Det holder ikke, at elektronik går i stykker efter få år - og man ofte ikke kan reparere tingene eller skrue på dem for at gøre dem bedre. Derfor er tre lydnørder nu gået i gang med at udvikle en open source wi-fi-højttaler. Og de inviterer Ingeniørens læser til at være med hele vejen.
Højtaleren skal både have hi-fi-lyd, og kunne understøtte audiostreaming. Og så skal den kunne vedligeholdes og videreudvikles uden indblanding fra nogen producent.
»Hvorfor er det egentlig, at man som forbruger ikke kan få lov til at reparere eller optimere sin højttaler, som man jo har købt og betalt? Mange traditionelt udviklede højttalere låser os fast i proprietære økosystemer, der gør det umuligt at opgradere eller reparere dem. Så vi er tvunget til at skrotte ellers velfungerende højttalere til fordel for producenternes nyudviklede modeller.«
Læs også: Sonos om indbygget forældelse: Vi følte, at det var det mest ansvarlige
Tue Dissing er it-ingeniør og har en særlig kærlighed til god lyd. Så stor, at han ved siden af sit fuldtidsjob har firmaet Lyd by Dissing med en enkelt egenudviklet high end-højttaler på hylden. I lang tid har Tue været irriteret over producenternes planlagte forældelse af elektronikprodukter. iPhones, der bliver langsomme, og ikke mindst højttalere fra Sonos, hvor styresystemet forhindrer ældre modeller i at spille sammen med nye.
Men nu skal det være slut.
Sammen med en chipdesigner, en elektronikingeniør og ikke mindst Ingeniørens læsere vil han altså - inden udgangen af maj - udvikle en open source wi-fi-højttaler. Trofaste læsere af ing.dk vil måske erindre, at projektet minder noget om et andet højttalerprojekt, der blev gennemført for nøjagtig 10 år siden. Dengang lød endemålet at bygge en højttaler i verdensklasse. Der måtte ikke eksistere noget kompromis på lyden. Kvalitet over pris. Det tog længere tid end beregnet, men i dag har højttaleren Q113 vundet en række prestigefyldte priser.
Læs også: Husker du Q113-højtaleren? Ingeniøren-læsere har hjulpet til at vinde stor pris
Dogmer for en højttaler
Den nye højttaler har fået navnet STRØM 1.0 og skal overholde en række dogmer:
Først materialerne. De skal være så bæredygtige som overhovedet muligt uden at gå på kompromis med lydkvaliteten. Designet skal være visuelt minimalistisk, og fronten skal betrækkes med stof. Når højttaleren står færdig, skal den både kunne vægmonteres og stå selv. Efterfølgende skal der være adgang til selv at kunne reparere, optimere og videreudvikle den, hvis man har lyst og evner.
PROJEKTETS PLACERING Projektet er etableret med et repository på GitHub, og bloggen "Højttaleren STRØM 1.0" kan følges HER. Alle designfiler og sourcekode til STRØM-projektet gøres således frit tilgængeligt under open source-licens.
STRØM 1.0 udvikles som en del af EU-projektet OPENNEXT, hvor makerspaces og små og mellemstore virksomheder samarbejder om at udvikle produkter med åbne licenser og kopieringsvenlige designs.
»Vi skal ikke ud i at udvikle nye komponenter eller opfinde en ny slags skum til isolering. Kun kendte og velafprøvede komponenter, som alle kan købe på nettet. Det betyder, at alle kan bygge højttaleren derhjemme, hvis man kan og vil det. Og det bliver derfor også muligt selv at lave rettelser og udvidelser til højttaleren og dermed yde bidrag til produktet, som alle kan få gavn af. Alt ligger jo åbent til fri anvendelse,« påpeger Tue Dissing og byder alle typer kompetencer til projektet velkomne:
»Der bliver brug for viden om snedkeri, softwareudvikling, akustiske målinger, materiale og komponent-sourcing. Der er rigeligt at dykke ned i. Samtidig får alle også adgang til den viden og de idéer, som andre bidrager med.«
For at gøre den samlede viden endnu mere tilgængelig lægger vi undervejs et par helt praktiske workshops ind for læsere af ing.dk.
Byg selv derhjemme
Der skal laves test på lyden undervejs. Der skal snittes og skæres. Til sidst står vi med en prototype, der skal produktionsmodnes og ende som en højttaler, alle har råd til. Man kan indvende, at Tue Dissing med hele det kommende forløb får mange specialister til at levere viden og bidrag til et produkt, som han kan sætte i produktion med sit firma. Men alle kan som sagt selv bygge den ud fra de færdige tegninger og specifikationer.
»Den er licenseret under en Creative Commons ShareAlike NonCommercial licens. Det betyder, at man kan bygge den selv lige så tosset man vil hjemme i garagen i et fablab eller makerspace. Men man kan bare ikke bygge den, hvis hensigten er videresalg,« forklarer Tue Dissing i denne uges Transformator, der udkommer fredag.
Læs også: Vær med til at udvikle en open source wifi-højttaler
Det hele skydes i gang med en online briefing fra tv-studiet hos Teknologiens Mediehus, hvor Tue og resten af holdet kommer for at beskrive detaljerne i projektet og svare på spørgsmål fra seerne. Der er mange ting at tage fat på. Open source hardware, åbne licenser, elektroniske komponenter, software. Det foregår mandag 14. marts klokken 14, men vil også efterfølgende kunne ses on demand. Til melding til briefingen forgår HER.
Det hele samles og styres fra bloggen ‘Højttaleren STRØM 1.0’ på ing.dk, hvor man også kan finde tilmeldingen til onlinebriefingen. Bloggen er åbnet, nu skal der bygges og udveksles ideer. Følg med HER.
Endelig vil man også kunne høre Tue Dissing fortælle om planlagt forældelse og forventningerne til den nye højttaler i denne uges podcast fra Transformator.
