Sådan ændrede orkanen Katrina de amerikanske mobilnet

Orkanen Katrina slog to tredjedele af mobilmasterne i New Orleans ud, da den ramte byen i 2005. Manglende backup-strøm betød, at en stor del af byens nødstedte og de tilrejsende nødhjælpsarbejdere måtte klare sig uden kommunikation over mobilnettet.

Det fik amerikanerne til at overveje mobil-infrastrukturens robusthed i en grad, som vi endnu ikke har gjort herhjemme. Det påpeger blandt andre Ing.dk-blogger Poul Henning Kamp i et debatindlæg her på siden.

Læs også: Strømsvigt kan lukke dansk mobilnet

Danmark har endnu ikke oplevet en naturkatastrofe, der har slået store dele af mobilnettet ud, men som et nyligt eksempel fra Bornholm viser, er også danske mobilnet sårbare over for de strømafbrydelser, en naturkatastrofe kan medføre.

I USA skabte problemerne efter Katrina fokus på, hvordan det stadigt vigtigere mobilnet er sikret i nødsituationer. Et forslag fra den amerikanske telemyndighed FCC indeholdt eksempelvis et krav om, at alle mobilmaster skulle være forsynet med batteri, der kunne holde dem forsynet i otte timer, efter strømmen var gået.

Forslaget, der indgik i den såkaldte Katrina Panel Order, var resultatet af Katrina-panelet, der var nedsat af FCC efter katastrofen. I panelets rapport konkluderede de blandt andet:

Læs også: Derfor kommer der ingen data igennem, selv om mobilen viser fuld dækning

‘Udtalelser til Katrina-panelet afslørede, at sektorer af industrien ikke var tilstrækkeligt forberedt på en katastrofe af orkanen Katrinas størrelsesorden. Vi vurderer, at implementering af panelets anbefalinger vil forbedre sikkerheden og pålideligheden af nationens kommunikationsinfrastruktur.’

Forslaget fik imidlertid teleselskaberne til at klage over planen, da de fandt kravet for dyrt at leve op til. Herudover vurderede de, at det ville være en stor bureaukratisk byrde at leve op til kravet, skrev blandt andre amerikanske TechCrunch i 2008, da debatten var på sit højeste.

Læs også: Kludetæppe af digitale medier afløser den gamle ‘Gå indenfor og tænd for DR’

Blandt andet skrev telegiganten Sprint Nextel Corp ifølge TechCrunch til FCC, at reglen ville medføre ‘svimlende og uoprettelig’ skade på virksomheden. Teleselskaberne anslog, at prisen for batterier på samtlige 210.000 mobilsites i USA ville løbe op i op mod 15.000 $ pr. lokation. Det svarer til 117.700 danske nutidskroner pr. lokation, eller i alt 24,7 mia. kr. for samtlige batterier.

Det rystede imidlertid ikke FCC, der i et dokument bemærkede:

‘Vi vurderer, at fordelene ved at sikre tilstrækkelig backup-strøm i nødsituationer – særligt i krisetider, hvor liv og førlighed er på spil – opvejer det faktum, at teleudbyderne kan være nødt til at bruge ressourcer – måske endda betragtelige ressourcer – på at overholde reglen’

Læs også: Nyt kort sammenligner for første gang dansk mobildækning

‘Behovet for backup-strøm i nødsituationer er blevet gjort fuldstændig klart af de nylige hændelser, og omkostningerne ved ikke at have en sådan strøm kan måles i tabte liv,’ hed det ifølge TechCrunch videre i meddelelsen.

Katrina har højnet paratheden

Trods de skarpe vendinger fra FCC blev forslaget imidlertid forkastet af Det Hvide Hus’ budgetkontor, OMB, der bemærkede flere lovtekniske fejl i forslaget, skrev blandt andre det amerikanske site Fierce Wireless, da reglerne blev afvist i december samme år.

Mest væsentligt havde der ikke været en tilstrækkelig høringsperiode for de nye regler og FCC kunne ikke sandsynliggøre, styrelsen ville have nok folk til at kontrollere dokumentationen fra det store og stigende antal mobilsites i USA,

Læs også: Teknik skal bremse mobilsnak bag tremmer

Selv om lovgivningen stadig ikke forlanger det, er der efterfølgende gjort forbedringer på de amerikanske mobilnetværk. Stor-udbyderen Verizon oplyste eksempelvis til Quartz i 2012, at de på det tidspunkt havde backup-strøm på 90 pct. af deres sites.

Den tendens indebærer blandt andet, at nogle af de væsentligste sites i dag har generatorer, som i nogle tilfælde er forsynet direkte fra gasnettet, så de ikke tømmer en gastank hurtigt efter en strømafbrydelse, skriver Quartz.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den tendens indebærer blandt andet, at nogle af de væsentligste sites i dag har generatorer, som i nogle tilfælde er forsynet direkte fra gasnettet, så de ikke tømmer en gastank hurtigt efter en strømafbrydelse, skriver Quartz.

også afbryder gasnettet sammen med strømmen, hvilket er ganske muligt i en Katarina-like situation.

 • 0
 • 0

ja ligesom oliefyret giver varme når fjernvarmen o naturgassen ikke virker, hvis altså man har sikret sig nødstrøm til pumpe og brænder!

 • 0
 • 0

Det er nok ikke en naturkatastrofe, vi her til lands skal være mest nervøse for. Men jeg er alvorligt bange for, at vores elektroniske infrastruktur er meget følsom overfor ondsindede personers/magters behændighed på internettet. Jfr f.eks YouSee's problemer nytårsaften.

 • 0
 • 0

Mange radioamatører er i stand til at kommunikere mobilt og uafhængigt af det offentlige strømnet. Dette var til stor hjælp under Katrina og kan også være det i Danmark, hvis en lignende nødsituation skulle opstå.

 • 0
 • 0

Tag nu Bornholm, som er så dejligt isoleret og velegnet som eksempel.. Lad os lige forstå omfanget inden forhastede forslag til løsning ? 1) Hvor mange mobilmaster er der for at dække øen - med bare een udbyder per mast ? (alle behøves ikke i backup). 2) Hvilken effekt skal bruges for at holde en mast kørende - måske flere typiske ? (der kan være forskel på Rønne, Hammeren og Dueodde - med forskelligt antal opkoblinger).

Det kan måske give en ide om den nødvendige effekt. Er den1, 10 eller 100 kW på en typisk mast ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten