Så stærkt som MDF: Byggematerialer skal fremstilles af gammelt pap

Plus31. maj 2022 kl. 05:1011
Så stærkt som MDF: Byggematerialer skal fremstilles af gammelt pap
Den nye fabrik i Skive til genanvendelse af pap, skal ligge på en 75.000 m2 stor grund ved den grønne industripark GreenLab. Illustration: Unwasted.
En ny fabrik hos den grønne industripark GreenLab i Skive, skal årligt fremstille 160.000 m3 byggematerialer af brugt pap og emballage.
Artiklen er ældre end 30 dage

I tre år har den britiske virksomhed Unwasted arbejdet på at komme til Skive i Nordjylland, og nu er det endelig lykkedes.

En ny aftale, der netop er blevet underskrevet, betyder, at der nu skal bygges en fabrik til fremstilling af konstruktionspaneler ud fra affaldspap og -emballage.

Fabrikken skal ligge på en 75.000 m2 stor grund ved GreenLab og indgå i det eksisterende netværk, hvor energikilder udnyttes mellem forskellige produktioner. Yderligere vil fabrikkens elforsyning komme fra VE.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
1. juni 2022 kl. 16:50

Produktet ligner de skærebrædder fremstillet af genbrugspapir uden lim, som længe har kunnet købes. De tåler opvaskemaskine i årevis, så fugt er ikke noget problem. De er også stærke og har høj densitet, sikkert endnu højere end MDF. Reaktion på brand (materiale klasse) er med sikkerhed mindst D-s2,d0, der svarer til fx træ og krydsfiner. Der er alle muligheder for at det et fremragende produkt, der måske ikke ikke kræver gipsplade udenpå for at få en pæn overflade. Er spændt på prisen.

10
31. maj 2022 kl. 15:00

Umiddelbart en fin idé, men hvordan mon det er med fugtabsorption og dermed potentiel skimmelvækst? Det er nok ikke ligegyldigt, hvad de bliver malet med, eller hvordan de bliver opbevaret indtil da.

9
31. maj 2022 kl. 13:19

Det er vel heller ikke firmaets ønske at de skal bruges til sådanne formål? De skriver selv, at det kan bruges til møbler, køkkener, inventar, udstillinger, mm. Altså erstatte mdf som det sammenlignes med.

8
31. maj 2022 kl. 13:09

Måske vil en væg med gips + ny plader være tilstrækkelig til mange formål ?

Dit eksempel med døre er ikke helt relevant, for bekymringen med døre er primært at forhindre at ilden spreder sig fra rum til rum, dvs. gennembrænding.

Ved vægbeklædning og loftsbeklædning er bekymringen både gennembrænding til andre rum, men også om, og hvor hurtigt ilden, spreder sig fra et sted til et andet i samme rum, dvs. spredning langs overfladen.

Det er i den forbindelse jeg har jeg svært ved at se forskellen på det ny materiale og de forlængst forbudte træfiberprodukter ?

Påstanden "[...] er der hverken bindemiddel, resin eller giftige kemikalier [...]" synes at udelukke anvendelsen af flammehæmmere ?

Jeg har lidt svært ved at forestille mig hvorfor nogen skulle montere de ny plader bag en gipsplade, eller for den sags skyld, en gipsplade bag de nye plader ?

6
31. maj 2022 kl. 11:07

Måske skal vi lige have gang i ordbogen ?

Brændbart og ikke-brændbart er modsætninger - og egentlig selvforklarende.

Brandhæmmende betyder, at materialet måske nok er brændbart, men det tager en vis tid.

For eksempel er en trædør brændbar. Hvis den er masiv, så tager gennembrænding en vis tid (man taler f.eks. om BD30 eller BD60 - som betyder 30/60 minutters gennembrændingstid). Modsætningsvis er en (gammel) fyllingsdør (ramme med indsatte paneler i tyndere træ) ikke brandhæmmende. Samme for moderne dør i tynde plader på et skelet; billig og funktionel, men absplut ikke brandhæmmende.

Så de nævnte plader kan godt være brandhæmmende, dvs. tager en vis tid og at brænde igennem. Måske vil en væg med gips + ny plader være tilstrækkelig til mange formål ? Eller en tykkere plade af den nye slags ?

5
31. maj 2022 kl. 10:28

Ja det leder tankerne hen på celotex plader

4
31. maj 2022 kl. 09:08

Netop til vægbeklædning er brandhæmmende da vigtigt ?

3
31. maj 2022 kl. 08:49

Det kan vel godt blive brugt som et godt alternativ til gips-plader, selv om det ikke er brandhæmmende på samme måde, fordi det giver en indvendig væg som er mere stabil for skruer og søm og kant-samlinger. At der ikke er andre bindemidler i vil jo virkelig være et plus i nye huse med en let konstruktion.

2
31. maj 2022 kl. 08:14

Sjovt for mig tager det kun en time at komme til skive:)

1
31. maj 2022 kl. 07:15

Det ligner nærmest de der optændingsbriketter man bruger til grillen ?