Sådan blæser vinden i de jyske møller

30. juni 2010 kl. 10:165
Skatteministeriet gennemgår i ny rapport en række nøgletal for elproduktionen fra de jyske vindmøller. Se dem her.
Artiklen er ældre end 30 dage

I en ny rapport om, hvordan vi ved hjælp af afgifter kan udnytte mere strøm fra vindmøller, gennemgår Skatteministeriet, hvordan produktionen fra vindmøllerne i Vestdanmark er fordelt i forhold til forbruget.

Ministeriet indleder med en række nøgletal.

  • I de 20 pct. af tiden, hvor der er mindst vind, produceres 2 pct. af den samlede produktion.

  • I den halvdel af tiden hvor der er mindst vind, produceres 15 pct. af den samlede produktion.

  • I de 20 pct. af tiden hvor der er mest vind, produceres 50 pct. af den samlede produktion.

  • I de 10 pct. af tiden, hvor der er mest vind, produceres 30 pct. af den samlede produktion.

Overordnet konstaterer ministeriet, at de vindrige og vindfattige perioder optræder på alle tider af døgnet og i løbet af alle årstiderne, men opremser alligevel en række mønstre.

-De vindrige timer kommer ofte i bølger - det blæser generelt kraftigt i længere tid ad gangen - dage/uger - eventuelt midlertidigt afbrudt af enkelte kortere mere stille perioder eller så kraftig vind, at møllerne stopper.

  • De vindfattige timer kommer oftest i længere bølger - der er stille eller svag til jævn vind i længere tid ad gangen - dage/uger/måneder - eventuelt midlertidigt afbrudt af kortere perioder med hård vind eller kuling.

  • I gennemsnit, men med meget stor variation omkring gennemsnittet er der større produktion i løbet af dagen end om natten. Vindkraftproduktionen varierer således overordnet på samme måde som forbruget over døgnets timer og med den normale variation i døgnets priser, omend ikke helt så kraftig.

  • I gennemsnit, men med stor variation omkring gennemsnittet er der ca. 50 pct. større produktion i vinterhalvåret end i sommerhalvåret. Forbruget er også større om vinteren end om sommeren, men sæsonvariationen er mindre end for vindkraften.

  • Sammenholdes forbrug og produktion ved en væsentlig udbygning af vindkraften vil produktionen oftest overstige forbrug om natten og om eftermiddagen, mens forbruget oftest vil være størst om morgenen og formiddag og delvist i løbet af aftenen.

  • Vindkraftproduktionen varierer fra år til år med typisk 5-10 pct. omkring gennemsnittet.

Skatteministeriet betegner overordnet vindkraft som »tilfældig«, men den er dog ret forudsigelige på kort sigt i vindstille perioder og i perioder med meget blæst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeriet konstaterer, at det samlede elforbrug i Vestdanmark svinger mellem 1.250 og 3.750 MW, hvilket svarer til mellem 1,25 og 2,75 mio. kilowatttimer per time.

Hvis vindkraften i Jylland og på Fyn udbygges med halvanden gang mere kapacitet end i dag, så kan produktionen komme helt op på 5.500 MW, og i 22 procent af tiden vil den være større end forbruget.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
1. juli 2010 kl. 10:21

Hej Henrik H.

Hold nu op med den der "kilowattimer per time".

  • det foretrækker jeg fremfor "kilowattimer pr. kilometer"!
4
30. juni 2010 kl. 14:51

[quote]Hold nu op med den der "kilowattimer per time".

De taler om energiacceleration ;-)[/quote]

altså er der her tale om X antal kilowattimer per time der accelererer med en hastighed af X antal meter i sekundet per sekund som vinden blæser :o)

3
30. juni 2010 kl. 12:21

Hold nu op med den der "kilowattimer per time".

De taler om energiacceleration ;-)

2
30. juni 2010 kl. 12:03

Hold nu op med den der "kilowattimer per time".

Når vi endelig er igang med at brokke os, så er det da morsomt at 3.750 MW åbenbart svarer til 2,75 mio. kilowatttimer per time.

1
30. juni 2010 kl. 11:27

Hold nu op med den der "kilowattimer per time".