Så er der skattesmæk til danske ingeniører i udlandet

Danske ingeniører, der arbejder i udlandet, kan godt regne med, at skattefar fremover vil snuppe en større bid af lønkagen.

Det står fast efter dagens tredjebehandling og vedtagelse af lovforslaget om afskaffelse af paragraf 33A - også kaldet ingeniørordningen. Ordningen har hidtil har fritaget udstationerede danskere for dansk skattebetaling.

Lovforslaget har mødt voldsomme protester fra både organisationer og erhvervslivet. De frygter, at afskaffelsen kan svække danske virksomheders konkurrenceevne, fordi det danske skatteniveau er så højt, at de ansatte vil bede om mere i løn for at kompensere for den øgede skat.

24 erhvervsledere har kritiseret forslaget i et åbent brev til skatteministeren, og både FRI og IDA har peget på, at skatteændringen i sidste ende kommer til at koste danske arbejdspladser.

Men protesterne har tilsyneladende ikke haft den store effekt, og det undrer Frida Frost, formand for IDA.

»Vi er naturligvis skuffede. IDA - og mange andre organisationer - har jo anfægtet beslutningen, fordi vi frygter, at det vil skade Danmark på længere sigt. Verden bliver mere global for hver dag, der går, og derfor mener vi ikke, det er klogt at begrænse danske virksomheders muligheder for at arbejde internationalt,« siger Frida Frost i et skrifteligt svar til Ingeniøren online.

Beregninger fra FRI viser, at skatteændringerne vil medføre øgede udgifter på omkring 70-100 millioner kroner årligt for rådgiverbranchen. Organisationen skønner, at omkring 250 danske arbejdspladser i branchen risikerer at blive nedlagt, da virksomhederne fremover vil foretrække udenlandske medarbejdere til opgaver udlandet frem for at sende danske ingeniører af sted.

Læs også: Rådgiver om nye skatteregler: »Vi kommer til at tage Jönsson i stedet for Jensen«

Afskaffelsen af paragraf 33A indgår som en del af den samlede skattereform, der bakkes op af et bredt flertal i Folketinget, støttet af blandt andre Venstre og Konservative.

Venstre meddelte ellers i sidste uge, at de principielt ønsker at fastholde skatteordningen for udstationerede danskere og har fundet penge til finansieringen af paragraf 33A i partiets finanslovsudspil. En udmelding, der af politiske modstandere er blevet kritiseret for at være utroværdig.

Torsten Schack Pedersen, skatteordfører for Venstre, afviste tidligere i dag kritikken:

»Der er en række områder, hvor vi mener, der er brug for, at vi sænker skatter og afgifter, og det mener jeg, i allerhøjeste grad er ærlig politik. Vi laver aftaler med regeringen, hvor noget er godt og noget er knap så godt, men når vi laver vores finanslovsudspil, så lægger vi vores egen politik åbent frem,« sagde Torsten Schack Pedersen under dagens 3. behandling af lovforslaget.

Ligningslovens paragraf 33A har hidtil fritaget danskere for at betale skat af lønindkomst, optjent i udlandet, når en række betingelser har været opfyldt. Fremover vil det i stedet være de såkaldte dobbeltbeskatningsregler, der er afgørende for skattebetalingen, og forhold som bolig og ægtefælle kommer fremover til at spille ind i Skats vurderinger.

IDA regner med, at de nye regler vil ramme omkring 200-250 ingeniører, der på nuværende tidspunkt befinder sig i udlandet. De nye skatteregler træder først i kraft i 2014 for allerede udstationerede.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Efter at regeringen nu vil udplyndre udlandsdanskerne, medfører dette nu, at min kone vil flytte til Sverige (Malmø) og fortsat passe jobbet i Hovedstadsområdet i DK. Og at vi vil sælge eller udleje huset (hvis det ikke kan sælges). Jeg flyttede til udlandet for 2 år siden da det ikke var muligt at få job i DK. Og arbejder for en udenlandsk arbejdsgiver og betaler udenlandsk skat og dansk ejendomsskat på huset i DK. Og i tillæg udgifter til udenlandsk husleje og hjemrejser. Dansk skat vil vælte budgettet. Hvis jeg skulle jeg vende tilbage til DK, bliver det som arbejdsløs og herefter som bistandsklient, når dagpengene ophører.

Men dette holder vel bare til næste valg, hvor denne regering sikkert ryger ud.

 • 0
 • 0

Det her kommer til at koste knowhow for dansk industri og tab af danske arbejdspladser, som ikke kommer "hjem" igen. Virkeligt uintelligent, i særdeleshed fordi det næsten ikke fylder noget i skattekassen men fylder noget i en konkurrence situation :-(

 • 0
 • 0

Men så glæder jeg mig da til at høre fra forligsparterne, hvornår de planlægger at indføre alle de velfærdsydelser, de har lovet til gengæld. Personligt ville jeg for eksempel være rigtig positivt stillet over for, hvis min kone nu kan få dansk arbejdsløshedsunderstøttelse (som hun ville være berettiget til i Danmark) mens vi bor her i Californien. Tilskud til børnepasning og sygesikring betalt over den danske skat ser jeg også frem til. Børnepenge er i den sammenhæng en mindre ting, men vi siger nu alligevel tak som byder, hvis vi nu får dem tilsendt med tilbagevirkende kraft (eller bare begynder at få dem). Sidst men ikke mindst forventer jeg så nu at fradraget i folkepensionen, for år tilbragt uden for Danmark fjernes helt.

Listen er faktisk en del længere, men hvis disse ting bliver rettet, kan det være fjernelsen af paragraf 33A kan blive en helt fornøjelig ting alligevel.

Mvh Claus

 • 0
 • 0

Det er da klart at de brokker sig når de pludselig skal til at betale skat ligesom alle os andre dødelige... Det er de jo slet ikke vant til!

 • 0
 • 0

Det er da klart at de brokker sig når de pludselig skal til at betale skat ligesom alle os andre dødelige... Det er de jo slet ikke vant til!

Som en del af aftalen med min arbejdsgiver har vi delt skatterabatten. Jeg vil ikke engang spørge om jeg kan få en lønforhøjelse på 20%, for jeg kender svaret: "Det kan du godt, men så har vi ikke længere job til dig når din nuværende kontrakt udløber."

Så nu vil jeg søge hjem. Få et job i Danmark - løntrykke. Jeg er villig til at undlade at få de 20% for det giver jeg gerne for ikke længere at skulle have alle ulemperne ved at arbejde i udlandet.

Jeg har forstået budskabet: Vi skal alle betale mindre i skat - men vi skal også have mindre i løn for at kunne konkurrere med udlandet.

 • 0
 • 0

Jeg har forstået budskabet: Vi skal alle betale mindre i skat - men vi skal også have mindre i løn for at kunne konkurrere med udlandet.

Eftersom statens indtægter vokser, så betaler "vi alle" mere i skat - og det omvendte forhold mellem "konkurrencen" og lønnens størrelse gælder når det drejer sig om Chefens løn!

Budskab og Handling stemmer ikke overens, med mindre "alle" og "vi" defineres lidt nærmere.

 • 0
 • 0

Jakob Nielsen, Du skriver "Det er da klart at de brokker sig når de pludselig skal til at betale skat ligesom alle os andre dødelige... Det er de jo slet ikke vant til!"

Dertil vil jeg gerne spoerge: Hvordan kan det vaere at det er saa svaert at forstaa, at udstationerede danskere allerede betaler skat i det land hvor de nu bor. -Det er faktisk et ektremt lille antal lande som har en skatteprocent paa 0, saa hvorfor paastar du at vi ikke betaler skat?

Jeg undrer mig lidt over de gentagne, misvisende kommentarer som din i alle debatterne om dette emne. Er I partimedlemmer som sendt i byen for retfaerdiggoere denne lovaendring igennem misinformation?

 • 0
 • 0

Et side-spring?

Er der med skattereformen også blevet sat en stopper for at danske søfolk i internationalt farvand slipper for skat?

Udover gods-transport på langfart bruges registeret også på Bornholm - Sverige/Tyskland Jylland-Sverige Englands-færgen Oslo-færgen Helsingør-Helsingborg

 • 0
 • 0

Jeg kan jo kun sige at som offentlig ansat der gennem de sidste 9 år, har arbejde i udlandet lige godt og vel 3 år, over 6 måneder 3 gange... Ja... så kan jeg kun sige at jeg ville havde ønsket at jeg kunne havde været skatte fri, men den ordning gælder ikke for offentlig ansatte.

Jeg mener så også at hvad gavner det Danmark at give skatte lempelser for folk der stadig bruger det danske offentlige system. Hvis folk var villig til at fra skrive sig alt ret til hjælp fra Danmark når de er i udlandet, så synes jeg det er fint de betaler mindre i skat. Jeg tror ikke på hypen om at dette vil skade danmarks konkurrence evne, for resten af verden er jo også på vej op i velfærd og de lande vi er bange for er jo ved at blive dyre og dyre at leve i og de ansatte ved godt hvad de vil havde i løn.

 • 0
 • 0

... Budskab og Handling stemmer ikke overens, med mindre "alle" og "vi" defineres lidt nærmere.

Alle: er alle Vi: er alle

Henover sommeren har der været politikere der har været fortørnet over at billige mobiltelefoner og laptops blev smidt væk i stedet for at blive repareret, og der blev henvist til de høje udgifter for servicen.

Den eneste måde vi kan komme det problem til livs er at sætte løn-udgifterne ned. Hernede på Balkan kan du få repareret din nokia 3310 samt få et nyt batteri for 100 kr - men mindstelønnen er også kun 10 kr/h

 • 0
 • 0

ja det må vel så også betyde at vi som danske skatte ydere for den fulde danske velfærdspakke??? jeg mener vi skal da have vores børn i skole, og det betaler Danmark vel for, det koster mig kun 750 usd per måned per barn! og hvad med det gule sygesikrings bevis, min nuværende health insurance koster mig 500 usd per måned per familie medlem, og den har endda kun begrænset dækning! og skulle jeg blive arbejdsløs, så for jeg vel bistands penge, og "danmark" vil så sende mig til jobsamtale til diverse jobs, ik? men er der ikke noget med at de skal være inden for en vis rimelig transport afstand? jeg bor mange tusinde kilometer fra danmark!

ja hvordan klarer vi lige denne...hvem sender jeg regningen til?

 • 0
 • 0

som andre har nævnt, så betaler vi allerede skat, til det land vi bor i, og for til gengæld også de velfærdsgoder som landet har at byde på...vi bruger ikke danmarks goder!

 • 0
 • 0

som andre har nævnt, så betaler vi allerede skat, til det land vi bor i, og for til gengæld også de velfærdsgoder som landet har at byde på...vi bruger ikke danmarks goder!

Hvis man er udstationeret under en E101 fra Danmark (hvilket vist er det der hentydes til, i artiklen), sendes regningen for udgifterne til sygekassen i udlandet tilbage til Danmark.

Danskere med fast bopæl i udlandet (mig selv inklusive) er, som jeg ser det, ikke berørt af dette, og betaler skat til bopælslandet, og bruger dettes socialsystem, som du anfører.

 • 0
 • 0

Med de nuværende regler betaler man nogen skat af sin udlandsindkomst i Danmark, hvis man har andre indtægter herhjemme (typisk udlejning af boligen). Udlandsindtægten bliver nemlig medregnet i den progressive skatteberegning, hvorefter skatten reduceres forholdsmæssigt.

Det betyder i praksis, at man betaler topskat af alle indkomster i DK. Det slår også igennem, hvis man ikke er udstationeret et helt kalenderår.

Så helt skattefri er udlandsindtægterne altså ikke altid.

 • 0
 • 0

[quote]som andre har nævnt, så betaler vi allerede skat, til det land vi bor i, og for til gengæld også de velfærdsgoder som landet har at byde på...vi bruger ikke danmarks goder!

Hvis man er udstationeret under en E101 fra Danmark (hvilket vist er det der hentydes til, i artiklen), sendes regningen for udgifterne til sygekassen i udlandet tilbage til Danmark.

Danskere med fast bopæl i udlandet (mig selv inklusive) er, som jeg ser det, ikke berørt af dette, og betaler skat til bopælslandet, og bruger dettes socialsystem, som du anfører.[/quote]

...under en E101, som så ikke gælder andre steder end EØS... Flot igen, Lars, tænk, før du kommenterer!

 • 0
 • 0

Dann Ernstsen,

Kan du forklare mig hvordan jeg skulle kunne bruge de danske sygehuse og skoler, naar jeg nu har skullet aflevere mig sygesikringskort da jeg skiftede til udenlands adresse paa folkeregisteret, og naar mit barn bor her med mig i udlandet?

Er det helt umuligt at begribe at hvis jeg bliver syg, saa kan jeg ikke bare lige rejse om paa den anden side af kloden for at blive behandlet?

-Og videste du at selv om jeg gjorde det, saa ville der vaere en karantaene periode paa seks uger, inden jeg kunne komme ind under den danske sygesikring igen?

-Og er du klar over at jeg bliver modregnet i eventuel folkepension for hvert aar jeg er i udlandet?

 • 0
 • 0

Det er da kun blandt ingeniører at den hedder ingeniørordningen :-)

Det er da godt man er udsendt med nettolønsordning. Så kan skat bare komme an.

 • 0
 • 0

hvis jeg bliver syg, saa kan jeg ikke bare lige rejse om paa den anden side af kloden for at blive behandlet?

Hvem er det der tror at alle udlandsdanskere absolut drømmer om at blive behandlet af det danske sundhedsvæsen?

En af grundene til at jeg blev udlandsdansker var netop at sygesikringen var bedre end den hjemlige. Jeg kunne ikke drømme om at rejse hjem hvis jeg blev syg.

 • 0
 • 0

Dann Ernstsen, Da du var udsendt som offentlig ansat, der betalte Danmark for din sygeforsikring in udlandet, samt dine rejseudgifter, saa som hjemrejse i noedstilfaelde? Betalte Danmark ikke ogsaa for din bolig i udlandet? Betalte du i det hele taget skat i det land du var udsendt til? Blev du trukket i din pension for din tid i udlandet? Blev du frataget eventual boernetilskud, og skulle du selv financiere dine eventuelle boerns skolegang?

Ville du have misted din danske stemmeret, hvis du var udstationeret laengere end to aar i udlandet?

Som du maaske kan see, saa er de vilkaar som du har vaeret udstationeret paa, nok ikke helt sammenlignelige med de vilkaar som privatansatte har, med dem man har som udsendt for staten.

 • 0
 • 0

Desværre er folketinget fuld af teoretikere, som aldrig har haft et job i det private, og som i mange tilfælde er gået lige fra et ufærdigt universitetsstudium til en plads i Folketinget og endda som politisk leder. Hvordan kan vi tiltro personer, som ikke engang kan klare at gennemføre et studium på en højere læreanstalt, evner til at lave en fornuftig lovgivning? Det er da ikke underligt at vi gang på gang bliver præsenteret for lovgivning som er ugennemtænkt og lappeløsninger, som ikke har bund i det virkelige liv og skader det erhvervsliv, som skal føre os ud af krisen. Mht. til skattelovgivningen, så har den som sædvanligt ikke symmetri, er ikke koordineret med andre regler og ordninger for bla. udsendte, som dokumenteret ovenfor. Det er det sædvanlige uretfærdige makvæk, vi udsættes for, som Folketinget bliver nødt til at ændre i takt med at problemerne bliver åbenbare selv for teoretikerne.

 • 0
 • 0

Niels Madsen

Med din logik så skal jeg betaler mindre i skat fordi jeg ingen børn har og mine bedste forældre er døde (ingen pension til dem).

Dertil glemmer du lige en GRATIS uddannelse du har fået af den danske stat, det er jo en investering den danske stat har gjort for at tjene penge.

Du har altid optionen at flytte til USA hvor du arbejder og blive statsborger der, men tror ikke din løn vil være lige så høj.

 • 0
 • 0

Den eneste måde vi kan komme det problem til livs er at sætte løn-udgifterne ned.

Prisen for at löse dette pesudoproblem bliver så bare at "vi"(lönmodtagere) så også får samme levestandard, sundhedssystem e.t.c. som på Balkan. Vi får heller ikke råd til at köbe luksus som nye mobiletlefoner, så omsätningen og väksten dräbes.

80% af statens "indtägter" er skatter som betales af lönmodtagere, måske er det i längden dumt af politikerne at udhule lön og beskäftigelse. Tror de virkeligt selv på at finansindustrien vil fylde hullet som tak for bankpakkerne?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten