Så er understellet til Dongs avancerede platform på plads i Nordsøen

Nu stikker de første fysiske tegn på, at der skal gang i ny olieudvinding i Nordsøen, op over vandet på Hejre-feltet i form af understellet til en platform.

Den 22. maj ankom en 8.400 ton tung stålstruktur, som udgør Hejre-platformens bærende fundament, til feltet knap 300 km nordvest for Esbjerg. I fredags blev det sidste stålrør, der skal forankre fundamentets ben, banket ned i undergrunden.

Stålstrukturen blev fragtet ud til stedet på en pram, der derpå tog vand ind i ballasttanke. Derved vippede prammen let, hvorefter den enorme stålkonstruktion gled ned i vandet. Denne søsætning tog under et minut.

Læs også: Danske olieselskaber borer historisk dybt i jagten på det sorte guld

Flydetanke og hulrum i stålkonstruktionen holdt den flydende, indtil konstruktionen ved en kontrolleret proces blev rejst til lodret position og sænket ned på havbunden. Det hjalp kranen Hermod med.

Flemming Horn Nielsen, landeansvarlig for Dong Energys danske olie- og gasforretning, kalder montagen for et fantastisk stykke arbejde, som hans folk og leverandørerne har udført:

»Nu tager vi hul på en ny fase i projektet, hvor vi den kommende periode skal bore produktionsbrønde, lægge olie- og gasrørledninger og tilpasse Gorm E-platformen, hvorfra olien sendes ind til fastlandet,« siger han.

Næste års store milepæl er installationen af platformens øverste del, der for tiden er ved at blive bygget på et værft i Sydkorea.

Læs også: Dong Energy: Vi har planlagt Hejre ekstremt grundigt

Olien ligger i særligt dybe lag på Hejre-feltet, hvilket stiller særlige krav til udstyr og knowhow, men Dong regner med at producere olie og gas fra i 2016. Feltets reserver er vurderet til cirka 170 millioner tønder olieækvivalenter, og alene olieproduktionen fra feltet svarer til det dobbelte af Danmarks totale, årlige olieforbrug.

Udbygning af Hejre-feltet skaber tæt på 500 permanente arbejdspladser i Esbjerg, Fredericia og København.

Se video af montagen her. Søsætning af fundamentet starter cirka 3 minutter inde i filmen.

Emner : Olie