Sådan bruger du IDAs lønstatistik til jobsamtalen

16. december 2015 kl. 10:42
Sådan bruger du IDAs lønstatistik til jobsamtalen
Illustration: Tegning: Lars Refn.
IDA er blevet kritiseret for at forvirre og frustrere med sin anbefalede begyndelsesløn. Men den er et brugbart værktøj både for nyuddannede og arbejdsgivere, hævder AR-formand Morten Thiessen
Artiklen er ældre end 30 dage

IDAs minimalløn, den anbefalede startløn for ingeniører, er et godt værktøj for både ingeniører og deres arbejdsgivere, mener formanden for Ansattes Råd i IDA, Morten Thiessen. Han har derfor svært ved at forstå kritikken om, at IDAs lønstatistik frustrerer og forvirrer nyuddannede..

AR-formanden peger på, at minimallønnen bygger på den gennemsnitlige løn blandt sidste års nyuddannede, og at nogle derfor vil begynde med en højere løn, mens andre må nøjes med mindre end de henholdsvis 37.900 kroner for civilingeniører og de 36.900 kroner for diplomingeniører.

Tid til at finde en ny arbejdsgiver? Tjek Jobfinder.

Det afhænger alt sammen af geografi, branche og stillingstyper, forklarer han:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg kan godt forstå, at HR-folk ville blive frustrerede og føle, det var mærkeligt, hvis det var en ’one-size-fits-all’-anbefaling, men sådan er det jo heller ikke, for tallene bygger jo på et gennemsnit. Som fagforening kan vi aldrig tillade en lønglidning nedad. Det ville være hul i hovedet. Det behøver man ikke have bestået den store købmandseksamen for at forstå,« siger Morten Thiessen.

Han imødegår dog en del af den kritik, som Lars Uhd Nørgaard, HR-director i aktuatorvirksomheden Linak, har rejst:

»Som forening kunne vi godt påtage os at lave en mere målrettet vejledning så de nyuddannede forstod spillet i minimallønnen bedre, og ikke bare smed lønstatistikken på bordet og sagde: ’Det skal jeg have',« siger han - og giver her tre gode råd til, hvordan man kan gribe lønforhandlingen an:

For det første bør man konsultere lønstatistikken for at få en fornemmelse af, hvad der er et realistisk niveau. Den viser både toppen og bunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det andet er det en god idé at lade arbejdsgiveren komme med sit udspil først. Det kunne jo være, at det lå højere end gennemsnittet.

For det tredje skal man gøre op med sig selv, hvor ivrig man er efter at komme ud på arbejdsmarkedet. Er man ivrig nok, er lønnen ikke så vigtigt.

Særligt som nyuddannet er jobbet et kvalitetsstemplet, der gør, at man kan søge videre. Jobindholdet i det første job er klart vigtigere end lønnen.

Læs også: Derfor går din lønsamtale galt

AR-formanden har også et par gode råd til de virksomheder, der synes, det er svært at matche IDAs anbefalede startløn:

»De skal sørge for at have interessante ’kick-ass-job’, som man bare ikke kan sige nej til samt gode ledere, så de ikke skøjter videre med det samme. Det er meget dyrt at spare 1.000 kroner om måneden på lønnen, hvis folk forsvinder, så snart de kan,« advarer han.

Det har mange arbejdsgivere da også erkendt, mener han, og henviser til, at de ofte betaler for at kigge nærmere på IDAs lønstatistik.

»Lønstatistikken er også et fornuftigt instrument for arbejdsgivere til at afdække markedet. Det er farligt at navigere på ukortlagt farvand, for så stikker der pludselig noget hårdt op. Virksomheder, der lønner på markedsniveau, får en stabil medarbejderomsætning,« siger Morten Thiessen.

Læs også: Sådan presser du din løn i vejret

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger