Så er den gal igen-igen: Citronkage overskrider grænseværdi for giftige fluorstoffer med faktor 3.857

11. april 2018 kl. 12:352
Så er den gal igen-igen: Citronkage overskrider grænseværdi for giftige fluorstoffer med faktor 3.857
De tre kager med store overskridelser: Øverst citronkagen fra Pågen, som overskrider grænseværdien med faktor 3857. Nederst til venstre muffins fra Aldi, der overskrider grænseværdien med faktor 1234, og nederst til højre 7-Elevens brunsviger med en overskridelse på faktor 281. Illustration: Forbrugerrådet Tænk.
I en ny test finder Forbrugerrådet igen en færdigkage, som overskrider de vejledende grænseværdier for sundhedsskadelige og persistente fluorstoffer med flere tusind gange.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mere end seks år er gået, siden Ingeniøren med store typer på forsiden for første gang advarede om, at emballager af pap og papir, som bliver brugt til at pakke vores fødevarer ind i, kan indeholde sundhedsskadelige fluorstoffer i store mængder.

Læs også: Redaktionens favoritter: Mademballage af papir og pap er fyldt med miljøgift

Siden har Danmark fået en ny test for en hel gruppe af de persistente stoffer, kaldet totalt organisk fluor, og en vejledende grænseværdi, men det har ikke fået stofferne væk fra supermarkedernes hylder. Det viser en ny test udført af Forbrugerrådet Tænk.

For to år siden gennemførte Tænk en lignende test, hvor der blev fundet overskridelser af den vejledende grænseværdi på mere end faktor 1.000 i fire kager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

Tre af 21 kager overskrider grænseværdien markant

Denne gang er der 21 kager med i testen, og tre af dem overskrider grænseværdien markant.

Fakta om giftige fluorstoffer

De såkaldte per- eller polyfluorerede stoffer (forkortet PFC for per-/polyfluorinated compound) må ikke forveksles med fluor i den form, der findes i eksempelvis tandpasta. Der er tale om flere tusinde forskellige, langkædede molekyler med en række fællestræk.

De bliver brugt, fordi de skyer fedt og vand. Ud over i emballage til fødevarer findes de i imprægnering, som beskytter bl.a. tekstiler mod fugt og snavs. Polyfluorerede forbindelser forekommer således i mange møbler og tæpper, men også i de populære Gore-Tex-jakker, rengøringsmidler, plastmaling og slip let-pander.

Tidligere undersøgelser har vist, at vi indtager ca. 75 pct. af de skadelige fluorstoffer, der findes i kroppen, gennem maden.

Polyfluorerede stoffer er meget svært nedbrydelige. De ophober sig både i miljøet og i organismen, og de er målt overalt på kloden og i alle de folkeslag, der er undersøgt for dem. Modsat miljøgifte som PCB og dioxin sker ophobningen ikke i fedtvæv, men derimod i organerne, hovedsageligt i lever og nyrer.

De bedst kendte af stofferne har navnene PFOS (perfluoroktansulfonat) og PFOA (perfluoroktancarboxylat). De er forbudt eller delvist forbudt at benytte.

Listen over fluorstoffernes skadevirkninger er lang. Ud over at være hormonforstyrrende og mistænkt for at øge risikoen for at give kræft skader de også immunforsvaret og nedsætter virkningen af vaccinationer.

Se Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Læs også: Forskere: Alle advarselslamper blinker for fluor-stoffer

Den værste – en citronkage – står på papir, som indeholder 3.857 gange flere fluorstoffer, end grænseværdien anbefaler. Grænseværdien bliver efter alt at dømme ændret snart, fordi den er urealistisk lav, men overskridelser på faktor 4.000 er selvfølgelig ikke godt nok, understreger testansvarlig Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Tilsigtet brug af fluorstoffer bør slet ikke forekomme,« siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stofferne er imidlertid ikke forbudt, men må blot ikke forekomme i sundhedsskadelige mængder. Det er imidlertid ekstremt vanskeligt at bevise, hvilke mængder der er sundhedsskadelige. Faktisk er det svært blot at måle, hvor mange fluorstoffer der vandrer fra papiret over i kagerne. Varme og fedt er begge med til at fremme migrationen.

Citronkage bliver på hylden

Det svenske firma Pågen har bagt den omtalte citronkage. Firmaet har stoppet salget af citronkagen i Danmark på grund af testen, men ikke i hjemlandet, og kagen er heller ikke pillet ned af butikshylderne.

De to andre, store overskridelser findes i papiret til en brunsviger fra 7-Eleven og muffins solgt i Aldi. Den tyske discountkæde undersøger ifølge Tænk sagen og forstår ikke fundene, da producenten har dokumentation for, at papiret ikke indeholder fluorstoffer.

Aldi var også i vælten for to år siden, da papiret til en hindbærroulade solgt i kædens supermarkeder havde de højeste koncentrationer af fluorstoffer. Dengang reagerede Aldi ved at fjerne rouladerne fra hylderne, mens ingen andre supermarkeder gjorde noget tilsvarende.

Læs også: Aldi fjerner hindbærroulader bagt på pap med fluorstoffer fra butikkerne

Heller ikke andre produkter fra firmaet Coronet, som havde bagt rouladen, blev fjernet, selv om Coronet kun benyttede to papirtyper i sin produktion, og andre kager derfor var bagt på samme papir.

Tænk ser forbedringer, men foretrækker lovgivning

Hindbærrouladen er med i den nye test fra Tænk og bliver denne gang frikendt for de giftige fluorstoffer. Det er et billede på, at stofferne bliver taget seriøst af virksomhederne, men som Ingeniøren flere gange tidligere har dokumenteret, kan det være vanskeligt selv for dem at kontrollere for stofferne tilbage i leverandørkæden.

Læs også: Kagefabrik fik værdiløs garanti mod fluorstoffer

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag har det ingen konsekvenser at overtræde den vejledende grænseværdi.

»Vi ser allerhelst, at lovgivning regulerer brugen af fluorstoffer i fødevareemballager. Det er mest effektivt,« siger Stine Müller.

»Når det er sagt, så er det også blevet tydeligt gennem årene, at mange virksomheder forsøger at undgå tilsigtet brug af fluorstoffer i deres egne produkter,« tilføjer hun.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. april 2018 kl. 21:34

Troede lige der var tale om citronhalvmåner! ?

1
11. april 2018 kl. 17:42

Kære ingeniøren... tag jer nu sammen for h....., og kast jer over noget som rent faktisk BETYDER noget i stedet. Her skriver i om en kage, som måske 1% af befolkningen har smagt.

Sidste gang var det flourstoffer i popcorn. Personligt synes jeg det var et udtryk for dobbeltmoral uden lige, da forretningerne trak popcornene tilbage. Hvorfor?... fordi jeg blot behøvede at vende mig 180 grader, og kigge på kølediskene med pålæg og kød i stedet, som 95% af befolkningen spiser mere af, end kage og popcorn. I det meste kødpålæg og i noget kød er der E249, E250, E251 og E252 (nitrit), som i modsætning til flourstofferne som man MISTÆNKER for en masse ting - så er Nitrit GARANTERET kræftfremkaldende i for store mængder... men jeg så ikke noget kødpålæg blive trukket tilbage... sjovt nok! Jeg ser heller ikke et ord i Ingeniøren om det, hvis vi nu SKAL snakke farlige stoffer i fødevarer. Faktisk blev bacon placeret i samme kategori som asbest i 2015, blandt andet grundet Nitrit plus tjærestoffer ved stegning.

Til gengæld konstaterer jeg at vi i vores familie altid har været glade for kød, og vi betaler så også prisen... 4 ramt af tarmkræft, og 1 død af tarmkræft. Det kan sagtens lade sig gøre at undgå Nitrit, og jeg har set flere pålægsvarer uden Nitrit. Så lav nu en artikelserie om det, og få folk til at forstå at Nitrit er farligt - sålænge folk ikke ved det, gør industrien heller ikke noget ved det...