Så er den første af Siemens' kæmpemøller rejst til havs
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Så er den første af Siemens' kæmpemøller rejst til havs

Dong Energy har nu installeret det første kommercielle eksemplar af Siemens nye 6 MW gearløse havvindmølle i sit rette element - nemlig i en 210 MW stor britisk havmøllepark, hvor den snart får følge af de 34 næste af slagsen.

Havmølleparken Westermost Rough, som Dong Energy ejer 50 pct. af, er det første projekt, hvor 6-MW-møllen anvendes, og Dong Energy kalder selv installationen for 'et vigtigt skridt i at indfri Dong Energys strategi om at nedbringe prisen på energi'.

Ifølge Duncan Clark, som er Dongs projektchef for Westermost Rough, repræsenterer Siemens-møllen en markant forbedring i forhold til at levere mere energi fra færre vindmøller.

Siemens Wind Powers eget foto af 6-MW-møllen i sit rette element Illustration: Siemens Wind Power

6-MW-vindmøllen udmærket sig ved et kompakt design uden gear, men med en specialudviklet generator med permanente magneter. Det har reduceret antallet af komponenter med 50 pct. i forhold til et traditionelt gear-design og nedbragt vægten i toppen til 33-34 ton pr. installeret MW.

Læs også: Tag med op i Siemens' 6 MW-mølle: Plads til en gåtur gennem generatoren

Med en kapacitet på 210 MW vil havmølleparken levere strøm svarende til cirka 210.000 husstandes årlige forbrug.

Opførelsen af de i alt 35 møller forventes afsluttet i løbet af første halvår 2015.

Offshorearbejdet udføres af et af verdens mest avancerede installationsfartøjer, Sea Challenger. Det ejes af Dong Energy og Siemens i fællesskab via selskabet A2SEA.

Westermost Roug ligger cirka otte km fra kysten ud for Holderness på den britiske østkyst og er den ene af to havmølleparker, som Dong opfører i Storbritannien.

Den anden havmøllepark er West of Duddon Sands på vestkysten. De to havmølleparker, som vil blive idriftsat i henholdsvis 2015 og 2014, har en samlet kapacitet på mere end 500 MW.

De øvrige ejere af Westermost Rough er Marubeni Corporation og britiske Green Investment Bank, der hver ejer 25 pct. af projektet.

Hej Lars,

De 2 som blev installeret i Gunfleet sands havde også en reduceret vingediameter.
http://www.dongenergy.com/DA/Presse/Nyheds...

Fra dongs hjemmeside kan ses at de skriver en diameter på 120meter.

I følge siemens egen hjemmeside er dette slet ikke en mølle som de sælger :)

De nye møller hedder SWP 6.0 - 154 altså en rotor diameter på 154 meter.

Rygter lyder at man ikke havde de lange vinger godkendt til offshore på det tidspunkt hvor Gunfleet sands blev installeret.

Jeg er derimod temmelig sikker på at versionen som blev stillet op i Østerild havde en rotordiameter på 154. og jeg mindes en artikel omkring at den nu var blevet certificeret så mon ikke de nye som bliver installeret pt er med den rigtige rotordiameter.

  • 1
  • 0