Saab skaber usynlig og højteknologisk kampsoldat

Fremtidens kampsoldat får mikrofon, høretelefoner og et såkaldt head-up-display ud for sit ene øje bygget ind i sin hjelm. Displayet skal løbende forsyne ham med informationer fra sine troppers fælles netværk.

Når han tager sigte med sit gevær, kan han benytte displayet som sigtekorn. Når han befinder sig på slagmarken, kan displayet vise et tredimensionelt kort over kampzonen og markere, hvor hans venner og fjender befinder sig.

Hvis soldaten har brug for at uskadeliggøre fjendtlige mål med større ildkraft, end han umiddelbart kan slæbe med sig, kan han via netværket affyre et missil flere kilometer fra sin position og styre det hen mod et mål, som han kan se med det blotte øje eller på sit head-up-display.

For at fuldende sin dominans over for fjenden er den højteknologiske kampsoldat udstyret med en kampdragt, der gør ham usynlig på fjendens infrarøde kameraer.

Dragten har desuden indbyggede sensorer, der overvåger fysiske skader og fortæller ham og hans kommandocentral, hvor meget ammunition han har tilbage, og hvor udmattet han er.

Det er ikke science fiction, men derimod målsætningen for Saab, der er i færd med at udvikle den højteknologiske udrustning, skriver Ny Teknik i Sverige.

Strømforsyning er største udfordring

Saab vurderer, at det drejer sig om at have rigelige informationer til rådighed snarere end rå ildkraft for at få det afgørende overtag i nutidens kampsituationer.

Udviklingen af den nye udrustning er i fuld gang, men der er dog stadig flere tekniske problemer, som mangler en løsning. Strømforsyningen til elektronikken er den største udfordring for Saabs ingeniører, men i løbet af fem år satser de på at have brugbare, bærbare brændselsceller klar til systemet.

Eksperterne mangler stadig at se detaljerne, før de er overbeviste om, at Saab har fat i den lange ende. Det svenske forsvar har imidlertid allerede iværksat et projekt, der skal skabe mellem 5.000 og 10.000 højteknologiske kampsoldater. Forsvaret har dog ingen aftaler med Saab endnu.

Saabs kampudrustning kommer ifølge Ny Teknik til at koste mellem 150.000 og 300.000 danske kroner.