Så prøver vi igen: Inderhavnsbroen klar til aflevering 1. maj

29. februar 2016 kl. 10:028
Så prøver vi igen: Inderhavnsbroen klar til aflevering 1. maj
Inderhavnsbroen er stadig afspærret, men 1. maj lover entreprenøren Valmont SM, at de er klar til at aflevere den stærkt forsinkede bro. Illustration: Ulrik Andersen.
Om to måneder har den længe ventede skydebro mellem Nyhavn og Christianhavn fået monteret et nyt boogiesystem, så entreprenøren kan aflevere projektet. Hvornår broen åbner for brugerne er endnu uvist.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis alt kører på skinner, afleverer entreprenøren Valmont SM den stærkt forsinkede Inderhavnsbro til Københavns Kommune om to måneder. Det fortæller Jens Christian Zøfting-Larsen der er chef for Center for Udførelse af Anlæg under kommunens teknik- og miljøforvaltning i en e-mail til Ingeniøren:

»Forvaltningen har modtaget en revideret tidsplan fra entreprenøren, hvor det forventes, at broen kan afleveres til forvaltningen 1. maj 2016. Det betyder, at entreprenøren til den tid forventer at være færdig med projektering, udførelse og montering af det nye boogiesystem, så vi får et system, der har den nødvendige robusthed og holdbarhed.«

Kort om en langstrakt byggesag

2006: Både Realdania og A.P. Møller Fonden tilbyder at betale for tre broer fra København til Amager, så cyklister og gående får lettere adgang til området omkring Operaen. Kommunen ender med at takke ja til A.P. Møller Fondens tilbud om et gavebrev på 165 mio. kr.

2009: Det britiske ingeniørfirma Flint & Neill, som er ejet af Cowi, vinder konkurrencen om Inderhavnsbroen.

2011: Fonden skal betale 30 mio. kr. i moms, så kommunen indvilliger i at betale for bygherreudgifter og ekspropriationer. Desuden er der større udgifter til bl.a. spunsning end forventet, så Borgerrepræsentationen bevilger 34,4 mio. kr til projektet, der nu har et samlet budget på 202,2 mio. kr. Pihl & Søn vinder entreprenørudbuddet. Broerne forventes færdige i februar 2013.

2012/2013
Pga. ekstraomkostninger til byggestyring, rådgivning og advokater bevilger Københavns Kommune yderligere 23,5 mio. kr. til projektet.

2013: Problemer med stålleverancen betyder, at Pihl & Søn bliver et halvt år forsinkede. Yderligere fejl i projektet viser sig, men i august går Pihl og Søn konkurs. Måneden efter hæver kommunen kontrakterne og leder efter nye entreprenører. I oktober skyller stormen Bodil vand ind i broens maskinrum.

2014: A.P. Møller Fonden bevilger 13,2 mio. kr yderligere. Kommunen hyrer DSSM A/S til at gøre Inderhavnsbroen færdig til årskiftet 2014/2015. Den samlede pris for alle tre broer er nu 305 mio. kr, hvoraf kommunen skal betale 107 mio. kr.

I august viser betonprøver, at der er for lidt armering i både brofæster og brodæk. Entreprenøren ender med at tilføre ca. 100 ton armering.

2015: Brodækkene monteres, men hurtigt viser tests, at wirerne støder på, og en knækket bolt i boogiesystemet afslører, at det er underdimensioneret. Systemet skal redesignes og åbningen udskydes igen.

2016: 1. maj afleverer Valmont SM efter planen broen til Københavns Kommune.

Knækket bolt afslørede regnefejl

Inderhavnsbroen er en såkaldt skydebro med to brodæk, der mødes på midten af havnen. Hvert skydefag ruller frem og tilbage på et stort næsehjul, der er monteret yderst i brofæsterne. Bagest på skydefagene er der monteret hjul, som kører i en række spor i brofæsterne. De bageste hjul og deres ophæng i skydefagene kaldes boogie-systemet. Men i midten af oktober 2015 opdagede man, at en bolt i et af hjulsættene var knækket. En efterfølgende gennemregning af belastningerne på boogiesystemet viste, at det var underdimensioneret, og sammen med entreprenøren og rådgiverholdet besluttede kommunen derfor helt at ændre designet af boogiesystemet og montere et nyt.

Det er den operation, som entreprenøren forventer at være færdig med 1. maj. Selv om denne sidste del af det stærkt forsinkede byggeri ender med at gå efter planen, kan københavnerne dog ikke benytte broen dagen efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Indvielsesdatoen af broen er endnu ikke fastlagt. Det sker først, når broen er afleveret, og funktionaliteten er gennemtestet uden anmærkninger,« siger Jens Christian Zøfting-Larsen.

Boogiesystemet er de bageste hjul på skydedækkene. Her ses de, inden dækket blev monteret. I en testfase opdagede broentreprenørerne, at bolte i boogiesystemet var knækket over. En efterfølgende genberegning af projekteringsmaterialet afslørede, at boogiesystemet var underdimensioneret. Illustration: Søren Rask Petersen.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
6. marts 2016 kl. 16:36

Retskrivningsordbogen</p>
<p>bogie sb., -n, -r, -rne (drejelig undervogn)</p>
<p>Den Danske Ordbog</p>
<p>bogie sb. fk.
mindre, drejelig vogn der er anbragt under vognkassen på et større køretøj, fx en jernbanevogn, hvilket gør det lettere for køretøjet at køre igennem kurver

Så det.

6
6. marts 2016 kl. 16:08

Mikael, Korrekt, wikipedia tager fejl! Kig på Wikipedia.com. Her er "boogie" kun en musikgenre. Wikipedia.dk har (desværre) accepteret den danske, meget udbredte misforståelse fra især lastbilbranchen, med den forkerte stavemåde. Det bliver det dog ikke mere korrekt af. Et teknisk medie som Ingeniøren bør kende de korrekte betegnelser.

5
3. marts 2016 kl. 19:29

Den første mangeårige udsættelse af broen, var et operahus, den burde have været der allerede for 10-15 år siden. 'Lange Bue', anlægges 16-18, forhåbentlig mere planmæssigt.

4
1. marts 2016 kl. 11:38

Pudsigt men min wiki siger ligesom google og den danske ordbog. Det er en hjulvogn under tog, amerikansk truck.

2
29. februar 2016 kl. 17:10

Der er faktisk kun ét "o" i ordet "bogie". "Boogie" er noget med bluesmusik. Desværre er der mange, der tager fejl, men et medie som Ingeniøren bør benytte den korrekte stavemåde.

1
29. februar 2016 kl. 10:20

Håber virkeligt det virker denne gang. Men det er nok godt det ikke er den 1 April de vil føre forsøget.

MVH Thomas Lodberg ;-)