Så er det officielt: 7. periode i det periodiske system er komplet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Så er det officielt: 7. periode i det periodiske system er komplet

De hidtil unavngivne grundstoffer i 7. række eller periode af det periodiske system skal nu have rigtige navne. Illustration: www.sciencenews.org

International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) har meddelt, at organisationen har verificeret opdagelsen af grundstofferne 113, 115, 117 og 118, som nu kan blive udstyret med rigtige navne og forkortelser.

'Den 7. periode i det periodiske system er nu komplet,' skriver IUPAC i en pressemeddelelse.

Det er det japanske Riken-laboratorium og Kosuke Morita, der bliver anerkendt for at have fremstillet grundstof nr. 113, og som dermed også får retten til at foreslå et navn for grundstoffet.

Læs også: Japanske forskere: Vi har vundet kampen om at fremstille grundstof 113

Kosuke Morita oplyser i en pressemeddelelse, at han nu vil gå i tænkeboks for at finde et passende navn til grundstof nr. 113. Det har tidligere forlydt, at tre navne har været i spil.

Japonium (efter Japan), rikenium (efter laboratoriet) og nishinanium efter den japanske fysiker Yoshio Nishina (1890-1951).

Nishina anses som grundlæggeren af den moderne fysik i Japan. Han var gæsteforsker ved Niels Bohrs institut i København i 1920’erne og lærte dansk under et længerevarende ophold.

Læs også: Japansk fysiker var 'Onkel Nishina' for Niels Bohrs børn

Grundstofferne 114 og 116 blev for fire år siden opkaldt efter henholdsvis det russiske Flerov-laboratorium, som på sin vis er opkaldt efter fysikeren Georgiy N. Flerov, og det amerikansk Lawrence Livermore laboratorium - som er opkaldt efter Ernest Lawrence, til ære for hvem grundstof nr. 103 lawrencium er opkaldt.

Det mundrette rikenium vil passe godt ind i den linje. På den anden side er de fleste af de kunstigt fremstillede grundstoffer i den tunge ende af det periodiske system opkaldt efter personer. Det taler til fordel for nishinanium.

Amerikanerne og russerne skal samarbejde om navneforslag

Retten til at foreslå navne til grundstofferne 115 og 117 går i fællesskab til det russiske Joint Institute for Nuclear Research i Dubna og til Lawrence Livermore National Laboratory og Oak Ridge Laboratory i USA.

Læs også: Svenske fysikere bekræfter eksistens af nyt grundstof

Læs også: Eksistensen af grundstof 117 endelig bekræftet

Langeveium efter Paul Langevin eller moscovium har været nævnt som muligheder for grundstof nr. 115.

Det er alene Joint Institute for Nuclear Research i Dubna og Lawrence Livermore National Laboratory, der skal komme med forslag til navn for grundstof nr. 118.

Læs også: Nu ER grundstof nr. 118 en realitet

IUPAC vil tjekke de foreslåede navne og de tilhørende tobogstavsforkortelser. De vil herefter blive sendt i offentlig høring, før IUPAC endeligt vil godkende navnene.

Grundstoffer kan navngives efter mytologiske koncepter, mineraler, steder eller lande, egenskaber eller videnskabsfolk. Nye retningslinjer for navngivning af grundstoffer er for tiden i høring.

Ud over de nævnte laboratorier i Japan, Rusland og USA er Tyskland med i forskningen vedrørende kunstigt fremstillede grundstofffer.

Før 114 og 116 fik deres navne, var det seneste grundstof, der fik navn, nr. 112, som IUPAC i 2010 navngav copernicum efter opfording fra GSI Helmholtzzentrums für Schwerionenforschung i Darmstadt i Tyskland, hvor det blev fremstillet første gang i 1996.

Alle disse steder søger man at skabe endnu tungere grundstoffer, hvoraf man formoder nogle kan have lang levetid i modsætning til grundstofferne nr. 112-118, der alle henfalder meget hurtigt.

Læs også: Turen går til Island of Stability