Hmmm.. "uden at gå på kompromis med lydkvaliteten" og så vil man lave den i en størrelse som en gammeldags køkkenhøjttaler og i en dybde der ikke tillader store magneter.
Det holder ikke, at elektronik går i stykker efter få år - og man ofte ikke kan reparere tingene eller skrue på dem for at gøre dem bedre. Derfor er tre lydnørder nu gået i gang med at udvikle en open source wi-fi-højttaler. Og de inviterer Ingeniørens læser til at være med hele vejen.
Højtaleren skal både have hi-fi-lyd, og kunne understøtte audiostreaming. Og så skal den kunne vedligeholdes og videreudvikles uden indblanding fra nogen producent.
»Hvorfor er det egentlig, at man som forbruger ikke kan få lov til at reparere eller optimere sin højttaler, som man jo har købt og betalt? Mange traditionelt udviklede højttalere låser os fast i proprietære økosystemer, der gør det umuligt at opgradere eller reparere dem. Så vi er tvunget til at skrotte ellers velfungerende højttalere til fordel for producenternes nyudviklede modeller.«
Tue Dissing er it-ingeniør og har en særlig kærlighed til god lyd. Så stor, at han ved siden af sit fuldtidsjob har firmaet Lyd by Dissing med en enkelt egenudviklet high end-højttaler på hylden. I lang tid har Tue været irriteret over producenternes planlagte forældelse af elektronikprodukter. iPhones, der bliver langsomme, og ikke mindst højttalere fra Sonos, hvor styresystemet forhindrer ældre modeller i at spille sammen med nye.
Men nu skal det være slut.
Sammen med en chipdesigner, en elektronikingeniør og ikke mindst Ingeniørens læsere vil han altså - inden udgangen af maj - udvikle en open source wi-fi-højttaler. Trofaste læsere af ing.dk vil måske erindre, at projektet minder noget om et andet højttalerprojekt, der blev gennemført for nøjagtig 10 år siden. Dengang lød endemålet at bygge en højttaler i verdensklasse. Der måtte ikke eksistere noget kompromis på lyden. Kvalitet over pris. Det tog længere tid end beregnet, men i dag har højttaleren Q113 vundet en række prestigefyldte priser.
Den nye højttaler har fået navnet STRØM 1.0 og skal overholde en række dogmer:
Først materialerne. De skal være så bæredygtige som overhovedet muligt uden at gå på kompromis med lydkvaliteten. Designet skal være visuelt minimalistisk, og fronten skal betrækkes med stof. Når højttaleren står færdig, skal den både kunne vægmonteres og stå selv. Efterfølgende skal der være adgang til selv at kunne reparere, optimere og videreudvikle den, hvis man har lyst og evner.
»Vi skal ikke ud i at udvikle nye komponenter eller opfinde en ny slags skum til isolering. Kun kendte og velafprøvede komponenter, som alle kan købe på nettet. Det betyder, at alle kan bygge højttaleren derhjemme, hvis man kan og vil det. Og det bliver derfor også muligt selv at lave rettelser og udvidelser til højttaleren og dermed yde bidrag til produktet, som alle kan få gavn af. Alt ligger jo åbent til fri anvendelse,« påpeger Tue Dissing og byder alle typer kompetencer til projektet velkomne:
»Der bliver brug for viden om snedkeri, softwareudvikling, akustiske målinger, materiale og komponent-sourcing. Der er rigeligt at dykke ned i. Samtidig får alle også adgang til den viden og de idéer, som andre bidrager med.«
For at gøre den samlede viden endnu mere tilgængelig lægger vi undervejs et par helt praktiske workshops ind for læsere af ing.dk.
Der skal laves test på lyden undervejs. Der skal snittes og skæres. Til sidst står vi med en prototype, der skal produktionsmodnes og ende som en højttaler, alle har råd til. Man kan indvende, at Tue Dissing med hele det kommende forløb får mange specialister til at levere viden og bidrag til et produkt, som han kan sætte i produktion med sit firma. Men alle kan som sagt selv bygge den ud fra de færdige tegninger og specifikationer.
»Den er licenseret under en Creative Commons ShareAlike NonCommercial licens. Det betyder, at man kan bygge den selv lige så tosset man vil hjemme i garagen i et fablab eller makerspace. Men man kan bare ikke bygge den, hvis hensigten er videresalg,« forklarer Tue Dissing i denne uges Transformator, der udkommer fredag.
Det hele skydes i gang med en online briefing fra tv-studiet hos Teknologiens Mediehus, hvor Tue og resten af holdet kommer for at beskrive detaljerne i projektet og svare på spørgsmål fra seerne. Der er mange ting at tage fat på. Open source hardware, åbne licenser, elektroniske komponenter, software. Det foregår mandag 14. marts klokken 14, men vil også efterfølgende kunne ses on demand. Til melding til briefingen forgår HER.
Det hele samles og styres fra bloggen ‘Højttaleren STRØM 1.0’ på ing.dk, hvor man også kan finde tilmeldingen til onlinebriefingen. Bloggen er åbnet, nu skal der bygges og udveksles ideer. Følg med HER.
Endelig vil man også kunne høre Tue Dissing fortælle om planlagt forældelse og forventningerne til den nye højttaler i denne uges podcast fra Transformator.
Hmmm.. "uden at gå på kompromis med lydkvaliteten" og så vil man lave den i en størrelse som en gammeldags køkkenhøjttaler og i en dybde der ikke tillader store magneter.
Hmmm.. "uden at gå på kompromis med lydkvaliteten" og så vil man lave den i en størrelse som en gammeldags køkkenhøjttaler og i en dybde der ikke tillader store magneter.
Nu er alle højttalere jo et kompromis.
Som vi også skriver på bloggen, så udvikles denne højttaler ud fra nogle designmål - højttalerens dogme om man vil - og de sætter selvsagt nogle begrænsninger for hvad der, rent lydmæssigt, er muligt. Jeg håber at du fortsat vil følge med i projektet Frank.
I vores hjem har vi både B&W Matrix 804 + 805 fra 80'erne , som kun er blevet bedre efterhånden som forstærkere har 'lært' at spille CD-Lyd på let metal domer. (Thule IA350)
Og de old gamle B&W DM-17 - også med topmonteret diskant, men her soft dome - lyder stadig godt på mere aggresive og lyse Audiolab forstærkere.
Så forældelsen er vist i Streaming delen, som vel blot kan være en 1.000 kroners front dongle??
Undgå venligst højttalerenheder med skumophæng (=indbygget forældelse) som fnulrer/"rådner" væk i løbet af 5-10 år. Selv mærkevare højttalerenheder med skumophæng rammes. De fleste højttalerenheder anvender desværre skumophæng. Det er derfor næsten umulige at undgå skumophæng idag.
Youtube: Speaker Buying Tips - The Dreaded FOAM ROT
Nyttige søgninger:
https://www.youtube.com/results?search_que...
https://www.youtube.com/results?search_que...
Kan Q113 fås uden skumophæng?
hvis man evt. laver den i størelse B, H, D 48x 65x40 kan man altså nemt lave en højttaler der lyder bedre end de fleste moderne gulvhøjttalere som bestemt ikke lyder godt.
Og skum frontstof!!!
Jeg undlod netop at omtale andre fine gamle højttalere, som tilfældigvis havde FRONTSTOF af skum, som efter et par år smuldrede. Hver weekend måtte der støvsuges op yderligere 2%fronstof fra gulvet foran højttaleren.
Heldigvis foreskriver Blog/Spec at der skal frontstof på den nye højttaler!
Min frontstof frygtelige højttaler havde dog fiber vævet og coatet højttaler membran OG gummi ophæng, så spiller stadig fint, men altså uden frontstof. Bas/mellemtone enheden blev brugt af både B&W i DM5 i 2 vejs konstellation og af Monitor Audio i MA1 og MA3 trevejs, som mellemtone. Meget lille svingspolediameter og meget kurvet membran giver frekvensgang til over 6 kWhz.
Fantastisk enhed! I danmark hørte jeg MA3 S II, som havde lettere mere dynamisk oval bas end den noget tunge Kef B139 i MA1. Jeg mener at erindre at Dansk Audioteknik/HiFi Klub på Frederiksberg Alle havde dem!
https://youtu.be/wlGr9VKeNCo https://alpha-audio.net/review/review-bowe...
hvis man evt. laver den i størelse B, H, D 48x 65x40 kan man altså nemt lave en højttaler der lyder bedre end de fleste moderne gulvhøjttalere som bestemt ikke lyder godt.
Hehe, helt sikkert. Men så er der vist ikke tale om en llle og kompakt højttaler længere. Og med en dybde på 40cm (antager at det er [cm]) stikker den noget ud fra væggen :-)
Det har Apple gjort forlæmgst. Lyden fra en iMac 24 er formidabel, med en tykkelse på 11 mm.
Hmmm.. "uden at gå på kompromis med lydkvaliteten" og så vil man lave den i en størrelse som en gammeldags køkkenhøjttaler...
Frank altså.. ;) prøv at få anstændig lyd ud af de utallige små rædsler af BT-dimser, som plasticfabrikanter hælder ud til kunderne.
STRØM og Wi-Fi må da blive anvendeligt. Jeg følger den, og når den er færdig + måledata er passende, så vil jeg da klappe et par sammen.
Samt.. du har komplet og aldeles glemt at tænke på WAF[1], og det har tilmed lige været den 8. Marts[2].
Måske en ide at undgå kvadratiske mål aht stående bølger
God ide med flad højtaler.
B&O lavede for år kasser der var flade og brugte væggen https://www.beoworld.org/prod_details.asp?... måske inspiration ?
Måske to-tre baffel kompensationsindstilinger 1) på væg 2) lidt mere fritstående 3) i hjørne.
Hvis det gælder om at få mest lyd ud af "mindre" højttalere - relativt. Så er Danley nok mestrene.... Så skal det bare skaleres ned ;o) https://www.youtube.com/watch?v=agUKZMLcwr...
Kære alle
Hvor er det herligt at se begejstringen og deltagerlysten. Tag endeligt jeres gode og brugbare indlæg med over på bloggen, som kører de næste knap tre måneder :o)
vh Henrik Heide Redaktør
Tue Dissing, det er jo så en stor reol højttaler vil jeg sige, og ikke så meget en kompakt højttaler.
Måske to-tre baffel kompensationsindstilinger 1) på væg 2) lidt mere fritstående 3) i hjørne.
Helt klart noget vi har med i overvejelserne. Da placering jo har meget stor betydning.
Hvorfor skal jeg melde mig til arrangementet mandag med firmanavn og andre arbejdsrelaterede detaljer?
MVH
Mener bestemt at bas er vigtig og fundamentet for musikken. Så god idé med de små højttalere men der skal naturligvis 2 subs med eller 4 hvis vi skal smide nogle ekstra subs bagved.
Hej Frank
Vi vil gerne have en lille community omkring projektet, så længe det kører. Derudover er det interessant for os at kunne tilbyde dig elektronik relevante historier. Deter naturligvis frivilligt, hvor meget du vil modtage. Og først og fremmest: Vi deler ikke data med andre.
vh Henrik Heide Redaktør
Hej Henrik, du skal nok ikke regne mig som deltager i dette projekt, jeg bruger selv højttalere med meget lav WAF og kan ikke forestille mig at skulle bruge tid på et par køkkenhøjttalere som så lige skal have nogen subwoofere for at lyde ordentligt jfr #16. Hvis så projektet havde været " hvor meget lyd kan vi få ud af en skotøjsæske " var der måske en udfordring men med udtalelsen om at det skal være uden at gå på kompromis med lydkvaliteten kan jeg ikke se at vi kan bøje naturlovene nok.
Hilsen Frank
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard