Så er der fri jagt på vaskebjørne: EU erklærer krig mod 37 invasive arter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Så er der fri jagt på vaskebjørne: EU erklærer krig mod 37 invasive arter

I Tyskland gnasker omkring en million vaskebjørne løs på afgrøder, fugleæg og madrester i skraldespande - og smitter mennesker med sygdomme. Ligesom i flere andre EU-lande er vaskebjørnen gået fra at være den søde lille bjørn Meeko fra Disneys 'Pocahontas'-film til en uønsket plageånd.

Ligesom med andre invasive arter blev vaskebjørnen sluppet ud i naturen af børn, der ikke længere gad have den som kæledyr. Det skete for eksempel i Spanien, hvor mange børn fik en vaskebjørn som kæledyr efter at have set netop 'Pocahontas'.

Vaskebjørnen er en af 37 invasive dyr og planter, som EU i de nærmeste dage ventes at udnævne til uønskede og placerer på listen over dyr, der skal sættes særligt ind over for, altså at udrydde eller i hvert fald begrænse dem massivt. Invasive arter koster nemlig årligt EU 90 milliarder kroner, og truslerne tæller alt fra amerikanske skarveænder til grå egern.

Vaskebjørnen er dog særlig frygtet, og i Tyskland orker jægerne ikke skyde flere, da de fleste allerede har den obligatoriske vaskebjørnehue eller bare ikke gider bruge tid på at jagte et dyr, hvis kød man ikke engang kan spise på grund af parasitter, skriver New Scientist.

Svenskerne bruger judas-hunde

I Sverige har man med gru set på, hvordan vaskebjørnene har spredt sig i andre lande, og er bevidst om, at mange lande handlede for sent. Derfor har landet valgt en mere aggressiv tilgang til den lignende art mårhunden, der spreder sig fra øst mod vest i Europa.

Den svenske regering har givet opgaven med at fjerne mårhunde til det svenske jægerforbund sammen med en kæmpecheck hvert år, og det har ført til, at en hær af professionelle jægere har jagtet mårhunden på flugt.

Over et område på tre gange Danmarks størrelse har jægerne opsat kameraer og trænet hunde til at opsnuse mårhundene. Et særligt trick er at udstyre steriliserede han-mårhunde - kaldet judas-hunde - med sendere og sende dem ud for at finde en partner at parre sig med. Når det sker, kommer jægerne og dræber hunnerne og lader hannen løbe videre for at give en ny partner judas-kysset.

Sverige har så stor succes med deres indsats, at de i dag er nødt til at importere mårhunde fra andre lande, hvis de vil bruge dem til at opspore hunner.

(Surt opstød on)
Hvornår indfører man fri jagt på Danske korrupte og inkompetente politikere, som kun vil mele sin egen kage???
(Surt opstød off)

  • 12
  • 3