Så fik København nye elbusser
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Så fik København nye elbusser

Med en glad overborgmester Frank Jensen ombord tog linje 3A i dag den første tur som elbus. Ruten går fra Valbyparken til Nordhavn Station på Østerbro.

Busserne er udstyret med en pantograf, der kan “sjatoplade", hver eneste gang bussen når endestationen. Her sidder en lader, som bussens pantograf automatisk løftes op til, når den holder stille. Laderen kan levere 300 kW og med bare halvandet til tre minutters ladning, er bussen klar til en tur til. Det betyder altså, at der kan lades op til 15 kWh, hver gang bussen når endestationen.

Læs også: Movia dumper kinesisk elbus: For dyr og for stor usikkerhed om batterierne

De nye elbusser i København får ekstra energi på batterierne ved endestationerne, hvor der kan lades med 300 kW i de halvandet til tre minutter bussen holder. Det er nok til at få den hele vejen igennem den københavnske bytrafik til den anden ende af ruten. Illustration: Bjørn Godske
Her skal den nye elbus køre. Illustration: Bus-rejseplanen

Bussen bruger i gennemsnit 1,05 kWh per tilbagelagt kilometer, og hvis en enkelt opladning skulle smutte, er det ikke noget problem. Bussen har nemlig et batteri på 55 kWh og med et fuldt opladet batteri fra morgenstunden, er det rigeligt til at klare dagens ture. Batteriet er af typen LTO (Lithium Titanate Oxide) og skulle kunne holde til seks års busdrift.

Anderledes end kinesiske modeller

Teknisk adskiller de nye busser sig derfor også væsentligt fra de kinesiske elbusser, som over en to-årig periode blev testet på det københavnske vejnet. Busserne fra BYD havde ét stort batteri, som skulle lades op om natten. Det gjorde busserne dyre og de mange batterier optog plads, som ellers kunne have været udnyttet til ekstra siddepladser.

Læs også: København vil skifte alle busser fra diesel til el

I en rapport fra foråret blev det konkluderet, at de kinesiske busser var for dyre i drift, blandt andet på grund af den økonomiske usikkerhed ved udskiftning af batterier.

Alligevel fortryder Movia på ingen måde at have testet de kinesiske busser, forklarer direktør Dorthe Nøhr Pedersen:

»Vi vidste, at vi skulle ud og teste forskellige teknologier, og vi lærte meget af projektet med de kinesiske busser. Så pengene var på ingen måde spildt,« siger hun.

I de nye busser er der plads til 38 siddende og 42 stående. De er bygget af finske Linkker, og ladestanderne er leveret af den hollandske virksomhed Heliox.

68 mio. ekstra med høj afgift

Bus-projektet er et samarbejde mellem busselskabet Movia, energiselskabet E.ON og Københavns Kommune. Beregninger viser, at hvis alle busser i udskiftet med elbusser, ville det spare luftmiljøet for 20 tons NOx og 25.000 ton CO2 årligt. El til busserne bliver leveret fra E.ON’s havmølleparker og dermed skulle den del være CO2-neutral.

Læs også: Støttepulje til elbusser nedbarberet med 10 mio. kroner

Overborgmester Frank Jensen kunne da heller ikke dy sig ved præsentationen at bemærke, at hvis nu elbusser kunne få lige så gunstige vilkår for afgiftsfritagelse ved indkøb af el, som S-tog og letbaner, så ville merudgiften for at udskifte hele Københavns busdrift fra diesel til el, falde fra 68 mio. kroner årligt til bare 19 mio. kroner.

Alligevel lovede han, at kommunen ville bruge erfaringerne fra det nye projekt til at se, hvordan busdriften kunne bidrage, når målet om en CO2-neutral kommune skal være opnået i 2025.

Og så kunne alle stige af den første tur med nye elbusser i København. Den lille test foregik behageligt, og chaufføren roste såmænd bussen for at være behagelig at køre. Ved endestationen smuttede pantografen op i ladeskinnen og fik hældt lidt ekstra energi ombord til næste tur.

Projektet med to busser og ladestandere har tilsammen kostet 10 mio. kroner.

Jeg undrer mig lidt over de her klodsede pantograf løsninger. Hvorfor ikke bruge et helt standard stik kombineret med en robotarm, ligesom Tesla har fremvist og i stil med det man planlægger på Helsingør-Helsingborg færgerne?

Man behøver end ikke de høje overhængsmonstre - ladestanderen kan ligne en helt almindelig ladestander til elbiler og altså være monteret i menneskehøjde. Robotarmen skal være den man-ratet type, som stopper automatisk hvis noget kommer i klemme, så at det ikke er farligt.

  • 6
  • 12