Så er den gal med togsignalerne igen: Premiere på Sjælland må udskydes

26. april 2019 kl. 10:499
Så er den gal med togsignalerne igen: Premiere på Sjælland må udskydes
Roskilde Stations spor 6 og 7, hvorfra togene mod Køge afgår. Illustration: Leif Jørgensen / Wikipedia.
Banedanmark har fundet en sikkerhedsfejl i det system, som skal styre togene på Sjælland, når de går over til nye signaler. Derfor kommer systemet tidligst i brug på første strækning i slutningen af året.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det nye digitale system ERTMS, som skal styre landets togsignaler, er stødt ind i endnu et bump.

Banedanmark har, under hvad styrelsen selv beskriver som »de sidste test«, fundet »sikkerhedsrelaterede fejl« på leverandøren Alstoms signalsystem til de østdanske togstrækninger.

Se hele Ingeniørens fokus om nye signaler til jernbanen

Det betyder, at ERTMS alligevel ikke kommer i drift på Sjælland til maj. Da skulle premieren på strækningen mellem Køge og Roskilde, en del af jernbanen Lille Syd, have fundet sted. Nu er den udskudt, »forventeligt til fjerde kvartal«, skriver Banedanmark i sin pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er naturligvis ærgerlige over udskydelsen. Men vi hverken kan eller må sætte et system i drift, som kan skabe bøvl og forsinkelser for passagererne på strækningen. Derfor har vi valgt at udskyde brugen af det nye digitale system, så fejlene kan nå at blive bragt i orden,« siger Banedanmarks direktør for signalsystemer, Søren Boysen.

Læs også: Danmark ignorerede alle røde lamper for at være først med ERTMS

Pressemeddelelsen nævner ingen detaljer om, hvilke fejl der er tale om, eller hvorfor Banedanmark først opdagede fejlene under de afsluttende test. Det lykkedes ikke umiddelbart at få en kommentar fra styrelsen.

Foreløbig kører DSB's Desiro-tog videre med de analoge signaler på Lille Syd. Togene skulle efter planen være ombygget med nye signalsystemer om bord. Det var netop under testen af et af Desiro-togene efter ombygningen, at toget kørte forbi et rødt lys med lav fart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: DSB-tog kørte forbi stoplys efter ombygning til nye signaler

Banedanmark fremhæver i sin pressemeddelelse, at det nye signalsystem allerede er taget i brug på den første strækning i Jylland, fra Lindholm nord for Aalborg til Frederikshavn, foruden på en S-tog-strækning. Banedanmark har imidlertid valgt forskellige leverandører. Siemens leverer systemet til S-togene, mens Thales bygger ERTMS til fjernbanen i den vestlige del af landet

I øst ligger kontrakten som nævnt hos Alstom, som også har haft store problemer med at indbygge signalcomputere i først og fremmest IC3-togene.

Læs også: Computeren kunne ikke være på toilettet - se hvordan et tog splittes ad for at give plads til nye signaler


Læs også: Banedanmark opgiver erstatning for den mest forsinkede del af nye togsignaler

Hele signalprogrammet koster mindst 22 mia. kr. og ventes nu først færdig i 2030. Til den tid vil der være gået 21 år, siden programmet startede.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
28. april 2019 kl. 22:47

Hvor ligger problemet?

Det er svært at finde ud fra Banedanmarks pressemeddelse. Det har ikke nævnt ERTMS med et ord, så det kan være andre dele af det, som skal leveres, hvor der er problemer. ERTMS er noget journalisten har skrevet til.

Alstom levere fuld system, hvor sporskiftedrev (de udskiftes i forvejen regelmæssigt), balliser (som ikke er forbundet med ledninger, når det er niveau 2), akseltæller og øvrige udstyr er med. Hvad der tidligere er givet besked om, ser har der været problemet med TMS - systemet som styre toggangen. Men det er ikke altid sikkerhedskritisk her. Men der er ikke meget at gå efter, hvad årsagen er.

Interface imellem spor og tog er mere standard og udstyr i tog allerede i brug andre steder, som fx i Nordjylland og i andre lande. Så problemet er ikke her.

Efter at Alstom fik opgaven, abonnerede de en nye serie af sikringsanlæg, som kan leveres med ERTMS, som kan bedre kan bruges på andre typer baner, end den model, som de leverede tidligere. Så der kan godt være en del nyudvikling, som ikke helt afluset - det er mit private bud.

8
27. april 2019 kl. 11:07

"Pressemeddelelsen nævner ingen detaljer om, hvilke fejl der er tale om, eller hvorfor Banedanmark først opdagede fejlene under de afsluttende test. Det lykkedes ikke umiddelbart at få en kommentar fra styrelsen."

Kan ingeniøren ikke grave lidt i dette? ERTMS er jo beskrevet som en standard der sikre interoperalitet mellem systemer. Hvor ligger problemet? Er det Alstom der har et problem i det software der gerne skulle være fældes i alle (fremtidige) projekter der anvender Alstom som leverandør? Er det beskrivelsen af det Sjællandske bane net som kode eller model? Er det det HW/SW der intefacer imod bane infrastruktur. (Sporskifte, baliser, signaler, etc) ? Er det det HW/SW der intefacer imod eksisterende udstyr i rullende materiel?

6
26. april 2019 kl. 17:45

"Pressemeddelelsen nævner ingen detaljer om, hvilke fejl der er tale om, eller hvorfor Banedanmark først opdagede fejlene under de afsluttende test. Det lykkedes ikke umiddelbart at få en kommentar fra styrelsen."

Det er en offentligt ejet virksomhed. Hvad bruger de egentlig mine penge til?

4
26. april 2019 kl. 15:53

Hver gang Banedanmark eller DSB har problemer, kan jeg være heldig, at tjene lidt på det... Forklaringen, at ville undgå bøvl, er god nok; men også efter ibrugtagning vil der komme driftsforstyrrelser. Jernbanedrift vil aldrig være fejlfri.

3
26. april 2019 kl. 14:56

Banedanmark spiller ikke sikkerhedskortet.

Nej det iværksættes ikke, fordi de vil undgå bøvl og forsinkelser for passagererne.

2
26. april 2019 kl. 13:38

Projektledelse anno Moses: Se Exodus kap. 18, v14-23. /Hans-Henrik

1
26. april 2019 kl. 11:24

21 år ? Set i lyset af, at man mener det tog ca. 20 år at bygge Cheops pyramiden, på trods af deres "Tekniske udfordringer". Men vi ved jo heller ikke om De havde et Gantt diagram, der sagde projektet skulle være færdigt på kun15 år. For slet ikke at tænke på mulige budgetoverskridelser. Dog skulle man formode, at nutidig projektledelse har forbedret sig en del på 4500 år, men øhhh . . .

\Petter