Så kom der luft i Bigelow-modulet på ISS

I løbet af lørdag lykkedes det NASA og Bigelow Aerospace at få pustet luft i det nye ISS-modul, som skal testes over de kommende to år. Illustration: NASA

Efter lidt startvanskeligheder er der nu luft i BEAM-modulet, som Nasa og det private Bigelow Aerospace sendte til rumstationen i april.

Det oppustelige modul skulle torsdag i sidste uge langsomt pustes op ved hjælp af en ventil, styret af astronaut Jeff Williams inde fra ISS, men modulet udvidede sig kun et par cm i omkredsen.

Her ses en computermodel over, hvordan det ser ud, når modulet sidder, som det skal. Illustration: NASA

Efter at have indstillet arbejdet natten over for at tygge på problemet aftalte teknikerne fredag, at Williams skulle prøve igen lørdag morgen kl. 9.04 (15.04 dansk tid). Her løsnede han først ventilen i 22 sekunder, og så gav han den nogle sekunder ekstra tre gange med nogle minutters mellemrum for at give modulet tid til at udvide sig og sætte sig.

I de følgende timer lukkede Jeff Williams yderligere luft ind i små portioner – 44 sekunders oppustning blev det samlet set til over otte omgange, før modulet over et par timer havde udvidet sig knap 18 cm i diameter.

Kl. 22.10 dansk tid havde modulet endelig udvidet sig til fuld størrelse, efter at Williams havde åbnet og lukket ventilen 25 gange og givet modulet luft i samlet set to minutter og 27 sekunder.

Læs også: En fuser: Nasa kunne ikke få luft i det nye ISS-modul

Om aftenen havde modulet dermed udvidet sig til fire meter i længden og fået en diameter på godt 3,2 meter.

Kan med tiden blive til ekstra arbejdsplads

Næste skridt var at få åbnet de otte tanke inde i modulet, som skulle sætte modulet under tryk. Missionen begyndte kl. 22.34 dansk tid, og det tog blot ti minutter, før den opgave var løst, så modulet er klar til sin forestående toårige testperiode.

BEAM-modulet (Bigelow Expandable Activity Module) er tænkt som et ekstra arbejds- og bomodul, som i kraft af sine teltlignende egenskaber vil være lettere og dermed billigere at fragte til rumstationen.

Astronaut Jeff Williams holder øje med proceduren inde fra ISS. Illustration: NASA

Læs også: Oppustelig tilbygning er koblet til rumstationen

Det kræver imidlertid, at modulet er stabilt over længere tid, kan holde trykket, ikke bliver smadret af flyvende rumskrot og skærmer tilstrækkeligt mod stråling fra rummet. Og det er netop disse egenskaber, der skal testes i dette første forsøg med at koble et oppusteligt modul på ISS.

Astronauter skal derfor en tur ind i modulet nogle få gange over den toårige testperiode for at tjekke sensorerne, inden det måske en gang med tiden bliver gængs praksis at opbevare udstyr, instrumenter og astronauter i modulet.

I løbet af den kommende uge vil astronauter og teknikere tjekke, at modulet holder tæt, og efter endnu en uge vil Jeff Williams åbne lugen og stikke hovedet ind for første gang.

Se video af oppustningen nedenfor.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten