Så må vi importere: Klimaministeren afviser at lægge sig fast på VE-andel i 2030

Plus13. november 2021 kl. 12:0018
Så må vi importere: Klimaministeren afviser at lægge sig fast på VE-andel i 2030
Dan Jørgensen vil ikke lægge sig fast på, hvor meget grøn strøm Danmark skal producere i 2030. Illustration: Ulrik Jantzen.
Ifølge beregninger for Ingeniøren er der udsigt til stor mangel på grøn strøm til den nødvendige elektrificering for at nå 70-procents-reduktionsmålet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringen vil ikke lægge sig fast på, at al den strøm, vi skal bruge for at nå klimamålet i 2030 – eller bare for eksempel 90 procent af den – skal komme fra grønne danske strømkilder.

Sådan lyder det i et skriftligt svar til Ingeniøren, efter at vi fredag kunne fortælle, at Danmark lige nu ser ud til at nå 70-procents reduktionsmålet med en netto-strømimport på mellem syv og 15,4 TWh – svarende til mellem halvanden og tre en halv af de helt store kommende havvindmølleparker.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
15. november 2021 kl. 20:24

Øhm?

Fra hvem?

Alle nabolande har jo samme problemer/udfordringer som Danmark. Vi kan jo ikke alle importere.

17
15. november 2021 kl. 08:21

@Niels Peter Jensen Hvad hjælper det vindmølle strømmen er billig at producere, hvis den ikke er der når forbrugerne skal bruge den? I 3. kvartal var 9% af vores husstands strøm fra vind og sol. Priserne banker op fordi den "billige" strøm ikke er der, gamle olie værker starter op igen og kan selv sætte prisen og Putin har kronede dage. Selvom vi byggede 10GW vind mere, ville det stadig give en høj regning for os når det ikke blæser - det er udbud og efterspørgsel. Man kan heller ikke få danske jordbær i december ved at lave flere jordbærmarker. Vindmølleindustrien i Danmark vil med tiden dø, ligesom alle andre store industrier rykker det langsomt til udlandet - og teknologien vil med tiden blive forældet. Vi kan krampeagtigt holde fast eller: det mest fornuftige, i et videnssamfund, er at blive ved med at udvikle os f.eks. med MSR industri baseret Seaborg, CPH atomics.

15
15. november 2021 kl. 07:57

Begge var stærkt inspireret af fjendtlige magter,

Hrmmm, kig dig selv i spejlet. Jeg syntes nok at jeg kan genkende en fjentlig diktator eller to i din retorik.

Medens du står foran spejlet og nyder synet af din egen storhed, kan du jo spekulere over følgende: Et kommunistisk komplot har tilsyneladende giver os noget af Europas billigste strøm på hjemmefronten og en af vores største eksportsuccesser på udefronten.

Og NEJ, der er ikke blevet brugt mange penge på vores vindmølleeventyr. Det er tilbagevist utallige gange på disse debatsider.

13
14. november 2021 kl. 23:07

Hej Jens Arne Hansen</p>
<p>.......vi forspildte chancen fordi nogen 5de kolonne atomagitatorer fik held med deres forehavende.

Når du fremturer med dit 5. kolonne vås, så vil jeg lige forklare at udtrykket betyder at gå en fremmed magts ærinde!

Og kigger vi så på vindmølleeventyrets første 20 år, så kan vi måske med en analogi til bandemiljøet kalde de 2 hovedpersoner for Lille A og Store A (Amdi og Auken) Begge var stærkt inspireret af fjendtlige magter, Amdi af kommunist Kinas Formand Mao, Auken af sine tætte forbindelser til det daværende DDR. Så de designede vindmølleeventyret efter disse forbilleder, på overfladen private virksomheder, men i virkeligheden var deres vækst kun mulig med stærk statslig styring og favorisering. Så når en egentlig nationalisering var politisk umulig, så var støttede aktiviteter som var helt i lommen på politikerne det næstbedste. Væk med gamle virksomheder og ind med nye supervirksomheder, samme tankegang som i sundhedsvæsenet når sygehuse nedlægges og erstattes af såkaldte supersygehuse. En tankegang der var groet på den anden side af jerntæppet!

Blot for lige at illustrere at du bor i et glashus når du kaster sten!

Jeg er ikke som sådan modstander af vindmøller, vi har brugt så mange penge på det l... :-) at vi er nødt til at få det bedst mulige ud af det. Men når energipriserne eksploderer så mener jeg det må være tilladt at opfordre til at overveje og vi er på ret kurs. Her mener jeg at vi skal have bygget nogle gaskraftværker som kan stabilisere og sikre at vi er selvforsynende inden vi bygger flere møller. For først når vi har en pålidelig elforsyning, og det behøver ikke at være atomenergi, kan vi for alvor omlægge vort energiforbrug til el!

12
14. november 2021 kl. 20:38

Det kan gå hen og blive en pæn god forretning at kunne eksportere el-energi og “diverse grønne brændstoffer” til andre lande i Europa. Vi har jo vestenvind i gode mængder i mange år endnu. Så hvorfor sigte efter import? når nu vi kan få en god forretning ud af eksport! Sæt kæden op på en større klinge, således at udbygningen kan gå lidt hurtigere, samt at der bliver bygget lidt mere end der lige nøjagtig er behov for, således at der opstår mulighed for eksport indtægter.

11
14. november 2021 kl. 18:46

"Dermed kan vi stå i den paradoksale situation, at vi kan fejre opnåelsen af 2030-klimamålet ved at skubbe udledningen til udlandet."

Har meningen ikke altid været at danskerne skal lave papir, mens industriel produktion foregår i udlandet?

Seneste fiks er at sortere skraldet, og så få det lempet ud af landet. Bulgarien tager gerne imod vores plastikskrald, så jeg sidst i fjernsynet.

10
14. november 2021 kl. 17:12

Det er på grænsen til manipulation at sammenligne den tid det tager at opføre en havmøllepark, hvor man medtager hele planlægningsfasen og projekteringsfasen, med den tid det tager at bygge et atomkraftværk, uden at medtage hele planlægningsfasen og projekteringsfasen...

Så må vi igang med at opsætte havvindkraft anlæg. Der skal nok ca. 10 gange så meget op som vi har nu, før alle drømmene om PtX tager fart. Dertil må vi desuden huske at vi stadig har problematikken med træpiller/flis, som spøger i baggrunden. Den er så vidt jeg ved stadig ikke indregnet med den sande klimabelastning: https://ing.dk/artikel/medlemmer-klimakommissionen-traepiller-vi-sov-timen-165497

9
14. november 2021 kl. 15:18

"Det tager seks til otte år at bygge en ny havvindemøllepark, så kun meget hurtig handling kan få Danmark i mål til tiden"</p>
<p>Til sammenligning startede Emiraterne på at bygge Barakah i 2012 med 4 koreanske APR-1400 reaktorer og de 2 første er i drift i år, og så har de en pålidelig elforsyning som de ikke behøver at bekymre sig mere om!

Det er på grænsen til manipulation at sammenligne den tid det tager at opføre en havmøllepark, hvor man medtager hele planlægningsfasen og projekteringsfasen, med den tid det tager at bygge et atomkraftværk, uden at medtage hele planlægningsfasen og projekteringsfasen...

Er formålet at stoppe den grønne omstilling for at holde liv i fossilindustrien? Selv hvis befolkningen ønskede atomkraft og politikerne stod i kø for at få deres navn på mærkepladen, så ville det ikke være muligt at gennemfører VVM, fastsætte krav til værkerne og fastsætte finansieringen på kun 10 år... Og det uden at en eneste gravemaskine er gået i gang...

7
14. november 2021 kl. 14:06

Hej Jens Arne Hansen

Atomkraft er politisk selvmord.</p>
<p>Eller det kræver bare lidt politisk mod af Dan Jørgensen eller hans efterfølgere?

Man skal også til at forklare hvorfor forbrugerne skal betale mere for strømmen, at vi skal afvikle en dansk industrisucces, at vi skal være afhængig af udenlandske firmaer, at vi mister arejdspladser og finde skattebetalinger andetsteds.

Og ikke mindst når nordmændene får endnu en energisucces og vi forspildte chancen fordi nogen 5de kolonne atomagitatorer fik held med deres forehavende.

8
14. november 2021 kl. 14:14

Er der nogen fremtid i det? Danmark vil jo ikke have atomkraft. Der er folk derude der vil og kan. Tror nok jeg kender et par stykker.

6
14. november 2021 kl. 13:28

Det er ufatteligt at Dansk Industri og Ingeniøer ikke står i kø for at deltage i færdiggørelsen og efterfølgende produktion af Seaborgs Container Thorium Reaktor, Reaktoren kan levere konstante 100 MW. Seaborg har vist et komplet Power Module der kan levere konstante 200 MWe. Et Power Module til hver kommune, så er de danske klimaproblemer løst.

5
14. november 2021 kl. 11:49

Atomkraft er politisk selvmord.

Eller det kræver bare lidt politisk mod af Dan Jørgensen eller hans efterfølgere?

"Det tager seks til otte år at bygge en ny havvindemøllepark, så kun meget hurtig handling kan få Danmark i mål til tiden"

Til sammenligning startede Emiraterne på at bygge Barakah i 2012 med 4 koreanske APR-1400 reaktorer og de 2 første er i drift i år, og så har de en pålidelig elforsyning som de ikke behøver at bekymre sig mere om!

Så hvis den politiske vilje var der så kunne vi få en fremtid med stabil energiforsyning, i stedet for at at fortsætte som foregangsland ud i mere og mere usikre og fantasifulde løsninger indtil det stopper når forbrugerne ikke kan plukkes mere!

4
14. november 2021 kl. 10:49

Mht. den energianalyse, som EA energianalyse, Wind Denmark og Dansk Energi har udført for Ingeniøren, kunne man se den i dens helhed?

3
13. november 2021 kl. 18:35

Hvad Dan gerne vil er at vente på energiøerne eller big scale energy storage eller Power to X. Alle 3 er helt uprøvede og kommer tidligst en gang i 2040erne eller senere. Dan ser ikke et problem i dette, men vi andre er nødt til at holde op med at lyve til os selv og begynde at acceptere hvad alle tallene fortæller os, Hvis vi skal gøre noget ved Danmarks SAMLEDE energi problem og CO2 forureningen, så skal der traditionelle Kernekraft værker til nu sammen med sol og vind.

Der er jo heller ikke nogen her som engang bestod exsamen ved at henvise til "fremtidige muligheder og potentielle løsninger" når det konkrete problem sagde "løs dette problem NU med nuværede technology".

Så hvorfår forgøjler vi os selv at der er andre faktiske storscala løsninger end mere sol, vind og en 5 til 8 store kernekraft værker til at at løse HELE energiforsygnings problemet i DK idag, og ikke kun el-forsyningen?

Hvis ikke ingeniører er villige at acceptere hvad fakta fortæller os alle sammen, så står det sku sløjt til i DK.

2
13. november 2021 kl. 18:04

Tyskland slukker 4000 MWe atomkraft med udgangen af i år, og Danmark skal bruge 8,8 TWh fra 1700 MW havvindmøller? Så import af strøm fra Tyskland bliver kulkraft, naturgasturbiner og lidt VE strøm.

Kan ingen se det absurde i at slukke CO2 fri atomkraft på 40-50 TWh pr år, mens vi bygger kæmpe havvindmøller som kun yder 8,8 TWh?

Måske Dan skal tale med Svenja om det absurde i den situation?

1
13. november 2021 kl. 17:13

Dan Jørgensen, er ude på dybt vand og hundesvømmer for at overleve, politisk.

Han aner ikke hvad han skal gøre, for erfaringerne fra Tysklands Energivende er skræmmende, og viser at VE er ensbetydende med tårnhøje energipriser og naturgas fra Rusland.

Han kan ikke ignorere Vindmølle industrien og deres store donationer til de rette politikere, og den evindelige snak om arbejdspladser.

Han kan ikke vælge at gå tilbage til fossile brændstoffer, men fastholder dem alligevel med sin inaktivitet.

Han kan ikke satse yderliger på Biomasse, da det efterhånden er gået op for de fleste at det ødelægger naturen at brænde andres skove.

Atomkraft er politisk selvmord.

Så han gør det eneste han kan gøre: INGENTING!