Så blev Dong Energys havmøllefundament suget på plads

Sent tirsdag blev Dong Energys havmøllefundament til 30-60 meters vanddybder suget på plads i havbunden i den tyske møllepark, Borkum Riffgrund.

Læs også: 850 ton tungt og 57 meter højt møllefundament klar til at stå til havs

Selve montagen tog denne første gang hele 44 timer – mod forventet 3-6 timer, når processen er optimeret. Men selskabet er alligevel godt tilfreds, da det er første gang, og man nu har demonstreret konceptets succes i praksis. En mere enkel og dermed billigere montage skulle være én af de store fordele ved netop denne konstruktion.

Bunden af det trebenede gitterfundament ender i nogle store, omvendte bøtter, som via undertryk i toppen kan suge sig fast i havbunden.

Illustration: MI Grafik

Fundamentet, som kaldes en Suction Bucket Jacket, er udstyret med knap 100 sensorer rundt om på konstruktionen, som de næste to år skal give vigtig viden om alle mulige belastninger fra bølger og fra driften af den 3,6 MW store testmølle på toppen. Oplysninger, som skal give basis for en markant optimering og dermed billiggørelse af designet henad vejen.

Fundamentet er som nævnt placeret i Nordsøen, og den dimensionerende faktor for konstruktionen har derfor været hundredårsbølgen i området, som er på 10 meter – frem for belastningen fra driften af vindmøllen på 3,6 MW. Derfor vil fundamenter andre steder kunne være mindre til den samme størrelse vindmølle.

Fundamentet rammer vandoverfladen. Illustration: Foto: Dong Energy

Civilingeniør Christian Mørch, der har stået for lastberegningerne i strukturen, forklarer, at man typisk vil øge afstanden mellem bøtterne i bunden af fundamentet i takt med, at vindmøllerne bliver større:

»Med dette fundament står vi med en flad vægtkurve med voksende møllestørrelser, hvor for eksempel monopælen har en eksponentiel vægtkurve, da den er en mere dynamisk følsom konstruktion, og lasterne dermed generelt er mere sensitive over for vind og bølgeforhold. Ved vurdering af de samlede omkostninger til fabrikation og installation forventer vi en væsentligt billigere konstruktion ved Suction Bucket Jacket-princippet,« siger han.

Han tilføjer, at der ligeledes er flere hydrodynamiske fænomener omkring fundamentet, som man forventer at kunne udnytte til at gøre konstruktionen endnu lettere.

Se Dong Energys video af installationensprocessen her:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I infografikken omtales et tyndt lag beton. Hvad er tyndt i havmøllefundamentsmammenhænge? Hvor mange kubikmeter regner man med der skal pøses ud på havbunden?

 • 1
 • 4

Er der også filterstenskærver hvor bøtterne sættes så de suges med op øverst inde i bøtterne ? Kommer der stenskærver ovenpå betonen, eller kan vandet erodere den tynde beton væk lige udenfor bøtten?

Findes der dyr der kan grave ind under bøttens kant til verdens bedst beskyttede hule?

 • 0
 • 1

Hvor mange kubikmeter regner man med der skal pøses ud på havbunden?

Der bliver ikke pøset nogen beton på havbunden som sådanne. Betongen bliver, ifølge tegningen, pøset (pumpet) ind i det hulrum der bliver tilbage i toppen af bøtterne.

Er der også filterstenskærver hvor bøtterne sættes så de suges med op øverst inde i bøtterne ?

Ved det ikke med 100% sikkerhed! men højest sandsynlig ja. Der bliver dog ikke suges noget op i bøtterne, det er bøtterne der suges ned i havbunden. Skærverne er der nok hovedsaligt for at forhindre erosion omkring strukturen. De kan dog også have andre formål. Så som at jævne havbunden ud.

Findes der dyr der kan grave ind under bøttens kant til verdens bedst beskyttede hule?

Ifølge nogle andre billeder jeg har set, så er bøtterne ca. 8,5m høje. Og de vil være fyldt til toppen med havbund, skærver og beton. Det er der nok ikke nogle dyr der kan/gider grave sig ned under, og op på den anden side :-)

 • 6
 • 0

Kan den tages op? Ja, det er bare at sætte tryk på igen, og så vil den rejse sig fra bundet. Til den tid vil man så bringe den i land og skrotte konstruktionen. Metallets værdi vil til enhver tid gøre det rentabelt at hente dem i land igen. I modsætning til gamle massive betonfundamenter, der bliver liggende i geologisk tid.

Skærver? Ja, de tjener som scour-protection. Altså erosionsbeskyttelse af den del af konstruktionen der er lige under havbunden.

Dyr? Ja, mange havdyr trives rigtig godt omkring fundamenter, da de giver strømlæ og mulighed for fasthæftelse af planter mv. I en vandret sandmiljø med kraftig strøm er alle fremmedlegemer gode opholdssteder.

Vh Emil Fuglsang

 • 3
 • 0

Ole Kaas spørger:

"I infografikken omtales et tyndt lag beton. Hvad er tyndt i havmøllefundamentsammenhænge? Hvor mange kubikmeter regner man med der skal pøses ud på havbunden?"

Hans spørgsmål har fået 2 tommelfingre-ned ... Hvorfor dog det? Det kunne være interessant at høre de to læseres begrundelse for at give tommelfingre-ned til et helt relevant ingeniørmæssigt spørgsmål. Kom frit frem! Eller er I måske så vrantne, at I slet ikke kan, eller vil, kommunikere?

 • 1
 • 5

helt relevant ingeniørmæssigt spørgsmål

nej... betonen kommer IND i toppen af klokken, ikke UD på havbunden. Jeg misforstod også hvor betonen kom hen, så jeg har ikke downvoted første indlæg, men jeg er glad for at Lodberg er flink nok til at forklare teknikken.

Mon princippet kan bruges på lavere vanddybder end 20-30m ? Kan sugning bruges sammen med monopæle, f.x med en påsvejset diaphragm nær toppen lidt ligesom i bagenden af fly ?

 • 0
 • 0

Thomas Gade: "Kan sugning bruges sammen med monopæle, f.x med en påsvejset diaphragm nær toppen lidt ligesom i bagenden af fly ?"

Det er allerede opfundet. Prøv at søg på suction bucket på Google.

Med venlig hilsen

Claus Jensen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten