gør dig mere effektiv uden at give stress:
Arbejd 25 minutter. Hold 3 minutters pause. Efter hver fjerde ’tomat-omgang’ skal pausen være 15-30 minutter. Benyt den lidt længere pause til at komme væk fra dit kontor, tag lidt luft eller andet.

Motioner jævnligt

Motion gør en forskel. Det holder hjernen og kroppen frisk og giver dig energi, men viser sig ofte svært i dagligdagen.

Find derfor tidslommer og læg motionen ind i din daglige kalender. Motion behøver ikke altid at være noget, man gør hver for sig. Tænk derfor over, om der er motion, I kan være fælles om i familien. Det kan også styrke familiesammenholdet.

Læs også: Svensk arbejdsgiver: Træn to gange om ugen eller få lavere løn

Register dine gøremål

Lav hver dag både en to-do-liste og en I-did-liste. To-do-listen kender du sikkert. Her skriver du de ting op, der er vigtige at tage fat på dagen efter, så du har overblikket, når du møder på arbejde.

I-did-listen laver du, inden du går hjem. Her skriver du det op, du nåede i dagens løb. Det gør du, fordi der altid kommer mere til i dagens løb, og derfor er det vigtigt, at du synliggør alt det, du faktisk får fra hånden. På den måde er du motiveret og klar til næste dag.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger