Det bliver næppe muligt at overholde den samlede tidsplan for udrulningen af S-togenes nye signalsystem CBTC.
Den storstilede udrulning af systemet har stået på i flere år, og den første strækning med CBTC mellem Jægersborg og Hillerød blev indviet i 2016. Hele S-togsnettet skulle efter planen været udstyret med det nye system senest i 2021.
Men ifølge det seneste statusnotat om signalprogrammet til Folketinget har Banedanmark ikke længere stor tiltro til systemleverandøren Siemens’ løfter om, at den overordnede plan holder.
»Banedanmark er fortsat meget kritisk over for leverandørens udmelding om, at den samlede tidsplan for S-banen med afslutning i 2021 kan holdes. Der vurderes at være en stor sandsynlighed for en forsinkelse ind i 2022,« skriver Banedanmark i notatet.
Læs også: Video: S-togenes signalproblemer set fra førerkabinen
Som Ingeniøren skrev i sidste uge, er den første strækning efter snart 1.000 dage med det nye system stadig ramt af række uløste problemer.
Ingeniøren har fået indblik i en række dokumenter om problemerne med det nye signalsystem CBTC mellem Jægersborg og Hillerød – den første strækning med det nye system.Dokumentation
Fejl og lappeløsninger
Det nye system har stik imod løfterne om kortere rejsetid medført, at rejsetiden på strækningen i dag er længere end med det gamle analoge signalsystem. Togene har nemlig fra første færd haft problemer med at bremse med det nye system, så de kører på strækningen med særlige restriktioner for hastighed og nedbremsning.
DSB oplyser, at rejsetiden for passagerer i hver retning er et minut længere, end før systemet blev taget i brug.
Sidste måned meldte et nyt, sikkerhedskritisk problem sig på banen, da CBTC-systemet mistede kontrollen med hastigheden på et S-tog fuld af passagerer.
Fejlen kan opstå, når to tog kører sammenkoblet. Når det sker, kører toget videre, uden at lokomotivførerne bliver bedt om at bekræfte, at toget må køre videre i den tilstand.
»Det lyder overhovedet ikke betryggende. Hvis systemet skal være sikkert, skal toget standse, når det ikke længere er hastighedsovervåget, så lokomotivføreren aktivt skal vælge at køre videre,« siger DSB’s tidligere sikkerhedschef Thomas Albøg Olsen.
Opråb fra lokomotivførerne
Banedanmark har fundet ud af, at problemet kan forhindres ved at frakoble togets reservecomputer. Det medfører til gengæld, at lokomotivførerne konstant får en fejlmeddelelse fra CBTC-systemet, som de ikke skal indmelde eller forsøge at rette den.
Læs også: Lokoførere om nye signaler: »Vores tillid til systemet hænger i en tynd tråd«
Læs også: Banedanmark: Problemer med S-togenes nye signalsystem fortsætter i 2019
Endelig har problemerne i systemet medført, at der det meste af ugen står en tekniker fra leverandøren Siemens på endestationen i Køge for at genstarte CBTC-computeren i S-togene, før de igen kører nordpå mod Hillerød. Det skal forhindre, at forbindelsen til CBTC-systemet svigter, når toget passerer Jægersborg og skifter fra de gamle til de nye signaler.
»Vores tillid til systemet hænger i en tynd tråd. Siden CBTC startede op, har der været problemer med det,« fortalte Thomas Bryan-Lund, fællestillidsmand for lokomotivførerne i DSB S-tog, i fredags i Ingeniøren.
Udløser en dominoeffekt
Problemerne på den første strækning betyder, at den næste etape af udrulningen mellem Jægersborg, Klampenborg, Svanemøllen og Ryparken må udskydes fra november i år til marts 2019.
Og eftersom programmets tidsmæssige buffer i forvejen er ædt op af udskydelser, må enhver forsinkelse ventes at forplante sig hele vejen gennem processen til de sidste strækninger ud mod Frederikssund, Høje Taastrup og Køge, som alle skulle overgå til CBTC i 2021.
Læs også: Næste strækning med S-togenes nye signalsystem bliver først klar i 2019
»Det er, som allerede nævnt, en risiko, at der ingen luft er i planen, hvorfor alle forsinkelser på én strækning næsten automatisk afføder konsekvenser for den samlede plan,« skriver Banedanmark i notatet.
Ingeniøren har stillet Banedanmark en række spørgsmål om den videre udrulning af CBTC-systemet og afventer fortsat svar.
