Så meget CO2 kan genbrug spare klimaet for

Plus2. november 2021 kl. 14:426
Så meget CO2 kan genbrug spare klimaet for
Illustration: Miriam Nielsen.
De fleste forbinder Røde Kors’ genbrugsbutikker med tøj, men faktisk sparer brugte møbler klimaet for mere CO2 årligt end tekstilerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste år fik mere end 6,5 millioner genbrugsprodukter nye ejere via Røde Kors’ genbrugsbutikker – og det sparede klimaet for CO2-udledninger i omegnen af 16.300 tons. Det viser en ny klimarapport. Røde Kors skriver selv, at de er den første genbrugsaktør til at få udarbejdet en LCA for klimabesparelser i forbindelse med deres genbrugsindsatser.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. november 2021 kl. 21:51

Det er ægte genbrug, med en reel CO2 reduktion, i modsætning til det affaldsindsamlingscirkus regeringen vil have os ud i. Problemet er at det næppe regnes med i genbrugsprocenten, hvorimod det vi sorterer i affaldsspanden tæller med, uanset om der kommer noget meningsfuldt genbrug ud af det. Politikkerne er for fokucerede på procenten i stedet for kvaliteten.

5
3. november 2021 kl. 09:53

i virkeligheden, at vi har for mange penge?

Dem slipper vi jo ikke af med ved at købe genbrug - den hellige vækst skal jo holdes kørende.

Og bruger vi dem til at rejse til Thailand for i stedet, er det jo heller ikke rigtigt godt.

Køber vi aktier, sparker vi også til forbruget.

Sætter vi dem i banken, koster det 0,7% negativ rente.

"Vi" har endnu ikke lært, at luksus også kan være højkvalitets nærproducerede fødevarer, investering i økologiske landbrug og lignende.

Mvh Flemming (der selv er en flittig genbruger)

3
3. november 2021 kl. 00:18

Min erfaring er, at folk, der køber brugt, ikke kasserer brugbare ting, men giver dem videre, så de kan blive solgt igen. Det kan da kaldes cirkulær økonomi!

Men selvfølgelig er der da hele tiden noget, der bliver for slidt eller går i stykker. Der er jo ikke meget som ikke med tiden ender som affald.

Selv bruger vi en del tid på at sælge via DBA, men lykkes det ikke inden for en rimelig tidsramme, kan det ofte komme videre ved at sætte prisen til 0. Om det så får en måneds livsforlængelse eller det ender med mange år, kan ingen vide.

2
2. november 2021 kl. 20:37

Og 50 % er sådan set beskedent. Kunderne har trods alt positivt valgt en vare og betalt for den, så hvorfor skulle den ikke blive brugt - og dermed genanvendt?

Hvis de billigere genbrugsting får folk til at købe så mange desto flere andre nye ting ved siden af, kan ressource- og klimabesparelsen nok være begrænset. Især hvis folk løbende udskifter hele baduljen. Det sidste kan man godt få indtrykket af ved bladring i de livsstilsmagasiner, hvor både kendnisser og almindelige mennesker viser deres hjem frem.

1
2. november 2021 kl. 17:27

Naturligvis redder genbrug ikke hele verden, men lidt har også ret. Og det er befriende, at man er så beskeden, at man kun regner halvdelen af de solgte genstande som genanvendt. Det er naturligvis et usikkert tal, men bare det, at man tager denne vurdering med og ikke postulerer en 100 % medregning, er da yderst prisværdigt.

Og 50 % er sådan set beskedent. Kunderne har trods alt positivt valgt en vare og betalt for den, så hvorfor skulle den ikke blive brugt - og dermed genanvendt?

Det er jo ikke sådan, at man officielt regner i Danmark, hvor man regner alt med som genanvendt og i vid udstrækning glemmer de omkostninger, som naturligvis burde modregnes i de opnåede besparelser, så der opnås et troværdigt slutresultat.