Så skete det igen: Egon gav seks timer med negative elpriser
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Så skete det igen: Egon gav seks timer med negative elpriser

Weekendens stormvejr fik igen spotmarkedspriserne på el til at dykke ned under 0 og give negative elpriser som følge af for stor elproduktion i forhold til forbruget.

Læs også: Negative elpriser: Vi forsømmer at bruge strømmen fra vores vindmøller

De negative elpriser, hvor producenterne altså betaler for at komme af med deres strøm, var denne gang ganske lave – mellem minus 1,5 og minus 3 øre pr. kWh - natten til søndag og optrådte kun på Fyn og i Jylland. Op til jul var der tale om negative priser på op til minus 23 øre pr. kWh.

Dermed kommer antallet af timer med negative elpriser i Vestdanmark allerede op på 17 her ganske få dage inde i året. Energtinet.dk har tidligere oplyst, at der i 2014 var i alt var 46 timer med negative priser i Vestdanmark.

Energinet.dk vil ikke gætte på, hvor mange negative elpriser vi vil se i 2015:

»Negative elpriser forekommer typisk i vintermånederne med meget blæsevejr og i perioder med lavt elforbrug, mens det ikke er udbredt resten af året. Men overordnet set tror vi ikke, der kommer færre timer med negative elpriser,« siger markedschef Klaus Thostrup fra Energinet.dk

At Egon kun gav meget små negative elpriser og ingen af dem i Østdanmark, forklarer han med, at der denne gang var fuld transportkapacitet på kablerne til Sverige, og at Østdanmark og Sverige havde samme prisniveau – omkring 17-18 øre pr. kWh - om natten.

I Vestdanmark var sagen, at mange vindmøller måtte stoppe af sikkerhedshensyn på grund af for meget blæst – typisk 25 meter i sekunder i middelvind - modsat den 3. januar, hvor vindmøllerne kunne vælge at stoppe af hensyn til elprisen. Således var samtlige Vattenfalls danske land- og havvindmøller stoppet seks timer fra 0-6 den 3. januar.

Ifølge Thostrup var elpriserne søndag morgen lavere i Tyskland end i Danmark, så vi importerede strøm herfra og eksporterede strøm videre til Norge. Netto eksporterede vi strøm fra Vestdanmark og nordpå, siger Klaus Thostrup.

Han tilføjer, at de negativer priser gerne skulle give incitament til at få forbrug og produktion til at passe sammen, og at Energinet.dk arbejder på den lange bane for at undgå de negative priser ved for eksempel at bygge kabler til udlandet.

»Mere indenlandsk elforbrug i de billigere timer vil bestemt hjælpe. Her kan varmepumper på fjernvarmeværkerne være et velegnet element, ligesom det vil være en fordel, hvis husholdningerne begynder at reagere på elpriserne og indrette deres elforbrug efter det,« siger han.

Talmæssigt er vistnok ikke den store forskel, men det er ligesom i aktieselskaber. A-aktionærer og B-aktionærer.
Vest for storebælt er lavere rangs -altså b-aktionærer og tæller ikke ret meget.

Havde det så kun været elforbruget, men gælder i stort set alle henseender undtagen - øh, kan ikke komme i tanker om noget.

  • 3
  • 11