S-togenes nye signaler kan ikke tåle is
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

S-togenes nye signaler kan ikke tåle is

Det nye signalsystem til S-togene blev ramt af problemer i sidste uge, og en lang række tog blev dermed forsinkede. Banedanmark havde dengang ikke nogen forklaring på, hvorfor den første strækning med det nye system var så uheldsramt.

Blandt andet kunne togene ikke standse præcist ved perronerne. Nu viser det sig, at årsagen er is. Det nye signalsystem kan ganske enkelt ikke tåle den is, der sætter sig på radaren under toget. Det skrev DSB’s driftschef mandag i en mail til alle S-togenes lokoførere, erfarer Ingeniøren.

Toget standser ikke præcist

‘På baggrund af de analyser som Siemens og BDK (Banedanmark, red.) har lavet, vurderer de at problemet hænger sammen med, at radarsensoren var dækket af is. Derfor havde systemet svært ved at detektere den præcise placering af toget,’ hedder det i mailen.

Læs også: Nye signaler på S-banen stopper togene

Ingeniøren har indsigt i mailen gennem to af hinanden uafhængige kilder, og DSB bekræfter, at DSB S-togs driftschef, Johnny Jartved, mandag udsendte mailen til S-togenes lokoførere. DSB vil imidlertid ikke kommentere selve indholdet af mailen, fordi det handler om signaler, hvilket er Banedanmarks ansvarsområde.

Forklaringen til lokoførerne kommer efter omfattende utilfredshed med de problemer, lokoførerne oplevede med det nye system i sidste uge, påpeger en lokofører over for Ingeniøren.

Upræcise tog giver forsinkelser

Det nye signalsystem, CBTC (Communications-Based Train Control) er indtil videre kun taget i brug på strækningen mellem Hillerød og Jægersborg for at kunne teste og tilpasse det, før implementering på alle 170 km S-togskinner i 2018.

Når det nye signalsystem ikke kan bekræfte, at et tog holder præcist, hvor det skal ved perronen, giver det forsinkelser. Hvis toget ikke når at standse hurtigt nok, laver det en nødopbremsning for at standse ved perronen. Selv om toget eksempelvis kun holder en meter for langt henne ad perronen, kræver det stadig en skriftlig ordre fra trafikcentralen, før lokoføreren må køre videre, påpeger en lokofører over for Ingeniøren. Toget kan derfor blive flere minutter forsinket for hver upræcise opbremsning.

Løsningen er uklar

Hvordan problemet skal løses fremgår mindre klart af mailen fra DSB's driftchef til lokoførerne. En afisning af togene på DSB’s eksisterende afisningsanlæg har midlertidigt afhjulpet problemet, fremgår det af mailen.

‘Afisning af togene afhjalp det, men problemet blev ikke fjernet helt. Dog har vi både lørdag og søndag ikke set problemer. BDK og Siemens arbejder videre med at analysere og finde en varig løsning,’ skriver Johnny Jartved i mailen.

Læs også: Banedanmark: Det var en aktiv beslutning at stoppe S-togene

Banedanmark: Vi analyserer stadig

Det nye signalsystem er som sagt Banedanmarks ansvar. Men her er man endnu ikke klar til at fortælle om sagen, oplyser selskabets kommunikationsafdeling tirsdag. Banedanmark oplyser dog i en mail til Ingeniøren, at togene torsdag og fredag ikke standsede med den nødvendige nøjagtighed ved perronerne.

De præcise forklaringer i DSB-mailen vil Banedanmark hverken be- eller afkræfte endeligt endnu.

‘I samarbejde med vores leverandør, Siemens, er vi i fuld gang med at analysere undersøgelserne til bunds for at finde den præcise årsag til, at togene ikke standsede præcist ved perron. Hvorvidt det skyldes, at radarsensoren under togene var dækket af is, indgår i de videre undersøgelser,’ hedder det i mailen.

Læs også: Genstart har ikke løst signalproblemerne på S-banen

‘Siden weekenden har der ikke været konstateret upræcise standsninger, og togdriten har været normal,’ påpeger Banedanmark videre.

Det til trods for, at vejret i hovedstaden har været under frysepunktet det meste af tiden siden fredag, men uden, der faldet ny sne.

»Komplekst it-system med indføringsvanskeligheder«

Banedanmark påpeger samtidig, at strækningen mellem Hillerød og Jægersborg netop er den eneste strækning med det nye system, for at denne type fejl kan opdages og standses i tide.

‘Det er vigtigt at bemærke, at systemet er udrullet på en såkaldt ”Early Deployment Strækning”, og det er i denne fase, at alle uhensigtsmæssigheder ved systemets implementering skal erkendes og tilrettes – herunder at eksisterende processer og vedligeholdelsesinstrukser tilrettes,’ skriver BaneDanmark.

Også hos DSB er driftschef Johnny Jartved overbevist om, at problemerne bliver løst, fremgår det af mailen til medarbejderne.

Læs også: Banedanmark mørklægger milliard-ekstraregning til nye signaler

‘Vi har nu oplevet flere udfordringer ved CBTC og der er ingen tvivl om, at et så komplekst it-system altid vil have nogle indføringsvanskeligheder. Men som tidligere når der har været en uhensigtsmæssighed eller fejl, så er den blevet rettet og jeg er sikker på at de problemer vi oplever nu og i fremtiden også vil blive rettet,’ skriver han, antageligt med henvisning til, at togene også tidligere har haft problemer med at standse præcist, i det tilfælde fordi bremselængden blev forlænget af løvfald i efteråret.

Systemet er kommet for at blive

Af samme grund har togene siden efteråret taget særligt hensyn ved at bremse langsommere ned, hvilket har forsinket togene i forhold til den oprindelige køreplan, men derudover løst problemet.

‘Jeg vil gerne slå helt fast, at CBTC er kommet for at blive, så uanset hvilke udfordringer der kommer, så bliver de løst. Der er dygtige folk hos Siemens, Banedanmark og i DSB, der både holder øje med systemet og som får lukket de fejl der opstår – således at vi trygt kan fremføre tog,’ fortsætter mailen fra driftschefen.

Illustration: Banedanmark

Har man virkeligt ved sine fude fem monteret en radar under toget og samtidigt forventet at den virker ?
Jeg kan ikke se gode argumenter for ikke at anvende satellitbaseret navigation - ren GPS evt suppleret med Glonass og Galileo + evt et RTK signal , vil alt andet end lige give et væsentlig mere robust system og større nøjagtighed.

  • 2
  • 26