Så er der hul igennem til dansk fiskesnøre-satellit

Illustration: ANDERSON MICK/POLFOTO

Ved fire-tiden i nat skete det endelig. Via en jordstation i Thule på Grønland fik studerende i Aalborg kontakt med deres nyeste satellit, AAUSAT4.

Satellitten blev sendt op i nat fra Fransk Guyana om bord på en Sojuz-raket, der også var pakket med den europæiske klimasatellit Sentinel 1-B og to andre studenter-satellitter. Opsendelsen skete først efter tre udsættelser.

AAUSAT4 efterfølger AAUSAT5, som blev fragtet til Den Internationale Rumstation sidste år og sendt ud gennem luftslusen. Af uforklarlige årsager fik Aalborg-folkene aldrig ordentlig kontakt med denne satellit. Denne gang måler de dog en batterispænding på 8 volt og en temperatur på 20 grader. Det er tegn på, at satellitten er i fin form.

»Det er en kæmpe lettelse,« lyder det fra ingeniørstuderende Mikael Juhl Kristensen fra AAUSAT4-teamet i en pressemeddelelse.

Foruden kontakten til satellitten via Thule, så har flere radioamatører i blandt andre USA, Østrig og Danmark hørt satellitten.

Læs også: Ny fiskesnøre skal sikre opsendelsen af Aalborg-satellit

AAUSAT4 er stort set identisk med en tidligere satellit ved navn AAUSAT3 blot med opdateret software og små modifikationer som f.eks. en forbedret fiskesnøre, som holdt sammen på antennerne under opsendelsen, men nu er blevet brændt over, så antennerne har foldet sig ud.

AAUSAT4 er en såkaldt Cubesat på 10x10x11 cm. Den kan modtage AIS-identifikationssignaler fra skibe i de områder, den overflyver, og kan sende informationerne til kontrolstationer på Jorden. Planen er, at den skal hjælpe til at forbedre overvågningen af skibstrafik ved Grønland.

Opsendelsen var en del af ESA's uddannelsesprogram, Fly Your Satellite, hvor to andre mindre satellitter også er blevet sendt i rummet. Den belgiske Cubesat Oufti-1 skal teste digital radiokommunikation til rummet, og italienske e-st@ar-II eksperimenterer med et kontrolsystem, som udnytter Jordens magnetfelt. Ifølge opdateringer på nettet er den belgiske satellit også hørt af radioamatører flere steder.

Læs Aalborgfolkenes blog her

Emner : Satellitter