

I tre år har den britiske virksomhed Unwasted arbejdet på at komme til Skive i Nordjylland, og nu er det endelig lykkedes.
En ny aftale, der netop er blevet underskrevet, betyder, at der nu skal bygges en fabrik til fremstilling af konstruktionspaneler ud fra affaldspap og -emballage.
Fabrikken skal ligge på en 75.000 m2 stor grund ved GreenLab og indgå i det eksisterende netværk, hvor energikilder udnyttes mellem forskellige produktioner. Yderligere vil fabrikkens elforsyning komme fra VE.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Produktet ligner de skærebrædder fremstillet af genbrugspapir uden lim, som længe har kunnet købes. De tåler opvaskemaskine i årevis, så fugt er ikke noget problem. De er også stærke og har høj densitet, sikkert endnu højere end MDF. Reaktion på brand (materiale klasse) er med sikkerhed mindst D-s2,d0, der svarer til fx træ og krydsfiner. Der er alle muligheder for at det et fremragende produkt, der måske ikke ikke kræver gipsplade udenpå for at få en pæn overflade. Er spændt på prisen.
Umiddelbart en fin idé, men hvordan mon det er med fugtabsorption og dermed potentiel skimmelvækst? Det er nok ikke ligegyldigt, hvad de bliver malet med, eller hvordan de bliver opbevaret indtil da.
Det er vel heller ikke firmaets ønske at de skal bruges til sådanne formål? De skriver selv, at det kan bruges til møbler, køkkener, inventar, udstillinger, mm. Altså erstatte mdf som det sammenlignes med.
Måske vil en væg med gips + ny plader være tilstrækkelig til mange formål ?
Dit eksempel med døre er ikke helt relevant, for bekymringen med døre er primært at forhindre at ilden spreder sig fra rum til rum, dvs. gennembrænding.
Ved vægbeklædning og loftsbeklædning er bekymringen både gennembrænding til andre rum, men også om, og hvor hurtigt ilden, spreder sig fra et sted til et andet i samme rum, dvs. spredning langs overfladen.
Det er i den forbindelse jeg har jeg svært ved at se forskellen på det ny materiale og de forlængst forbudte træfiberprodukter ?
Påstanden "[...] er der hverken bindemiddel, resin eller giftige kemikalier [...]" synes at udelukke anvendelsen af flammehæmmere ?
Jeg har lidt svært ved at forestille mig hvorfor nogen skulle montere de ny plader bag en gipsplade, eller for den sags skyld, en gipsplade bag de nye plader ?
Det skal vel godkendes som vægmateriale inden det må bruges? Men mest af alt synes jeg det minder om masonit, som da ikke længere (må?) bruges?Re: Hvor brændbart er det materiale ?</p>
<p>Ja det leder tankerne hen på celotex plader
Måske skal vi lige have gang i ordbogen ?
Brændbart og ikke-brændbart er modsætninger - og egentlig selvforklarende.
Brandhæmmende betyder, at materialet måske nok er brændbart, men det tager en vis tid.
For eksempel er en trædør brændbar. Hvis den er masiv, så tager gennembrænding en vis tid (man taler f.eks. om BD30 eller BD60 - som betyder 30/60 minutters gennembrændingstid). Modsætningsvis er en (gammel) fyllingsdør (ramme med indsatte paneler i tyndere træ) ikke brandhæmmende. Samme for moderne dør i tynde plader på et skelet; billig og funktionel, men absplut ikke brandhæmmende.
Så de nævnte plader kan godt være brandhæmmende, dvs. tager en vis tid og at brænde igennem. Måske vil en væg med gips + ny plader være tilstrækkelig til mange formål ? Eller en tykkere plade af den nye slags ?
Ja det leder tankerne hen på celotex plader
Netop til vægbeklædning er brandhæmmende da vigtigt ?
Det kan vel godt blive brugt som et godt alternativ til gips-plader, selv om det ikke er brandhæmmende på samme måde, fordi det giver en indvendig væg som er mere stabil for skruer og søm og kant-samlinger. At der ikke er andre bindemidler i vil jo virkelig være et plus i nye huse med en let konstruktion.
Sjovt for mig tager det kun en time at komme til skive:)
Det ligner nærmest de der optændingsbriketter man bruger til grillen ?