Så meget CO2 sparer du ved at blive vegetar
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Så meget CO2 sparer du ved at blive vegetar

Hvis du dropper grillbøfferne og smider grøntsager over kullene i stedet, mindsker du dit CO2-fodspor kraftigt. En række Oxford-forskere med seniorforsker Peter Scarborough i spidsen har regnet på forskellige diæters CO2-aftryk, og her viser det sig, at hvis vi dropper kødet, så kan vores CO2-forbrug mere end halveres.

Madforbruget blandt kødædere, veganer, vegetarer og vegetarer, som spiser fisk, er blevet undersøgt. I alt 50.000 har givet forskerne lov til at studere deres diæter, hvorefter forskerne har regnet på CO2-aftrykket.

Her er det tydeligt, at kødæderne - os med hang til bøffer og flæsk - udleder væsentligt mere CO2 end vegetarer.

Det er efterhånden gammel viden, at bøffer under fremstillingen kommer til at udlede mere CO2 end gulerødder, men den nye undersøgelse går et skridt videre.

»Det er den første forskningsartikel, som bekræfter og kvantificerer forskellen,« siger Peter Scarborough til New Scientist.

Veganere er de mest miljøvenlige

Op til en fjerdedel af verdens CO2 kommer fra fødevarer, og derfor har forskerne regnet på, hvor meget udslippet vil kunne nedsættes, hvis folk skiftede bøffen ud med planter.
Det er ifølge forskerholdet ikke småting.

Det er nemlig kommet frem til, at hvis de, der spiser mere end 100 gram kød om dagen, blev veganere, vil deres madrelaterede CO2-aftryk krympe med 60 procent, eller hvad der svarer til halvandet ton kuldioxid om året.

Vegetarer, som også spiser fisk, er næsten lige så miljøvenlige som vegetarer. De skaber kun 2,5 procent mere madrelateret CO2. Men forskerholdet fremhæver veganerne som de mest overlegne i undersøgelsen, da deres madrelaterede CO2-aftryk er 25 procent mindre end vegetarernes, som stadig spiser æg og mælkeprodukter.

Letteste måde at skære i CO2-forbrug

Forskerne fremhæver, at der er andre måder at reducere CO2-emissioner som at køre og flyve mindre, men at skifte fødevarevaner vil ifølge den ledende forsker være lettere for mange.

»Jeg tror, det vil være lettere at ændre sin diæt end at ændre sine rejsevaner, men nogle vil måske være uenige,« siger Peter Scarborough.

Og hvis man helt holder op med at leve, så viser forskningen at der kan spares op mod 100%!

  • 29
  • 15

Jeg kan se at Peter Scarborough forsker i "the Future of Food".
Mit bud: mad er kommet for at blive.

Endnu en "forskning" af veganere til ære for veganere.

Bent

  • 11
  • 15