Så usædvanlig er vores galakse Mælkevejen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Så usædvanlig er vores galakse Mælkevejen

En omfattende sammenligning af Mælkevejen og dens to nabogalakser med flere end 20.000 lignende galakser i universet har vist, at kun fire procent af galakserne i universet er som den, vi kalder vort hjem, hvilket overraskede astronomerne.

Samtidig har undersøgelserne været med til at bekræfte den ledende teori for universets udvikling og fordelingen af galakserne.

Det er en gruppe forskere fra Stanford University, under ledelse af astrofysikeren Risa Wechsler, som har sammenlignet Mælkevejen med lignende galakser.

Formålet var at forstå, hvordan Mælkevejen indgår i den større sammenhæng i universet. Samtidig er resultaterne med til at hjælpe os med at forstå, om galakser som Mælkevejen er typiske.

Forskerne har særligt undersøgt galaksernes lysstyrke og afstanden til andre lysstærke galakser.

Sammenlignet med 20.000 lignende galakser

Resultaterne viser, at der kun findes ganske få andre galakser, som er lige så lysstærke og også har to klare nærliggende nabogalakser ligesom Mælkevejens naboer - den Store og den Lille Magellanske sky.

Analyserne er foretaget ved at gennemgå data, indsamlet af Sloan Digital Sky Survey-programmet. Programmet har gennemført den hidtil meste omfattende kortlægning af himlen i det synlige område.

I løbet af mere end otte år er der blevet indsamlet billeder af mere end en fjerdedel af himlen og skabt 3D-kort, som omfatter 930.000 galakser og 120.000 kvasarer.

Til deres sammenligning benyttede Risa Wechsler og hendes kollegaer mere end 20.000 galakser, som havde de samme egenskaber som Mælkevejen og undersøgte deres nabolag.

Hermed fik de en slags folketælling af galakser svarende til Mælkevejen. Det er den hidtil mest omfattende undersøgelse af denne type.

Computermodel skabte det samme resultat

Ved at sammenligne data fra Sloan-kataloget med resultater af forskellige computersimulationer af universets skabelse helt tilbage fra Big Bang var det muligt at finde en model, som på nuværende tidspunkt endte med den samme procentdel af Mælkevejslignende galakser.

Andre forskere, som Nigel Sharp fra National Science Foundations Astrofysiske afdeling, kaldte arbejdet for et perfekt eksempel på, hvordan computermodeller kan benyttes sammen med 'live' data til at afgøre, hvilke teorier der vil holde i praksis.

Han påpeger over for On Orbit, at dette arbejde netop sammenkæder tre afgørende metoder i forskningen: teori, observationer og simulationer.

Støtter teori med mørkt stof

Resultaterne støtter også den primære teori for galaksedannelse, som omfatter koldt mørkt stof. Det er ifølge mange forskere den mest simple teori for, hvorfor galakserne er arrangeret, som de er, i universet efter Big bang.

Ifølge teorien er det meste af materialet i universet i form af mørkt stof, som ikke kan ses i det elektromagnetiske spektrum. Dets partikler bevæger sig meget langsomt og er dermed kolde.

Mørkt stof er et eksotisk materiale af ukendt sammensætning, som menes at påvirke fordelingen af galakser og hele universets udvikling.
De nye resultater er blevet offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet Astrophysical Journal.

Dokumentation

Artikel fra onorbit.com
Artikel fra SpaceDaily

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

" Ifølge teorien er det meste af materialet i universet i form af mørkt stof, som ikke kan ses i det elektromagnetiske spektrum. Dets partikler bevæger sig meget langsomt og er dermed kolde "

Går ud fra at alt blev udsat for de samme kræfter ved universets dannelse og derfor fik samme acceleration.
Hvad har så bremset dette "mørke stof"

John

  • 0
  • 0

Resultaterne viser, at der kun findes ganske få andre galakser, som er lige så lysstærke og også har to klare nærliggende nabogalakser ligesom Mælkevejens naboer - den Store og den Lille Magellanske sky.

Hvis jeg opsatte en regel, som også passer på mine naboer, og bruger dén til at udvælge efter, er det indlysende at jeg fremstå som mere unik end jeg ellers ville være.

Nabogalakserne skal vel kun tages med i udvælgelsen, hvis de har betydning for VORES galakses dannelse, udformning, ... Ellers er de jo irrelevante.
Fuldstændig som mine naboer p.t. er det for min identitet.

  • 0
  • 0