Saab overvejer at trække Gripen fra dansk kampfly-konkurrence

Illustration: Stefan Maurer/Flickr

De har deltaget siden 2006, men nu er det er ikke længere givet, at Saab og deres kampfly Gripen bliver ved med at være kandidat til at afløse de danske F-16.

Den overraskende udmelding kommer fra chefen for Saab Aeronautics, Lennart Sindahl.

Til magasinet DefenseNews siger han, at Saab stadig kun overvejer, om man vil deltage i den danske konkurrence, der netop er startet igen efter næsten tre år på pause.

»Vi mangler at se detaljerne i udbuddet, før vi beslutter os,« siger Sindahl.

Det svenske firma er den eneste af de fire potentielle leverandører, der er i tvivl om, hvorvidt de vil tilbyde deres kampfly i Danmark. Lockheed og Boeing har hele tiden fastholdt deres interesse i at deltage med F-35, og som noget nyt er det fælleseuropæiske Eurofighter tilbage i folden med sit Typhoon efter at være sprunget fra i 2007. Kun Saab har efterladt tvivl om, hvorvidt man vil tilbyde sit produkt.

Det har ikke være muligt at træffe Lennart Sindahl for en uddybning, da han er på rejse. Saab fortæller gennem sin presseafdeling, at der er tale om helt almindelig praksis, når selskabet vurderer udbud fra potentielle kunder. Den danske konkurrence er bare ikke ny, men genstarter blot efter at have været sat på pause siden 2010, og Saab har ikke på noget tidspunkt givet udtryk for, at man havde forladt den danske konkurrence.

Tværtimod fortalte chef for Air Domain i Saab Peter Nilsson i januar 2012, at Saab stadig markedsførte Gripen Next Generation som enkeltstående kampfly, men også som potentiel supplement til F-35. Også over for Danmark. Den melding kom efter medieforlydender om, at svenskerne havde opgivet at sælge flyet til lande, der er partnere i F-35-programmet som Danmark og Holland.

Saab har som eneste potentielle kandidat været aktiv i Danmark 2006, men altid været i rollen som underdog. Om det er amerikanernes favoritværdighed, der pludselig har skabt tvivl om dansk deltagelse, virker dog tvivlsomt, da F-35 har været storfavorit hele tiden. Intet er forandret der efter genstarten af konkurrencen.

Saab oplyser til Ingeniøren, at man nu afventer mere information om den kommende proces fra danskerne, hvilket vil tage nogle uger. Et hold fra forsvarets genetablerede projektkontor har dog været på besøg i Sverige i sidste uge. Samme hold besøgte i øvrigt både Lockheed og Boeing i USA i efteråret.

Gripen Next Generation er en videreudvikling af JAS 39 Gripen, der har mange tilhængere blandt læserne af ing.dk, som ofte debatterer flykøbet. Flyet er svenskudviklet, men består hovedsageligt af komponenter, der er produceret i andre europæiske lande eller USA.

Sverige har godkendt køb af 60 Gripen NG, mens Schweiz har valgt flyet i en konkurrence og udtrykt ønske om at købe 22 kampfly. Det køb mangler stadig at blive godkendt.

Ifølge det seneste forsvarsforlig skal typevalget af afløseren for F-16 være truffet inden sommer 2015.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er lagt i kakkelovnen til et rigtigt katastrofe-projekt, som kommer til at give mere underholdning end 100 IC4 projekter. Vi køber sikkert F-35, og så viser det sig, at vi ikke kan holde det i luften, vi kann ikke styre reservedelene, modellen har barnesygdomme osv osv.

Anskaf udelukkende udfra vedligehold; vores rolle bliver jo ikke at lede et stealth angreb, men snarere at vise flaget og angribe lidt talebaner.

Kort: Gripen.

 • 9
 • 2

Når 'fadbamsen' bliver statsminister er der ingen tvivl - det bliver F-35 ! Med TV udsendelsen : 'Bush, Blair og Fogh' i erindring ! Gud bevare Danmark !

 • 4
 • 1

Jeg hælder efterhånden også mere og mere mod Gripen. Billigere, simplere (men stadig avanceret), og vi er en relativt set større kunde hos leverandøren. F35 kommer til at bruge år og atter år på at blive et modent fly, og i al den tid får kunderne ekstraomkostninger og bøvl, og lille DK skal kæmpe for at blive hørt.

Vores nye helikoptere er et aktuelt eksempel på problemer med at få driftsstabilitet på avanceret hardware. Det kan selvfølgelig også ramme Gripen, men det forekommer alt andet lige som et mindre risikabelt produkt i forhold til F35. Jeg vil også tro at vi kan få en ret god aftale med Gripen, for de har brug for succes-historier. (Det har F35 i udpræget grad også, men den har et økonomisk og politisk stærkere fundament, og er efterhånden "too big to fail", uagtet problemerne i at kaste gode penge efter dårlige...)

Så er der jo bare alt det med politik og prestige. Netop dér står Gripen svagt, og derfor tror jeg desværre den taber.

 • 8
 • 0

@ Peter Hansen

Jeg håber prisen for JSF35'eren bliver så høj at man nødes til vælge noget andet.

 • 2
 • 1

Det er lidt lige som når fruen vil ha' en ny kjole..... Hvilken fest skal vi med til? Kommer de andre i lang? Er der modefarver? Den skal helst kunne bruges flere gange osv. osv. osv.

Hvis vi forventer at skulle til 'fest' med de fine, og vi godt vil 'se godt ud', og kunne deltage på lige fod, er valget nemt.

Derimod, hvis vi vil gå lidt enegang, og skille os en lille smugle ud, og påtage os et noget størrer logistisk ansvar, og kun deltage i festen når de andre er færdige med at ''danse lancier'', så er udvalget noget størrer.

Godt vi har politikkerne til at tage det valg. Det skal holde i mange år.

 • 3
 • 0

@Henrik Gormsen,

Så det jeg hører dig sige er, at Peter, Jan, Martin og Finn, alle ønsker at deltage i festen, blot de kan ankomme sent nok til at festen er godt igang og alle er så beduggede, at de ikke lægger mærke til den sære og grimme "model" de har valgt at slæbe med.

Logistisk vil hun over tid blive en dyr fornøjelse, da der nok skal påregnes mange dyre plastikoperationer, så man kan holde ud at se på hende i længden. Hvad er det nu lige et nyt sæt "Dolly" tanke koster?

Det gode for de fire herrer er, at de er sikre på også at få hende med hjem og i seng, da der nok ikke er nogen af de andre der hverken gider danse med hende til festen, eller på anden måde begive sig ud i noget smudsigt med hende, da hun jo ikke er særlig attraktiv...

PS. Det værste ved det hele er, at hvis politikerne beslutter sig for den grimme "model", så bliver det mig der kommer til at skulle tage hende med i byen når der er fest, og dig der kommer til at skulle køre hende til plastik kirurg en gang om ugen.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten