Så meget billigere kunne det gøres

Kilder med indgående kendskab til affaldsbranchen vurderer på baggrund af affaldsprognoser, at Amagerforbrænding kunne nøjes med én ovnlinje med en kapacitet på 40 ton i timen i stedet for to linjer på hver 30 ton.

Kilderne peger på Roskilde for at illustrere, hvor dyrt Amagers nye anlæg bliver. I Roskilde er selskabet Kara/Noveren ved at opføre et nyt anlæg til 25 ton i timen. Det koster 1,3 milliarder kroner.

Det svarer til, at Amagerforbrænding kan få én ovnlinje på 40 ton for 2,1 milliarder kroner. Lokale forhold, bl.a. nedrivning og pilotering, nødvendiggør ifølge kilder - højt sat - udgifter på 400 millioner kroner ekstra til Amagerforbrænding. Således vil én ovnlinje på 40 ton ifølge kilderne kunne bygges for højst 2,5 milliarder kroner - mod de planlagte 3,75. Kommunerne bag Amagerforbrænding vil altså kunne spare mindst 1,25 milliarder kroner ved at nøjes med den ene ovn, der reelt er behov for.

I øvrigt er den nye Amagerforbrænding med en anlægspris på 62,5 millioner kroner pr. ton kapacitet stik imod erfaringer fra andre steder i landet og Energistyrelsens priskatalog også dyrere pr. ton end det mindre anlæg i Roskilde. Kara/Noveren betaler 52 millioner kroner pr. ton.